Libre Office 5.0

(http://libreoffice.hu/2015/08/05/libreoffice-5-0/)

A LibreOffice 5.0 kiemelkedik az irodai csomagok tömegéből

Windows 10 kompatibilitás és fejlett interoperabilitási funkciók
Azonnal elérhető Linux, Mac OS X és Windows rendszerekre

Berlin, 2015. augusztus 5. – A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 5.0-t, a tizedik fő kiadást a projekt indulása, és az elsőt a harmadik fejlesztési ciklus kezdete óta. A LibreOffice egy teljes funkcionalitású, nyílt forrású irodai programcsomag, amely összevethető a kategória minden termékével, miközben kiemelkedik fejlett interoperabilitási funkcióival.

A LibreOffice 5.0 a 4.x család sikerére épít, amelyet több mint 80 millió felhasználó telepített (forrás: TDF becslés a frissítéseket kereső felhasználók száma alapján), beleértve nagy szervezeteket Európában és Dél-Amerikában.

A LibreOffice 5.0 jelentősen továbbfejlesztett felhasználói felületet, jobb képernyőterület-kezelést és tisztább megjelenést tartalmaz. Ezen kívül jobb interoperabilitást kínál a Microsoft Office és Apple iWork irodai csomagokkal, köszönhetően a nem szabványos formátumokat kezelő új és továbbfejlesztett szűrőknek. További fejlesztések történtek a csomag minden moduljában, és a 64 bites Windows (Vista és újabb) is támogatottá vált.

A LibreOffice 5.0 fénypontjai

Új verzió új vállalkozásokhoz:: A LibreOffice 5.0 az Android és Ubuntu Touch mobilkliensek alapköve, valamint a hamarosan megjelenő felhőverzióé is. A LibreOffice 5.0 így a jelenlegi fejlesztések alapjaként szolgál, valamint nagyszerű platform bővítéshez, innovációhoz és együttműködéshez!

Egy fantasztikus közösség által tervezett, gyönyörű irodai csomag: új ikonokkal, valamint a menük és az oldalsáv fontos fejlesztéseivel a LibreOffice szebbé vált, és jobban segíti felhasználóit a hatékony munkavégzésben. A stílusok kezelése sokkal intuitívabb lett, köszönhetően a stílusok vizuális előnézetének.

Ütős táblázatok: A LibreOffice 5.0 bámulatosan sok új és továbbfejlesztett táblázatfunkciót tartalmaz: komplex képletek, új függvények, feltételes formázás, képvágás, táblázatcímzés és még sok más. A Calcot teljesítményének és sebességének elegye vállalati felhasználásra kész, nagy terhelhetőségű, mindenféle munkafolyamat kezelésére alkalmas táblázatkezelővé teszi, számtalan felhasználási módhoz.

Jobb szűrők a jobb dokumentumokért: A LibreOffice 5 dokumentumimportáló és -exportáló szűrői számos módosításon estek át az általában véve jobb minőségű dokumentumkonverzióért. Ezen kívül mostantól lehetőség van időbélyeggel ellátni a LibreOffice-szal generált PDF fájlokat.

A LibreOffice 5.0 új funkciói

Platformkompatibilitás

 • A LibreOffice Windowsra elérhető 64 bites rendszerekre is (Vista és újabb)
 • A LibreOffice Androidra alapszintű szerkesztési képességeket kínál, amelyek további fejlesztése várható

Felhasználói felület

 • Az Impress és Draw felhasználói felülete több helyet biztosít a szerkesztéshez, és egyszerűbb hozzáférést nyújt a formázási lehetőségekhez
 • Az Impress oldalsávja át lett szervezve a rendelkezésre álló hely hatékonyabb használata és a tartalomlétrehozási munkafolyamat követése érdekében
 • A Calc és Draw munkalapvezérlői racionalizálva lettek, a görgetőgombok közül csak az Előző és Következő maradt (a Ctrl megnyomásával Első és Utolsó funkcióval működnek), a Munkalap hozzáadása gomb a lapok bal oldalára került, a munkalapok között pedig az egérgörgővel is lehet már váltani, ha a sáv területétől többet foglalnak.
 • A Writer Standard, Formázás, Rajz és helyi eszköztárai mostantól a leggyakrabban használt parancsokat tartalmazzák.
 • Az egérkurzor Windows alatt mostantól minden esetben a natív, így jobb és modernebb megjelenést kölcsönözve
 • A Kép és Táblázat helyi menük átrendezésre kerültek, a közvetlen formázási bejegyzések megszűntek (mivel elérhetők az eszköztárból és az oldalsávból), míg a vágólapfunkciók (Másolás, Kivágás, Beillesztés) mindig láthatók.
 • A csomag része lett a KDE-ből származó új ikonkészlet, a Breeze
 • A Sifr és Tango ikonkészletek új ikonokkal lettek továbbfejlesztve

Interoperabilitás

 • A bináris DOC fájlokból importált, megjegyzést tartalmazó szövegtartományok mostantól ugyanúgy viselkednek, mint ODT/DOCX/RTF fájlok esetén
 • Az RTF importálási szűrő mostantól az RTF specifikációk által meghatározott vezérlőket használnak az elválasztás leírására az OOo-specifikus jelölés helyett (amit nem tud értelmezni a Word)
 • Az OOXML szűrő mostantól kezeli az Office 2007 által írt fájl és a fájlformátum specifikációi közti különbségeket
 • A feltételes formázás XLSX-be exportálása mostantól működik
 • A táblázatkezelő képletkifejezésekben a táblázatba rendezett hivatkozások mostantól importálásra kerülnek az OOXML táblázatokból

Writer

 • Az automatikus javítás új kiterjesztése egyszerűsíti az Emodzsik és más Unicode karakterek bevitelét a szabványos Emodzsi rövid kódok és más, kettőspontok közti kulcsszavak használatával
 • Az oldalsáv Stílusok és formázás lapja mostantól megjeleníti az elérhető stílusok előnézetét
 • A Word-kompatibilis szövegkiemelés és -árnyékolás mostantól megőrzésre kerül a dokumentumok importálásakor és exportálásakor, lehetővé téve a LibreOffice karakterháttér exportálási módjának (kiemelésként vagy árnyékolásként) megadását.
 • A képek mostantól egérrel is levághatók, ez a funkció elérhető a helyi menüből

Calc

 • Az elemcímkék a kimutatástáblákban opcionálisan megismételhetők
 • A feltételes formázás adatsávjai rendelkezhetnek homogén háttérrel, és minimális/maximális sávhosszal, valamint elrejthetik az alapul szolgáló értékeket
 • Mostantól elérhető a tudományos és szám formátumokhoz a műszaki jelölési formátum lehetőség
 • Új beállítások a PADLÓ és PLAFON táblázatfüggvényekhez, kifejezetten az Excel kompatibilitást szolgáló funkciókkal
 • Új URL.KÓDOL táblázatfüggvény az Excel interoperabilitás támogatásához
 • Új HIBA.TÍPUS táblázatfüggvény, az Open Formula szabvány és az Excel interoperabilitás támogatásához
 • Mostantól meg lehet adni teljes oszlopokra vagy sorokra hivatkozást az A:A vagy 1:1 jelöléssel (az A1:A1048576 vagy A1:AMJ1 helyett)
 • A képek mostantól egérrel is vághatók, lemezre menthetők és lecserélhetők más képre, ugyanúgy mint a Writerben és Impressben (és a Formátum menü ennek megfelelően frissítésre került)

Impress és Draw

 • Az eszköztárak át lettek rendezve a felület egyértelműsítése érdekében
 • A Kép és Alakzat helyi menük fejlesztéseként a kevésbé fontos – és használt – menüpontok eltávolításra kerültek

PDF exportálás

A PDF-be exportálás mostantól támogatja az időbélyegzési protokollt (az IETF RFC 3161 szabványát). Az időbélyegzési szolgáltató címe a PDF beállítások biztonsági adatai között adható meg.

Importáló és exportáló szűrők

 • A Writer mostantól képes az Apple Pages fájlok importálására
 • A Calc mostantól képes az Apple Numbers, Lotus 123 (wk3 és wk4) és a Quattro Pro (wq1 és wq2) fájlok importálására
 • A Draw mostantól képes a ClarisDraw és MacDraft fájlok importálására
 • A MediaWiki exportáló szűrő számos elemtulajdonság támogatásával bővült
 • Az Apple Keynote importáló szűrő számos korábban mellőzött elem támogatásával bővült
 • Az Adobe FreeHand importáló szűrő a FreeHand 3.0 és FreeHand 11 formátumok támogatásával bővült

A LibreOffice 5.0 a felszín alatt is sokat fejlődött, köszönhetően önkéntesek százainak értékes munkájának. A Coverity Scan szerint az 1000 kódsorra jutó hibák száma már egy ideje konzisztensen 0,00 alatt van. Ez egy olyan nyílt forrású irodai csomagot eredményez, amint nem csak egyszerűbb fejleszteni, de egyszerűbb karbantartani és a hibáit elhárítani. A lezárt hibajegyek száma mostanra már több mint 25 ezer, és gyorsan növekszik.

Végül, de nem utolsó sorban a LibreOffice a minőség és stabilitás tekintetében is fejlődött, köszönhetően a nagy számú automatikus tesztnek, amelyeken az új verziók átesnek: a rendszer több ezer dokumentumon keresi az összeomlásokat, hibákat és regressziókat.

Ezekről – a felhasználó számára sokszor láthatatlan – fejlesztésekről egy külön angol nyelvű cikk számol be: LibreOffice under the hood: progress to 5.0.

„2010-ben egy elég öreg forráskódot örököltünk, amit tisztábbá, karcsúbbá és okosabbá kellett tennünk, mielőtt értelmesen elkezdhettük volna a hosszú távra elképzelt irodai csomagot fejleszteni”, mondja Michael Meeks, a TDF igazgatótanácsának tagja, és vezető LibreOffice fejlesztő. „2010 óta három különböző fejlesztési cikluson mentünk át: a 3.x család idején megtisztítottuk a kódot az örökölt dolgoktól, a 4.0 család idején a csomagot reakciókészebbé tettük, az 5.x család pedig okosabbá fogja tenni a felhasználói felület tekintetében is.”

A „LibreOffice 5.0 olyan jó termék, hogy a hagyományos nyílt forrású irodai csomagokhoz szokott emberek el fognak ámulni az új funkciók és fejlesztések mennyiségétől.” mondja Thorsten Behrens, a TDF elnöke és vezető LibreOffice fejlesztő. „Bármely OpenOffice.org leszármazottról a LibreOffice-ra váltás hatalmas ugrás a szabad irodai csomagok jövőjébe.”

Elérhetőség és vállalati bevezetés

A LibreOffice 5.0 funkciók tekintetében a legfrissebb fejlesztéseket képviseli a nyílt forrású irodai csomagok között, emiatt a technológia rajongóit, korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza.

A vállalati szintű bevezetésekhez tetszőleges méretű szervezetben a TDF a kiforrottabb 4.4.x ágat javasolja (most a .4.4.5-ös a legújabb verzió). Mindenesetre a TDF azt javasolja, hogy a LibreOffice-t csak úgy vezessék be vagy migráljanak rá, ha a projektet minősített, 3. szintű támogatást, migrációs konzultációt vagy képzéseket nyújtó szakértők támogatják az elismert legjobb gyakorlatnak megfelelően (http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/).

A LibreOffice 5.0 azonnal elérhető a következő hivatkozásról: http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek pártolói és a közösség minden tagja támogathatja a The Document Foundationt adományával a http://donate.libreoffice.org címen.

Vélemény, hozzászólás?