MailScanner és Mailwatch problémák CentOS 6 alatt

Évek óta használom a MailScanner – MailWatch – postfix – spamassassin -clamav kombinációt a mailszerveremen vírus és spamszűrés céljára.

A MailScanner egy jól használható spam- és vírusvédelmi rendszer, amely a fent említett szoftverekkel összhangban remeköl használható akár szolgáltatói szinten is a nem kívánt levelek szűrésére. Beállítása és kezelése egyszerű: ha már van egy működő postfix vagy exim rendszerünk, akkor körülbelül fél üra alatt életképes spamszűrő rendszert varázsolhatunk rá.

Nem is volt vele gond – a kezdeti nehézségeket leszámítva – hosszú ideje. Azonban a technika fejlődik, és a mellette alkalmazott web alapú MailWatch rendszert frissítettem a minap, a legújabb verzióra (igen, szeretek veszélyesen élni 😉

A Mailwatch funkciója, hogy az adminisztrátorok egy webes felületen követhessék a bejövő kimenő leveleket, és szükség esetén beavatkozhassanak: kiengedhessenek leveleket a karanténból, taníthassák a Spam Assassin Bayes adatbázisát, listákat készíthessenek a kimenő- bejövő levelekről

 

Szóval a frissítés után érdekes dolgok jelentek meg a logokban, és úgy tűnt, mintha a rendszer néha elfelejtene logolni az SQL adatbázisba. (szerencsére a felhasználók megkapták a leveleket, csak az adminisztrációs felületen nem látszott semmi.. )

A folyton visszatérő hibaüzenet a következő volt :

MailScanner[10054]: Could not use Custom Function code MailScanner::CustomConfig::InitMailWatchLogging, it could not be "eval"ed. Make sure the module is correct with perl -wc (Error: DBD::mysql::st execute failed: Incorrect string value: '\xF0\x9F\x93\xA9 N...' for column 'subject' at row 1 at /usr/share/MailScanner/perl/custom/MailWatch.pm line 185, <CLIENT> line 353.

Némi keresgélés után sikerült megtalálni a probléma okát: A CentOS 6 és a 7 is a perl-DBD-MySQL-4.013-3.el6.x86_64 verzióját szállítja.

Nos ez a verzió viszont nem tartalmazza a a Mailwatch-nak szükséges UTF-8 támogatást.

Megoldás: 

cpan -i DBD::mysql
Going to read '/root/.cpan/Metadata'

DBD::mysql is up to date (4.043).

Vélemény, hozzászólás?