Apache helyett Openlitespeed

Lehet vitatkozni rajta, hogy melyik a ‘legjobb’ Linux disztribúció, és ugyanígy a vita tárgyát képezheti az is, hogy melyik a ‘legjobb’ webszerver megoldás egy linuxos szerverre.

Nyilván van aki az Apache-ra esküszik, van aki az NginX-re, mindegyiknek magvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Gondolom ezeket mindenki ismeri is… Nos a változatosság jegyében szeretném most bemutatni az OpenLitespeed webszervert.

Kicsi, gyors, és nem utolsó sorban egy webes felület segítségével kényelmesen és biztonságosan adminisztrálható.

A szoftvert legegyszerűbben a rendszer csomagkezelőjével telepíthatjük, hiszen készülnek bináris csomagok CentOS 5, 6 & 7 valamint Debian/Ubuntu platformra.

CentOS 6: rpm -ivh http://rpms.litespeedtech.com/centos/litespeed-repo-1.1-1.el6.noarch.rpm CentOS 7: rpm -ivh http://rpms.litespeedtech.com/centos/litespeed-repo-1.1-1.el7.noarch.rpm Debian 7, 8 & Ubuntu 12,14, 16:  wget -O - http://rpms.litespeedtech.com/debian/enable_lst_debain_repo.sh | bash 

Nézzük a jól bevált CentOS telepítést !

yum install openlitespeed

majd pedig a saját php-verzióját is telepítsük hozzá a leggyakrabban használt modulokkal együtt:

yum install lsphp56 lsphp56-common lsphp56-mysql lsphp56-gd lsphp56-process lsphp56-mbstring lsphp56-xml lsphp56-mcrypt lsphp56-pdo lsphp56-imap lsphp56-soap lsphp56-bcmath
ln -sf /usr/local/lsws/lsphp54/bin/lsphp /usr/local/lsws/fcgi-bin/lsphp5

Ezek után a szerverünk a /usr/local/lsws könyvtárban lesz fellelhető, és a

/usr/local/lsws/bin/lswsctrl start

paranccsal indíthatjuk el, és a

https://localhost:7080

címen el is érhetjük (admin/123456 alapértelmezett jelszóval)

Nos amint látható, kaptunk egy szép kis webes felületet, amelyen keresztül elvégezhetjük a webhely(ek beállításait), sőt egy kis idő ráfordításával akár saját PHP-t is fordíthatunk magunknak. (Persze ehhez kell egy pár függőséget is telepítenünk, például, ha szeretnénk mysql kiterjesztést is használni a szerverünkön, akkor a mysql-devel csomagokra is szükségünk lesz)

 

 

Vélemény, hozzászólás?