Gyorsítsuk az oldalunkat CloudFlare CDN segítségével

cloudflare

Nyilván mindenki szembesült már a problémával, hogy bérelt egy olcsó tárhelyet, és a weboldal elkészülésekor szembesül a ténnyel, hogy osztoznia kell sok más sorstársával együtt a szolgáltató sávszélességén..

Mit tehetünk ilyenkor… persze válthatunk szolgáltatót, abban a reményben, hogy annak a sűvszélessége már kielégíti az igényeinket hosszabb távon is, vagy például optimalizálhatjuk a weboldalunkat.

A WordPress rengeteg lehetőséget kínál erre, kezdve a képek optimalizálásával, folytatva a .js .css fájlok tömörítésével, valamint a különféle cache modulokkal.

Ezek persze mind hatékonyak valamennyire, azonban tapasztalataim szerint egyik sem az igazi – önmagában. Ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom a Cloudflare CDN szolgáltatását, ami – ráadásul inygenesen igénybe vehető, legalábbis

A CloudFlare alapelve megegyezik a reverse proxykéval. A bejövő forgalom a CloudFlare szerverein keresztül halad és eközben a CloudFlare optimalizálja a webforgalmat.A leggyakoribb használati mód a CDN jellegű CloudFlare alkalmazás. A statikus fájlok kiszolgálása a CloudFlare szervereiről történik, az alkalmazás szerver így csak a dinamikus oldalakhoz szükséges lekéréseket szolgálja ki, csökkentve evvel a szerver terhelését, meggyorsítva a felhasználók számára a tartalomhoz való hozzáférést.

Amennyiben használjuk a szolgéltatásukat, rendelkezésre áll egy wordpress modul, ahol a leglényegesebb beállítások könnyedén elvégezhetőek:

Cloudflare

A telepítés után a teeendőink a következőek:

  1. Látogassunk el  cloudflare.com oldalra
  2. Jelentkezzünk be a már meglévő felhazsnálói nevünkkel, vagy ha még nem regisztráltuk az oldalunkat, tegyük ezt most meg
  3. Válasszuk ki  a gyorsítani kívánt weboldalt, majd kattintsunk a “My Settings” gombra
  4. Majd menjünk az “API Key” → “Global API Key” → View API Key menüre
  5. Másoljuk li onnan az API key-t
  6. Térjünk vissza a WordPress-hez, a  Cloudflare Plugin beállításaihoz
  7. Írjuk be a felhasználói nevünket, jelszavunkat a CloudFlare-hez, valamint illeszzük be az API kulcsot
  8. Jelentkezzünk be, és hamarosan élvezhetjük is a CDN áldásaitA Cloudflare oldalán persze lehetőségünk van a különféle opciók kipróbálására, javaslom, ki-ki az ízlése szerint próbálgassa a lehetőségeket a legjobb eredmény érdekében

 

Vélemény, hozzászólás?