Jolicloud: Ubuntu netbookon – másképp

A Jolicloud egy Ubuntu alapú, kifejezetten a netbookokra készült kis disztribúció. Kompatibilis az összes nagyobb gyártó hordozható minigépével és tetszetős, egyéni kialakítású felületével azonnal belopja magát a netbook használók szívébe.

A Jolicloud cég alapítója Tariq Krim (a Netvibes alapítója) valamint Romain Huet. Mint a Netbook tulajdonosok nagy része, Tariq is webes alkalmazásokat. Frusztrálták az első netbookokkal szállított operációs rendszerek, és nem elégítette ki a gondolat, hogy a régi Windows XP-t használja. Az az ötlete támadt, hogy a hagyományos alkalmazásokat azok webes megfelelőivel helyettesítse. Először csak ismerősök között terjesztették, majd látva az érdeklődést, a csapat úgy döntött, hogy a Jolicloud lesz a főfoglalkozásuk. 2009 júniusában a csapat megjelentetett egy alfa verziót, és bejelentették, hogy a Skype alapítói Niklas Zennström és Janus Friis az  Atomico Venture and Mangrove Capital Partners-el együtt adtak támogatást a projekthez.

A letöltés és a VirtualBoxban történt elindítás után igazán kíváncsi lettem, hogy mi is van a tetszetős felület alatt.

 

A netbookok képernyője kicsi (általában 10" vagy kisebb), valamint teljesítményük is. A multimédia,  a webes és az irodai alkalmazások területén felmerülő igényeket alig képes kielégíteni. A Jolicloud ezen követelményeket szem előtt tartva egyetlen kattintással elérhetővé teszi a webes alkalmazásokat, mint például a Skype, az OpenOffice, a Google alkalmazások, az emaileket és a közösségi oldalakat.

A szoftver letölthető : Jolicloud ISO (600 MB). vagy Jolicloud ISO  bittorrenttel.
A kompatibilis netbookok listája pedig itt érhető el.

 

Powered by ScribeFire.

Vélemény, hozzászólás?