5 Linux disztribúció, amit ki kell próbálni

Arról már írtam, hogy az az igazán szerencsés dolog, ha mindenki maga találja meg azt a disztribúciót, amelyik "kézre áll" neki, most azonban szeretnék a választékból kiragadni néhányat. Mindegyiket másért lehet szeretni vagy nem szeretni, mindegyik egy egyéniség.
 

1. Ubuntu/Linux Mint/Debian
Ez a három, disztribúció egy családba tartozik: a Linux Mint az Ubuntun alapul, az Ubuntu pedig a Debian egyenesági leszármazottja.

Napjainkban az Ubuntu mondhatja magáénak a Linux felhasználók nagy részét, köszönhetően a leginkább felhasználóbarát telepítőjének, a kezdők számára is könnyen használható desktopjának és  szigorú kiadási rendjének. Nyílt forráskódú programok széles választéka áll rendelkezésre kielégítendő a kezdők igényeit.

A Debian alapesetben nem túl sok programot kínál, azonban a különféle repókból és az olyan oldalakról mint a GetDeb.net több mint 25.000 érhető el …

A Linux Mint sok hasonlóságot mutat az Ubuntuval, azonban a kinézete egy kissé más. Ez a disztribúció a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt. A Mint Tools segítségével szinte gyerekjáték a rendszer beállítása és finomhangolása, még a kevésbé gyakorlottak számára is.

2. A következő disztribúció a Fedora, amely Linus Torvalds kedvence. Ez a kiadás 2003-ban jött létre RedHat alapokon. Általában megtalálhatóak benne a legújabb fejlesztések, erős felhasználói bázissal és vállalati háttérrel rendelkezik.

3. Harmadik javaslatom az openSuSe, amely híres felhasználóbarátságáról. A YAST segítségével szinte minden beállítási és testreszabási feladat végrehajtható. A SuSE Felülete a  Windows Vistára hajaz. A különféle eszközök támogatása is példaértékű ebben e disztribúcióban: látszik a Novelles fiúk háttérmunkája. 🙂

4. Arch Linux: a maga nemében nagyszerű disztribúció, bár kétségtelenül nem kezdőknek való, akik esetleg megrettenek a szöveges módú telepítőtől, hanem a gyakorlottabb, kísérletező kedvű felhasználóknak.

5. A Gentoo egy újabb nehézségi fokozat, hiszen itt lényegében az egész rendszert kell alapjaitól felépítenünk. Persze letölthető egy előrecsomagolt változat vagy esetleg live CD is, de az igazi mégiscsak az, ha az ember a saját igényei alapján konfigurálja a rendszert. Aki jártas a Gentoo világában, az joggal mondhatja el magáról, hogy ismeri a Linux lelkivilágát.


A  www.technicant.com nyomán.

 

Powered by ScribeFire.

Vélemény, hozzászólás?