Fedora 12 – ATI problémák

A napokban frissítettem a laptopom operációs rendszerét, persze már nem fejlesztői verzióra, mint ahogyan azt fiatalabb koromban tettem volna, hanem egy kiforrottnak, és stabilnak ígérkező verzióra, a Fedora 12-re.
Aki ismeri a Fedora verziók történetét, az láthatja, hogy ez a kiadás is megért már néhány hónapot… persze még mindig frissebb mint a már-már kövületnek számító Fedora 11 telepítésem.
A gondok persze azzak kezdődnek, hogy az 1.7-es Xorg támogatását még nem sikerült eddig megoldani az AMD találékony mérnökeinek – sok ezer linux  felhasználónak szerezve ezzel rossz hangulatú heteket, hónapokat. Persze ott van a nyílt forráskódú radeon driver, de ezzel egyelőre nyugodtan el lehet felejteni mindenféle 3D játékot…
A gondok még nem értek itt véget. A képernyő felső harmadában érdekes “havazást” figyeltem meg : a kép remeg, és kis fehér vonalak szaladgálnak vízszintesen…. Már csak az hiányzott a boldogsághoz, hogy a laptopom tönkremenjen… (Ez ugye legjobb esetben is 1-2 hét gépnélküliséget jelentene…)
A Redhat Bugzillájában azonban megtaláltam a megoldást : a grub ban a rendszerindító menüponthoz hozzá kell írni a bűvös 

radeon.new_pll=0

szavakat, és már meg is javul a kép….

Powered by ScribeFire.

Vélemény, hozzászólás?