Salix 13.37 VS SB16 ISA kártya.

Kezdőlap Fórumok Slackware, Slax problémák Salix 13.37 VS SB16 ISA kártya.

Ennek a témakörnek tartalma 9 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  uzsolt 4 éve, 9 hónapja telt el.

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1890776

  ikszman
  Felhasználó

  Sziasztok. Úgy néz ki a dolog, hogy megtaláltam a megfelelő Linuxot a régi rozsdás vasamra. Főbb jellemzői: Abit BE6 Slot1-es 450 MHz-es proci és lap, 3x128 Mb SDram, TNT Nvidia 32 Mb monitorvezérlő, Maxtor 40 Gb vinyó és acímben szereplő SoundBlaster16 ISA hangkártya. Minden nagyon szépen fut és elégedett vagyok a korábban kipróbált sok-sok "minimal" Linux után. Végre. 🙂Mégis egy csöpp segítség elkélne.

  #2207930

  uzsolt
  Felhasználó

  Nem tudom, az alsamixer-rel csinálsz-e valamit, de a modul betöltésére a /etc könyvtárban kellene kereskedni, talán modprobe.d, modprobe.conf könyvtárokkal, fájlokkal.Ahogy itt olvasom: vagy beírod a /etc/rc.d/rc.local-ba a modprobe snd-sb16 sort, vagy pedig a modprobe.d könyvtárat használod.

  #2207931

  ikszman
  Felhasználó

  Üdv uzsolt.

  Nem tudom, az alsamixer-rel csinálsz-e valamit,...

  Az alsamixerrel nem csinálok semmit, csupán rá adom a hangot és megy. Viszont a rendszer újraindítása után meg kell ismételni minden esetben az előzőleg említett parancsokat terminálban ahoz, hogy legyen hang. Ami linket mutattál még nem volt időm kipróbálni. Amint megteszem írok még. Köszönöm a választ. Karesz.[attachment deleted by admin]

  #2207932

  uzsolt
  Felhasználó

  alsactl-lel el lehet menteni a hangerőket, majd vissza is lehet tölteni. Gondolom, az /etc/rc.shutdown illetve rc.local-ba ezek beírhatóak (alsactl store és alsactl restore).Bár az is lehet, hogy van egy alsa szkript a /etc/rc.d-ben, ami pont ezt csinálja.

  #2207933

  ikszman
  Felhasználó

  Köszi. Sajnos ehez én már kevés vagyok.

  #2207934

  uzsolt
  Felhasználó

  Nyugi, nem vészes. A /etc/rc.d/rc.local fájlba beírod, hogy:

  Code:
  modprobe snd-sb16alsactl restore

  Míg a /etc/rc.d/rc.shutdown fájlba, hogy

  Code:
  alsactl store

  Az alsactl restore betölti az elmentett (hangerő)beállításokat (rc.local-ba írod, mivel boot-kor kell betölteni), míg az alsactl store elmenti (ezt a rc.shutdown-ba írod, mivel leálláskor mented el).Elvileg ennyi az egész.Megj.: bár nem tudom, hogy a Salix hogy áll a systemd-vel, mert ha már systemd-t használ, akkor kicsit más kell.

  #2207935

  uzsolt
  Felhasználó

  Nézd meg ezt:http://guide.salixos.org/348SystemServices.html#4_4_8Lehet, hogy a alsa pont azt csinálja, amit te akarsz 🙂Tehát elképzelhető, hogy csak be kell ikszelned, és annyi 🙂

  #2207936

  ikszman
  Felhasználó

  Üdv. Ez sajnos rajtam nem segített:

  Nézd meg ezt:http://guide.salixos.org/348SystemServices.html#4_4_8Lehet, hogy a alsa pont azt csinálja, amit te akarsz 🙂Tehát elképzelhető, hogy csak be kell ikszelned, és annyi 🙂

  Be volt jelölve az alsa alapból. 🙁Az előző hozzászólásodban írtakat még eztán fogom kipróbálni. Remélem az majd bejön. 🙂 Mások ha találkoznának ilyen problémával és ugyanúgy kezdők akárcsak jómagam, gondoltam képekkel illusztrálva mégegyszer leírom a problémát. Első képen látható amikor közvetlenül bekapcsolás után rákattintok a bal alsó sarokban lévő "hangszóróra". Majd az alkalmazások menüben a Rendszer -> Alsa hangkártya (gtkalsasetup - root jelszót kér) elindítva látható a második képen, hogy nincs a nekem kellő hangkártya. Megnyitom a terminált és lefuttatom a "modprobe snd-sb16" parancsot.

  #2207937

  ikszman
  Felhasználó

  Na újra itt. 😀 Ha nem lenne a fülem, körbe vigyorognám a fejem.

  #2207938

  uzsolt
  Felhasználó

  Az utolsó előtti hozzászólásodban amit leírtál, na az tökéletes megoldás lett. Igaz itt a salixos-ben rc.local_shutdown nevű fájl van.

  Örülök, hogy sikerült. Mondtam, hogy nem vészes 🙂

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.