Első tapasztalatok Raspberry Pi-jal

Kezdőlap Fórumok “Raspberry Pi” és hasonlók problémái Első tapasztalatok Raspberry Pi-jal

Ennek a témakörnek tartalma 7 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  pointux 6 éve, 3 hónapja telt el.

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1890568

  gendelider
  Felhasználó

  Egy hete kaptam meg. (2 készletet rendeltem, tulajdonképpen fiamnak ajándék a másik, ez volt a rendelés fő oka) A megjegyzéseimet kéretik akár kérdésként kezelni.Az első megjegyzés kicsit off: monitorom BenQ FP222WH, a "nagygépem" monitora, három bemenettel: (S)VGA, DVI és HDMI. Ha a HDMI van kiválasztva és a monitor nem kap bemenő jelet, nem fekete lesz, hanem olyan kék, mint a "blue screen". A nagygép HDMI-t ad ki, de a kábel másik vége DVI ezokból. A jelenséget tapasztaltam már más monitoroknál, TV-knél is.???Előinstallált SD kártyát rendeltem, de üresen formatált érkezett, (reklamáció folyamatban) magam tettem fel rendszereket kettőre, az egyik egy raspbmc, a másik Raspbian “wheezy”.

  #2207181

  pointux
  Felhasználó

  A kék szín = “no signal”.Lehetőség van DVI-n keresztül HDMI jelet továbbítani, de bizonyos feltételek mellett.- A HDMI csak tmds (digitális jelet fogad), azaz a DVI-A csatlakozó, valamint a DVI-I csatlakozó + audió jel kiesett. Ugyanígy kiesik a dual linkes DVI, melyet a HDMI szintén nem képes megenni.- A HDMI bemenet oldaláról viszont kiesik a YCbCr, amit meg a DVI nem tud kiadni.Azaz összefoglalva marad az RGB DVI-D single, vagy DVI-D, DVI-I-n keresztül. Mindkét készüléket eszerint kell beállítani, akkor konvertálás nélkül működik a rendszer, egyébként jön a "no signal".A hang egy fokkal problémásabb, ugyanis a DVI nem szállít hangot. Természetesen, amennyiben arra alkalmas hardware és software megoldható a dolog. (Bár, ha jól tudom ehhez DVI single DVI dualon keresztül kell.)

  #2207182

  gendelider
  Felhasználó

  A kék szín = "no signal".Azaz összefoglalva marad az RGB DVI-D single, vagy DVI-D, DVI-I-n keresztül. Mindkét készüléket eszerint kell beállítani, akkor konvertálás nélkül működik a rendszer, egyébként jön a "no signal".

  Próbáltam olvasgatni, de alig értem... és mivel te szemmel láthatóan értesz hozzá,a saját szintemen teszem fel a kérdést: lehet-e úgy beállítani a monitoromat, (és ha igen, hogyan, mit kell kiválasztani) hogy a HDMI "no signal"-ra (azaz HDMI-HDMI kábelt használok) is ugyanúgy reagáljon, ahogyan azt DVI-nál illetve (S)VGA-nál teszi, azaz rövid üzenet, utána stadby-ba megy, a power LED zöldből sárgába vált, a háttérvilágítás kialszik...(OFF: a skype telefon egyéb gondok miatt a stack alján, remélem majd még feljön egyszer)

  #2207183

  pointux
  Felhasználó

  Na, most akkor milyen kimenet van a PC (akármiden) és milyen bemenet a megjelenítődön?

  #2207184

  gendelider
  Felhasználó

  A monitort több mindenre használom, van mindhárom féle bemenete és át lehet kapcsolni, melyiket jelenítse meg.Használom a "rendes" gépemhez, annak van VGA meg HDMI kimenete. Itt egy HDMI-DVI kábelt használok. (A monitoron a DVI-ba dugva. Először HDMI-HDMI-vel próbálkoztam, de a kékség miatt áttértem erre.)A rapsberrynek van HDMI és kompozit kimenete, a rapsberryt HDMI-HDMI kábellel kötöm a monitorhoz. (Itt jön a kékség)

  #2207185

  pointux
  Felhasználó

  Tehát akkor van egy hdmi kimeneted az alapon és az nem ad ki jelet.A xrandr -q mit mond?

  #2207186

  gendelider
  Felhasználó

  Tehát akkor van egy hdmi kimeneted az alapon és az nem ad ki jelet.A xrandr -q mit mond?

  Nem. Az tképpen egy másik probléma volt,

  #2207187

  pointux
  Felhasználó

  Tehát akkor működik, de nem megy készenlétbe a monitor jelvesztés esetén?Hát ez esetben két megoldás létezik:1) készenlét x idő után a monitoron beállítva (ha támogatja)2) soha nem használtam, de ott a HDMI-CEC driver lásd: itt az infókat

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.