UHU telepítése pendrive-ról

Kezdőlap Fórumok UHU Linux UHU telepítése pendrive-ról

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 46
  • Szerző
    Bejegyzés
  • #1890557
    ha5ajr
    Felhasználó

      Sziasztok! Olvastam, hogy az UHU2.2-t már lehet pendrive-ról telepíteni. Csak azt nem tudom, hogyan....Ha segítenétek, megköszönném.Előre is köszönettel

      #2207029
      pointux
      Felhasználó

        Unetbootinnal (vagy linux alatt egy konzolból parancsokkal anélkül is) elvileg bármely bootolható DVD-t (iso képmását) ki tudsz írni USB-re. Mondjuk én csak live rendszerrel próbáltam, de vélelmezem nem működik másként a telepítő lemezekkel sem.

        #2207030
        valaki456
        Felhasználó

          Ez részben igaz is. Gyakorlatilag például a bP-t nem lehet kiírni vele. Anno Vector ez okból szólt is az unetbootin fejlesztőinek, de válaszra se méltatták, ezért oldottuk meg végül USB-Makerrel. Szóval gyakorlatban sajnos nem ismer mindent az unetbootin, gondolom nem csak a bP-re tettek magosról az unetbootin fejlesztői.

          #2207031
          ha5ajr
          Felhasználó

            “linux alatt egy konzolból parancsokkal anélkül is) elvileg bármely bootolható DVD-t (iso képmását) ki tudsz írni USB-re”Nos a dvd.iso megvan, pendrájvom is akad. Már csak a parancsokat kellene ismernem :))

            #2207032
            pointux
            Felhasználó

              Itt vannak a kézimunkához a lépések, amennyiben nem unetbootinnal csinálod, vagy azzal valamilyen okok miatt nem menne. Ez nagyjából/teljesen fedi a művelet részleteit, nyilván kihagyod a Gentoo specifikus részeket és/vagy ahol kell (pl. csomagok telepítése), ott helyettesíted a saját disztribúciód parancsaival.

              #2207033
              ha5ajr
              Felhasználó

                Köszönöm a linket, próbálkoztam, de már az emerge parancsnál elakadtam. Pillanatnyilag ubuntu 10.04-et használok, nem ismeri ezt a parancsot. Hozzáteszem közel sem vagyok profi, csak felhasználó, az is inkább a grafikus felületen. Elboldogulok a konzolon is, de sokat kérdezek 🙂

                #2207034
                pointux
                Felhasználó

                  Mondom, hogy a Gentoo specifikus részeket, mint a csomagok telepítése helyettesítsd a saját csomagkezelőddel! Nekes a dosfstools, meg a syslinux kell, amennyiben nincs a rendszeren.És akkor már elmondom, hogy a /dev/sdc sem sdc, hanem a pendrive-odra mutató eszköz neve.Ezért javasoltam az unetbootint ehelyett. Attól, hogy pl. a bP-t nem voltak hajlandóak beintegrálni, attól még a syslinux fájlokat valószínűleg fel tudta volna másolni, talán az image fájlt is (bár nekem az a tapasztalatom vele, hogy, ha annál elakad, attól még a syslinux fájlokat, meg a mbr-t rendezi és már csak az image fájlt kell rárakni.)Egyszerűbb lett volna leírni. ;(Fogod a kedvenc partícionálódat pl. cfdisk (X a pendrive "helyétől" függ)[bash]cdisk /dev/sdX[/bash]Aztán "új", "elsődleges", enter"Típus" "0C", enter (fat32 lba)"Aktív", enter (bootolható flag, enélkül nem bootol)"Kiírás", "enter"[bash]mkdosfs -F 32 /dev/sdX1[/bash], vagy[bash]mkfs.vfat /dev/sdX1[/bash] rövidebbEzt persze helyettesítheted a gparteddel, megcsinálhatod windows alatt, vagy ahogy akarod.Aztán kell neked a syslinux, abban van egy master boot record fájl, mbr, melyet a pendrive mbr-jébe kell juttatni a dd paranccsal[bash]dd if=ahol_van/mbr.bin of=/dev/sdX[/bash]aztán csatolod az iso fájlodat egy könyvtárba:[bash]mount -o loop,ro -t iso9660 ahol_van/ami.iso /ahova_akarod_csak_létezzen[/bash]Persze ezt is meg tudod csinálni windows alatt is pl. cdemuvalAztán csatolod a pendrive-odat is (ez udevvel valószínűleg a bedugáskor megtörténik), de rootként[bash]mount /dev/sdX1 /ahova_akarod[/bash] szintén megy.Aztán 3.3-as rész szerint jársz el a syslinux fájlokkal (nyilván az útvonalok mások lesznek), meg persze cp (másolás), mv(mozgatás), rm (törlés) helyett megint csak használhatsz olyan parancsokat, amilyet akarsz (természetesen windows alatt is)Ha nem megy csomagból, akkor letöltés innen, ezek tömörített cuccok.Egyéb info, amit megint nem betű szerint kell érteni, hanem logikusan, mert még hosszadalmasabb és részletesebb.

                  #2207035
                  ha5ajr
                  Felhasználó

                    Nos, megcsináltam. Induláskor kiírja: SYSLINUX 3.63 Debian………………………………….utána megjelenik a boot promt.

                    #2207036
                    ha5ajr
                    Felhasználó

                      Jajj még egy! A válaszodban volt egy szó amit egyátalán nem értettem. Mi az a windows? 😀

                      #2207037
                      pointux
                      Felhasználó

                        Lépj be a pendrive gyökérkönyvtárába és add ki a következő parancsot[bash]ls; cat syslinux.cfg[/bash]

                      10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 46
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.