androidos táblához mobilnet

Kezdőlap Fórumok Kernel androidos táblához mobilnet

Ennek a témakörnek tartalma 14 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés:  bekesy 6 éve, 6 hónapja telt el.

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 15
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1889980

  bekesy
  Felhasználó

  Van egy nagy gondom. Van egy kínai tábla pc, amihez az eladó ígérte, hogy van hozzá mobil stick. Nos, miután megvettem sikerült is a típusát megtudnom: Huawei E176d, de ez itthon már egy régi típus és nem lehet kapni. Régen ilyen volt a web n walk IV, de már az is kifutott. Marad tehát a kézi barkács, hogy valahogy felismerjen más sticket is, ami amúgy támogatja az Androidot. Sajnos egyáltalán nem értek a programozáshoz, így elég elkeserítő a helyzet, de gondoltam, hátha vannak olyan segédprogramok, amikkel bele lehet írni a kernelbe, hogy egy másik stick-kel menjen. Csinált már valaki ilyet? Halandó ember képes rá, vagy csak programozó?

  #2202735

  pointux
  Felhasználó

  Nemhogy programot nem találsz rá, nem csak halandó, hanem programozó sem “képes rá”, ugyanis ismerni kell a hw pontos működését… vagy ki kell kísérletezni hosszú idő alatt.(Egyébként segédprogram van hozzá: editor és fordító. :D)

  #2202736

  bekesy
  Felhasználó

  Ezek szerint mégis igaz, hogy az Androidnak bizonyos területen erős korlátai vannak. Hiába a driver, ami egy windowsos táblánál simán illesztené az eszközt, itt ez nem elég. Nem is értem, miért terjednek ennyire az androidok, amikor ennyi gond van az usb eszközökkel. Hiába az ígéretek, hogy usbn bármit rá lehet dugni, ez mégsem igaz. Talán még egy egyszerű gps eszköz is gondot okoz majd, bár én az usb mobilnetet sem éreztem eddig olyan nagyon különleges dolognak.

  #2202737

  pointux
  Felhasználó

  Az USB azért univerzális, mert “mindenre” azt rakják és nem azért, mert minden működik.Ugyanis én USB-n eljuttathatok egy "ilyen" bitsorozatot, meg egy "olyan" bitsorozatot. Az "ilyen" bitsorozatot értelmező SW nem feltétlenül tudja értelmezni az "olyan" bitsorozatot. Csak egy ilyen apróság és használhatatlanná válik az eszköz.Sőt több gyártó megteszi, hogy névváltoztatás nélkül chipet cserél, azaz ugyanaz a nevű eszközöd esetleg Linux alatt teljesen használhatatlanná válik.Tehát minden alatt csak a szabványos eszközök fognak biztosan menni. Ilyen szabványok a Mass storage (adattárolás), Human interface (beviteli eszközök) stb. (Jobban mondva ezek mennek Linux, OSX és >=XP rendszereken egyaránt.)A netes, tv tuneres stb. eszközök nem ilyenek (kiv. a MS és HID részeik). Ilyen esetekben mindig előbb tájékozódni kell hogy van-e támogatás. De pl. TV tunereknél különösen ajánlott a chip kilétének és nem csak a nevének az ismerete, mert sokat előfordul, hogy chipet cserélnek és Magyarországra jórészt csak az új kerül.Ha az USB net olyan szabvány lenne, mint pl. ethernet (stb.), akkor nem lenne "különleges", de amíg mindenki olyan USB kütyüt gyárt, ami úgy kommunikál, ahogy neki tetszik, addig gond lesz.És, hogy miért terjednek. A gyártónak nyilván olcsóbb Linuxot felrakni és ezáltal olcsóbb is a készülék. De valószínűleg fontosabb, hogy a Linux kódja teljes egészében ismert így praktikusan igen könnyen és rugalmasan alakítható. Vagyis megvalósítható az, ami pl. Windowszal lehetetlen, OSX-szel pedig csak az Apple tud.

  #2202738

  bekesy
  Felhasználó

  Köszönöm a válaszod. A kérdés azonban nem is ez volt eredetileg, hanem az, hogy egy olyan eszköz, ami garantáltan jó az Androidra, de nincs benne a kernelbe, hogy ismertethető fel egyszerűen a készülékkel? Sok olyan mobilnetes stick van, amelyik jó lenne hozzá, például a Huawei E1750, E220, de ez alapból csak az E176-ot ismeri fel, ami itthon most nem kapható, bár folyamatosan gyártják azóta is és ezt ajánlja a kínai eladó. Szóval én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy hogy lehetne egyszerűen feltelepíteni ezekhez egy drivert, hogy utána gond nélkül felismerje a készüléket. (Esetleg több drivert is, hogy bármelyiket felismerje.) Erre mondtam, hogy windowsban ez olyan egyszerűen megy.

  #2202739

  pointux
  Felhasználó

  hogy egy olyan eszköz, ami garantáltan jó az Androidra, de nincs benne a kernelbe,

  Ezt most nem értem. Mit értesz azon, hogy jó, ha nem jó?

  hogy ismertethető fel egyszerűen a készülékkel?

  Mit értesz azon, hogy felismertethető.1) Kiíratni a chipet, eszköz nevét stb. (Bármelyik Linux tudja. A Linux nem olyan, mint a Windows. A Linux meg tudja kérdezni az eszköztől, hogy "ki vagy".)2) Megtudni, hogy működni fog-e. (Ha rádugod, akkor a logból megtudod. Vagy, ha nincs lehetőség kipróbálni, akkor tudni kell a chip nevét és neten megnézni, vagy a kernel dokumentációjában. De van kernel folt is, tehát a net bővebb.)3) Működésre bírni. (Driver nélkül sehogy.) De ez amúgy sem (csak) felismerés.

  Sok olyan mobilnetes stick van, amelyik jó lenne hozzá, például a Huawei E1750, E220, de ez alapból csak az E176-ot ismeri fel,

  No, ez a baj, hogy nem tisztázottak a fogalmak. Felismer = tudja, hogy kicsoda. Ez egy logikát kicsavaró Windowsos fogalmi zavar, miszerint miszerint fel kell tenni drivert, hogy felismerjen és ezek után az = a működéssel.(Tudom, hogy nem a te hibád, hanem Májkroszoft szleng..., de ezeknek, csak "Windows only"-ban van értelmük. Minden máshol szimpla félreértés, szimpla fogalmi zavar.)

  ami itthon most nem kapható, bár folyamatosan gyártják azóta is és ezt ajánlja a kínai eladó. Szóval én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy hogy lehetne egyszerűen feltelepíteni ezekhez egy drivert, hogy utána gond nélkül felismerje a készüléket. (Esetleg több drivert is, hogy bármelyiket felismerje.) Erre mondtam, hogy windowsban ez olyan egyszerűen megy.

  A Windows nem képes eszközt felismerni. A Windowsnak felteszel egy drivert, ami vagy jó és akkor a Windows "felismeri" (jobban mondva megmondják neki mi az), vagy nem teszel fel jót és nem ismeri fel. (Persze ez az újabbakra nem teljesen igaz.) Tehát a Windows egyetlen eszközt sem ismer fel, nemhogy mindet.A Linux akkor is felismeri az eszközt, ha nincs hozzá driver. És mindet. Te nem felismerést értesz a felismerés alatt, hanem drive meglétét.A Windowshoz mindig gyártanak drivert (akkor is, ha már nem is kell), míg Linuxhoz ált. nem. A legtöbb drivert guruk barkácsolják és nem gyártók. Azaz, ha nincs driver, akkor "sehogy" a válasz. Ha van driver, akkor attól függ, hogy milyen telepítő, vagy valami hasonló van hozzá (ha van hozzá).A) legrosszabb eset: csak forrásod van, így neked kell bemásolni a kernel könyvtárba, megszerkeszteni a konfigurációs file-okat, kernelt fordítaniB) foltban létezik. Ebben az esetben egy patch program elkészíti automatikusan az előző változtatásokat (de verzióhoz kötött), majd elkezdheted a fordítást.C) telepítő scriptben létezik (ez a Windowshoz hasonlatos módszer, futtatsz egy programot, ami elvégzi a változtatásokat)D) a disztróban van integrálva és csomagként telepíthető (ez a legkényelmesebb, de ilyen integrált rendszer nem létezik Windows alatt, csak Linux, vagy OSX alatt)(Minden esetben - kivéve az utolsót - csomagból telepíteni kell a kernel forrását, de minimum a fejleceket.)

  #2202740

  bekesy
  Felhasználó

  Sajnos én egyáltalán nem értek a programozáshoz, így most már olyan területen kalandozom, amihez nem tudok hozzászólni. Azok a modemtípusok, amikről írtam, azok más-más androidos táblához ajánlottak, azokkal működnek, ezért írtam, hogy működnek androiddal. Ha egyvalaki megírta a driverét működőképesre, akkor biztos meg lehet szerezni, csak arra voltam kíváncsi, hogy lehetne-e ezeket egy másik táblával működtetni. Most már látom, hogy elég reménytelen a helyzet.

  #2202741

  bekesy
  Felhasználó

  Ezen a linken például a Huawei E220 kernel drivere van:http://oozie.fm.interia.pl/pro/huawei-e220/

  #2202742

  pointux
  Felhasználó

  Itt a linken azt írja, hogy ezt a modemet a kernel v2.6.20 mellett és felett már alapból támogatja, tehát egyáltalán nincs szükség driver telepítésére.

  #2202743

  kisbetu
  Felhasználó

  Itt a linken azt írja, hogy ezt a modemet a kernel v2.6.20 mellett és felett már alapból támogatja, tehát egyáltalán nincs szükség driver telepítésére.

  Lefordítom: bedugod, és megnézed, hogy mit kell nyomkodni, hogy működjön.

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 15

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.