Linux Mint: szép és intelligens (no meg gyors …)

hány nappal ezelőtt került a kezembe egy laptop, amely már ugyan nem mai gyerek, de úgy gondoltam, egy Linux disztribúciót le tudok rajta tesztelni. Nagy sietve – bár kissé fanyalogva az Ubuntu alapok miatt – letöltöttem a Linux Mint 8-as verzióját, mely a keresztségben a Helena nevet kapta. Íme a tesztalany paraméterei:

 

 

 



Acer Travelmate 4102WLMI notebook, P4M 740 processzor (1,73Ghz,533FSB) Ati Mobility Radeon X700 VGA, 160GB HDD, 512MB RAm, DVD író. Szóval, nem egy atomerőmű … Tartottam tőle, hogy a processzor és a memória elégtelensége diavetítéssé alacsonyítja le a munkámat, de nem ez történt!

A szokásos  telepítés után kellemes meglepetések értek és kezdtem megérteni, hogy miért is oly népszerű ez a disztribúció azok közt, akik elsősorban desktop célokra használják.
Először is gyors. Nagyon gyors, még kevés memóriával ellátott gépen is. Másodszor is szép. Harmadszor: a telepítés után minden különösebb hókuszpókusz nélkül működött minden funkció. (Nekem – Fedorán szocializálódott usernek – az már feltűnik, ha az mp3 támogatásért nem kell külön repokat felvenni, majd telepítgetni…) Tehát a kodekek rendben vannak, a laptop vga kártyája sajnos – vagy hál' Istennek – nem támogatott az ATI legújabb fglrx drivere által, így nincs gond a komolyabb játékokkal sem. A Compiz-féle effektek viszont szépen működnek az Xorg meghajtóval is, ezzel még tovább javítva a "felhasználói élményt".

A Mint csomagszinten kompatibilis az Ubuntuval, éppen ezért a saját csomagokon kívül a www.getdeb.net csomagjai is használhatóak! A disztro közösségi élete sem utolsó: egyrészt számos országban vannak helyi közösségek, másrészt pedig a fórumokban felvetődő ötleteket folyamatosan illesztik be a fejlesztők a soron következő kiadásokba.

Kár volna tagadni, megtetszett … és még az is elképzelhető, hogy a közeljövőben a saját laptopomon is lecserélem a Fedorát …

 

41 comments on “Linux Mint: szép és intelligens (no meg gyors …)

  1. Lord

    Nem tudok csatlakozni a netre.ADSL-es netem van de hiába irok be mindent a helyére nem csatlakozik meg valami jelszót kér.De hiába írom be azt a jelszót amit adtam nem jó,se a net jelszava sem.Van valami alap jelszó amit kérhet?Egyszerűen nem értem.valaki tudna segíteani?

Vélemény, hozzászólás?