Kell-e nekünk linuxos okostelefon?

Nem is olyan régen olvastam valahol, hogy alighogy jobblétre szernderült az Ubuntu Phone projekt, máris 2 újabb, Linux alapú jelentkező van, hogy “meghódítsa” az okostelefonok piacát.

Az idézőjel nem véletlen részemről, hiszen – bár nem érzem magam marketingzseninek – a linux operűciós rendszerrrel ellátott telefonoknak rendkívül kicsi a piaca, és úgy gondolom ez a jövőben sem fog lényegesen megváltozni. Hogy miért ? Pontosan ugyanazért, amiért a Windows Phone is kimúlt: a felhasználók a mindennapi dolgaikhoz nem egy “béta” állapotú szoftverrel felszerelt hardvert szeretnének, hanem szeretnék megkapni mindazt amit az Android mögött álló alkalmazásbázis jelent. Senki nem akar igazán kísérletezgetni egy újabb operációs rendszerrel.

Aki esetleg mégis, annak íme egy kis bemutató :

https://wiki.postmarketos.org/wiki/Supported_devices

illetve a második csapat, akik ráadásul még hardvert is ígérnek a fejlesztésük alá, sőt már sikerült is összegyűjteniük tübb mint másfél millió dollárt aprojekt megvalósításáshoz.

Librem 5

Bár a szívem mélyén nagyon szurkolok a fejlesztőknek, mégis a józan ész azt mondatja velem, hogy ez megint csak egy lesz a halva született kísérletek közül, amelyek célja az emberek és a Linux kapcsolatának elmélyítése.. 🙁

Szerintetek van létjogosultsága manapság egy Linux alapú mobiltelefonnak ?

 

3 comments on “Kell-e nekünk linuxos okostelefon?

Vélemény, hozzászólás?