pointux

Hozzászólások

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 17,342
 • Szerző
  Bejegyzés
 • Hozzászólás: Debian szerver régi proliant ml330ra #2207977
  pointux
  Felhasználó

   Ha át is akarod méretezni, akkor szerintem határeset. (Mert itt vélelmezem a sávszél is számít.)Én csináltam olyat, hogy tv-tunerről, egy E6400-assal gagyi minőségben, negyed pallal továbbítottam vlc-vel a netre és fullra megette. Egy jobb tömörítést, vagy egy hd-t átméretezni tuti nem fogsz, de a muxolás nem eszik annyit.De egy vlc-vel pillanatok alatt kipróbálhatod. (A helyi hálózatodon.)

   Hozzászólás: 3.13.0.x-es kernelprobléma #2207927
   pointux
   Felhasználó

    A CPU nem megfelelően működik. Machine check exceptionElvben utalhat bus, memória, gyorstár, vagy rossz bios beállításra is.Azt valószínűtlennek tartom, hogy sw-esen nem támogatna egy E5200-ast a kernel, ahogy azt is, hogy ilyen alapszintű probléma, mint MC bug előfordulna. Inkább csak most jött ki valami, vagy van valami a kernelben, hőmérsékletben, vagy bármiben, amitől most jött ki.Mindazonáltal én rögtön azzal kezdeném, hogy egy 3.12-es kernelt raknék fel, vagy esetleg egy 3.14-est, vagy 3.15-öst.Aztán bármilyen tuningolást kiszednék a biosból.Kitisztítanám, vagy cserélném a hűtőket.Utána jöhet a táp, memória cpu ellenőrzése, ha még fenáll a hiba.

    Hozzászólás: Saját képernyőkímélő #2207926
    pointux
    Felhasználó

     Amennyiben ez túlmutat néhány képen, amit diavetítéssel meg tudsz oldani – erre ugyanis vannak alkalmazások – akkor bonyolult lesz:Én először is letöltenék egy csomagot, hogy megnézzem, hogy hogyan is épül fel.- ez részint disztrófüggő (bár nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy jelen esetben rpm csomagban legyenek)- másrészt esetleg kellhetnek plusz konfig fájlok, hogy screensaverként ismerje felAztán letölteném a forrást, hogy megnézzem- itt a screensaver mate(gnome) specialitását lehet látni (ha van valami különlegesség, ugyanis elvben elég egy sima program, na de egy integrált környezetnél ez egy speciális plugin lesz)- és, ha jól tudom, akkor gtk3-ban érdemes írniÉs akkor kell ugye a megfelelő verziójú gtk+ (ráadásul a headerjei is), ill. a gtkmm, amennyiben C++-ról van szó.Kell egy gcc (fordító/linker).Ezen felül valószínűleg az integrált környezet legalább néhány header-je is.Plusz még néhány header, amit így ránézésre nem lehet megmondani.Persze lehet, hogy van oktatódoksi is pl. gnome-ra, ami tekintettel, hogy nem %-ig fedi a mate-et, valamit a disztrók között is vannak különbségek más típusú kérdéseket vet fel.(Nekem egyszerűbbnek tűnik egy mindenkori példaprogramot megnézni (és átírni), lehetőleg egy egyszerűbbet, hogy pl. fehér pöttyök jelennek meg. De ízlések és pofonok.)

     Hozzászólás: Miért az ext4 az alap? #2207897
     pointux
     Felhasználó

      Ext3 vs. XFS- paralell i/o -> XFS (hisz az XFS-t "erre" találták ki)- kis fájlok és egy szál -> Ext3- nagy fájlok -> XFS- egy szál esetén erőforrásigény -> Ext3- több szál esetén erőforrásígény (inode blokkonként) -> XFS- a működés során a teljesítmény stabiliás (töredezettség) -> XFS- előzetes inode lefoglalás esetén az Ext3 teljesítménye nő, töredezettebbé válhatEnnek okai XFS esetén késleltetett allokáció, B-fa, inode blokkonként, Ext3 1 inode, lehető legnagyobb visszafelé kompatibilitás.Akkor válaszolva a feltett kérdésre: Miért ext4 és nem ext3?- elsősorban a késleltetett allokáció a töredezettség ellen, mely idővel rontaná a teljesítményt és B-fa*- ha nagyon le akarom egyszerűsítani a kérdést az ext4 valahol az ext3 és az xfs között van, az xfs-hez talán közelebb* ez Ext4-nél, ha jól tudom később jelent meg, opció és a kezdeteknél nem volt stabil (meg nem mondom hol tart most)

      pointux
      Felhasználó

       Az LVM az gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a RAID 0, azaz szétszedi az adatokat, ill. (aszem később) tükrözni is tud, gyakolatban olyan, mint a RAID 1.Viszont elvben már az LVM létre is tud hozi RAID köteteket is (akár mondjuk egy RAID 5-öt is). (Bár ehhez lehet, hogy kel valami folt is, nem néztem utána.)

       pointux
       Felhasználó

        Hát elvben blokkolhatod a http://www.linuxforum.hu/wp-content/themes/vex/normal/forum-header.js szkriptet.(Igaz, az óra számlapja ott fog maradni, csak nem fog működni.)Bá az azért érdekes, hogy egy másodpercenkénti egyszeri kis ~80x80 képrajzolás megfog egy i7-est.Hát, hogy egy órának, jeles napoknak és névnaptárnak mennyi haszna van, azon lehet vitatkozni... van aki szereti.

        Hozzászólás: Linuxos zenegép frissítés #2204592
        pointux
        Felhasználó

         Ha pl. van rajta alsa, akkor az vélhetőleg amixerrel ellenőrizheted, hogy elnémítottál-e valamit.Esetleg, ha grep is, akkor szelektálhatsz [0%-ra, vagy off-ra pl.:[bash]amixer | grep \[0% -B 5 -A 2[/bash]

         Hozzászólás: AMD athlon 3000+ SSE2 támogatás hiánya. #2207790
         pointux
         Felhasználó

          Abban igazad van, hogy mindenki azt használ, amit akar, csak megjegyeztem, hogy épp van más lehetőség is a linuxos flash playernek meg nem hozadéka a wine… a silverlightnak viszont annál inkább, mert az nincs meg linuxra.

          pointux
          Felhasználó

           A fuse egy keretrendszer, ami lehetővé teszi, hogy úgy támogasson fájlrendszereket, hogy ne kelljen újrafordítani.Ha szerves részét képezné az, amit mondasz, akkor csak a lényegét vesztené el.Az meg, hogy "fuse" csomagodba nem csomagolták be ezeket, az meg praktikussági kérdés, hisz már több tucat dolgot (tömörített archívumok, ntfs, iso, extfat, tucatnyi távoli fájlrendszer) támogat, amire nem feltétlenül van szüksége mindenkinek.

           Hozzászólás: AMD athlon 3000+ SSE2 támogatás hiánya. #2207788
           pointux
           Felhasználó

            A tippemnek persze találnia kellett (mármint az a pl-ra és nem az sse2-re vonatkozott), mert a linuxos flash playerhez nem kell windowst “emulálni”, így a pipelight sem kell.

            Pipelight consists out of two parts: A Linux library which is loaded into the browser and a Windows program started in Wine.

            Tehát több értelmesebb lehetőséged van:

            • használhatsz régebbi flash plugint (aminek nem kell sse2), mint ahogy telepítetted (persze ez is 11-ig fog támogatni, mint az sse2-ők linux alatt; bár nyilván valamiért kiadták a biztonsági frissítést)
            • ott vannak a nyílt forráskódú lehetőségek (olyan 10-ig, ha jól emlékszem)
            • persze, ha csak videoról van szó, akkor egy linkkidobó plugin plusz egy mplayer is megfelelhet (bár nem próbáltam linket keresni flash plugin nélkül, de elvileg nincs köze hozzá)
            • chrome-ot használsz (ha abból van sse2 nélküli verzió), sőt mivel a google a forrást is megkapja, ezért a 12-est is támogatja
            • ill. html5-öt használsz és kerülöd a flasht (persze így a flash-only-ról lemaradsz). Nekem pl. a crome akkor is html5-öt kért (nem tudom, hogy így volt-e, vagy én állítottam be), ha pl. a youtube-on nem ez volt az alapértelmezett. (Ennek kapcsán, most ezt is gyorsan átállítottam. :D) (Ja, és a youtube se fog reklamálni. :gool:)

           10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 17,342