10 script, a saját disztribúció gyártáshoz

Akiben van egy kis kalandvágy, az biztosan próbálkozik életében legalább egyszer saját disztribúció összeállításával. Aztán persze van akinek összejön, van akinek nem … 🙂
Azért, hogy ez utóbbiak száma nagyobb legyen, közzéteszek néhány hasznos segédprogramot ebben a témakörben, a techradar cikke nyomán
1. Remastersys : kezdők számára is könnyen kezelhető grafikus felület Debian és Ubuntu disztribúciók és live CD-k összeállításához
2. UCK, avagy Ubuntu Customisation Kit, mellyel bármelyik Ubuntu leszármazott ISO fájlját kezeli, és lehetővé teszi, hogy alkalmazásokkal bővítsük azokat. Haladó felhasználók részére ajánlott, mert “gyártás” közben egy chrootolt környezetben dolgozhatunk, ahol “kézzel” is megtehetjük a szükségesnek ítélt módosításokat.
3. Reconstructor – a korábbi cikkben már említett web alapú disztro-osszeállító, Ubuntu-hoz.
4. Revisor : A Fedora sem maradhat ki, az ő eszközük a Revisor, melynek egyaránt létezik parancssoros és grafikus felületű verziója is. Egyaránt készíthetünk vele CD-t DVD-t vagy Live USB médiát.
5. Suse Studio : talán a legkomplexebb megoldás mind közül, ahol a hálózat-felderítéstől a tűzfal beállításokon keresztül egészen a saját logo és háttér kiválasztásáig mindent beállíthatunk egy könnyen kezelhető felületen.
A program böngészőn keresztül vezérelhető, sőt az elkészült művet itt tesztelni is lehet.

6. Pungi: a Fedora fejlesztők Python-ban írt parancssori eszköze: nyilvánvalóan kell egy kis mazochizmus a használatához…
7. Builder : Egy rakás bash script, a  gNewsense fejlesztők eszköze: az oldalukon egy hasznos 9 lépésből álló útmutatót is készítettek, hogy hogyan csináljunk saját disztribúciót az Ubuntu Hardy-ból.
8. Linux-Live : Szintén egy csomag bash script,mely a Slackware-t helyezi előtérbe, azonban itt már 6 lépésben sikerült összefoglalni a teeendőket..
9. MySlax Creator : Szintén Slackware az alap, azonban ez a program Windows alól futtatható, itt gyárthatjuk le a lemezünket. Slax Iso-fájlokat kezel, melyeket aztán a magubk képére alakíthatunk.
10. Linux From Scratch : Aki mindig a legnehezebb utat választja, annak nem kell tovább keresnie.. ez az.

Powered by ScribeFire.

Vélemény, hozzászólás?