Szegedi szuperszámítógép

Kezdőlap Fórumok Linuxos hírek a nagyvilágból Szegedi szuperszámítógép

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 12
  • Szerző
    Bejegyzés
  • #1889964
    ariszlo
    Felhasználó

      Cikk képekkel a szegedi szuperszámítógépről a Délmagyar.hu-n: Szuperszámítógép az egyetemen. Csak arról nincs szó benne, amire a legjobban kíváncsi voltam, hogy milyen operációs rendszer fut rajta.Innen tudtam meg: Szegedi szuperszámítógép

      #2202567
      kisbetu
      Felhasználó

        kopipészt…

        #2202568
        vadkan
        Felhasználó

          Csak arról nincs szó benne, amire a legjobban kíváncsi voltam, hogy milyen operációs rendszer fut rajta.Innen tudtam meg: Szegedi szuperszámítógép

          #2202569
          kisbetu
          Felhasználó

            Azt akarta írni, csak nem köpte ki a fogalmazásgátlót.

            #2202570
            ariszlo
            Felhasználó

              Szövegértési probléma van itt, kisbetu, és nem én szenvedek tőle.

              #2202571
              ariszlo
              Felhasználó

                Gyengébbek kedvéért el is magyarázom. Az, hogy írtak valahol egy viszonylag hosszú cikket, és kihagytak belőle valami lényegeset, nem lehet “kopipészt”, mert a cikkben nincs benne, ami kimaradt belőle. És az sem kopipészt, hogy ezzel szemben egy hárombekezdéses hírben benne van. Csak úgy látszik, nem voltam kellőképp szájbarágós.

                #2202572
                pointux
                Felhasználó
                  1000px-Operating_systems_used_on_top_500_supercomputers.svg.png

                  A Wiki szép diagramokban ábrázolja az operációs rendszerek arányát a szuperszámítógépek körében. Látható, hogy a linux dominál és egész egyszerűen átveszi a unix helyét, ahogy az kikopik.

                  1000px-Processor_families_in_TOP500_supercomputers.svg.png

                  Ezen a diagramon pedig az intel linuxhoz hasonló térhódítása látszik. Nem konkurencia az amd hasonló architektúrája sem. Egy időben PowerPC ült a nyeregben, ám az egy chipre vetített teljesítménye fokozatosan csökkent. A opteron, ami egy ideig biztos, hogy a leggyorsabbak közé tartozott, úgy látom nem is mérhető.

                  Ahogy az várható a legtöbb szupergép az Államokban van. Meglepő módon nem jeleskedik Németország és Svájc sem olyan mértékben. A top 500 adataiból inkább az tűnik ki, hogy a németek a sebességre mennek rá.

                  Supercomputing-rmax-graph.png

                  Az ismételten Wikitől kapott diagram szerinti teljesítmény növekedések. Azt nem egészen tudom eldönteni, hogy ez inkább valamilyen exponenciális, vagy inkább lineáris növekedés. Az utóbbi idők tendenciájából ítélve inkább lineáris lesz a változás.Amire még kíváncsiak lehetünk, ha szuperszámítógépet szeretnénk otthon összerakni, hogy mennyi a beruházási és üzemeltetési költség. (Erre sajnos nem találtam összefoglaló adatot.) De egy biztos: a népszerű xeont az x56-os sorozatból (még csak nem is az x55-ös ből), már 230e forinttól lehet kapni. Ebből kell kb. 32e db, az összesen 7,4 milliárd (ha jól számolom). Vegyünk még hozzá, vagy 230 TB memóriát ~3,2 milliárdért, hogy a többi apróságot már ne is számítsuk és máris miénk a világ leggyorsabb számítógépe.Előrelátóan vegyünk fel chf hitelt, mivel most a chf erős, sőt a fenti árakból bizonyára kedvezményt is kapunk, hisz nagytételben vásárolunk. De ekkora tételért az államokba is megéri kimenni, sőt lehet, hogy közvetlenül a gyártótól is be tudjuk szerezni.Na, viccet félretéve: ha valaki lát ilyen adatokat, akkor linkeljen bátran.

                  #2202573
                  kisbetu
                  Felhasználó

                    Gyengébbek kedvéért el is magyarázom.

                    EZ -> http://www.linuxempire.hu/viewtopic.php?f=8&t=2565 a kopipészt.

                    #2202574
                    ariszlo
                    Felhasználó

                      Értem. Az ilyesmi tűrhetetlen. Légy szíves, töröld, van hozzá jogosultságod.

                      #2202575
                      kisbetu
                      Felhasználó

                        Én csak mélán megállapítottam, hogy egy újabb lusta emberrel találkoztam, aki ugyanazon dögről több bőrt húzott le, percek leforgása alatt.Már a másik tetthelyen sem értettem a mondatszerkesztést (ahogy a kolléga itt sem...), ezért feltűnt, hogy ugyanazt a logikai bukfencet vagyok kénytelen itt is elviselni.Tőlem aztán maradhat.

                      10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 12
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.