2D animáció Linux alatt – Synfig

Sokszor elhangzik, hogy milyen komoly probléma a Windows alatt futó szoftverek kiváltása Linux alatt. Nos, ez szerintem csak rész igazság, ugyanis egy kis utánajárással a szoftverek nagy százalékának megtalálhatjuk a linuxos megfelelőjét.

(Azt mondjuk továbbra se értem, hogy miért nincsenek például igazán komoly könyvelő- számlázó-készletnyilvántartó rendszerek erre az operációs rendszerre, hiszen például egy egyszerű könyvelőprogram nem hinném olyan bonyolult dolgokat igényelne, amit ne lehetne megvalósítani. A kis könyvelőirodák nagy része a mai napig a régi DOS-os programját használja, akár megerőszakolva egy 64 bites windows 10 rendszert… )

De most nem is erről szeretnék beszélni, hanem a Synfig nevű programról, amely alkalmas lehet az Adobe Animate program kiváltására, annál is inkább, merthogy több platformon is elérhető: használhatjuk Windows, Linux és Mac OS X környezetben egyaránt.

Tehát egy animáció készítő programml van dolgunk, amihez ráadásul kitűnő dokumentáció és videós oktatóanyagok tömege érhető el, egyrészt a készítő jóvoltából, másrészt az alkalmazást már használó profik és amatőrök jóvoltából a Youtube-on.

A telepítéssel nem kell sokat törődnünk, hiszen a program .appimage formátumban érkezik- tehát csak futtathatóvá kell tennünk, és már indulhat is az animálás.

Vélemény, hozzászólás?