MATE desktop – majdnem Gnome 2

Sokan vannak olyanok, akik nincsenek kibékülve a legújabb generációs ablakkezelők  (Gnome 3 , Unity) használhatóságával, és inkább maradnának a jól bevált Gnome2 -nél. Fedora 16 esetében sajnos ‘gyári’ megoldás nincs, illetve ami van az meg nem olyan … 🙂 Persze, vissza lehet varázsolni a régi Gnome 2 csomagokat, de ennek sajnos súlyos következményei vannak a rendszer használhatóságára nézve.

Azonban van jó megoldás is, mégpedig a MATE desktop.  Több disztribúcióhoz is elérhető, a Linux Mint pedig alapból választhatóvá tette.

Arch Linux (Letölthető  innen), Linux Mint (Elérhető a  Linux Mint repokból),Debian / Ubuntu (Elérhető a tridex repoból)   A Fedorásoknak sem kell aggódniuk, a gyors és fájdalommentes telepítés menetét rögtön vázolom..

yum install http://dl.dropbox.com/u/49862637/Mate-desktop/mate-desktop-fedora/releases/16/Everything/x86_64/os/Packages/mate-desktop-release-16-5.fc16.noarch.rpm
yum groupinstall MATE-Desktop

A fenti műveletek után indítsuk újra a gépet, és már választhatjuk is az ismerős Gnome2-re hasonlító környezetet.

6 comments on “MATE desktop – majdnem Gnome 2

  1. gendelider

    @Angyal: Linusnak már évekkel ezelőtt sem tetszett a gnome 🙂 (Ugyanazért, amit írtál.)

    @csaba: Nem értem, miért nincs ugyanolyan módon használható kezelőfelülete (kinézet, elrendezés, menük, tasztatúra és egérgombok használata, …) az újnak (akár opcionálisan választhatóan), mint a réginek. (Nem tudom, mi a szakszerű neve ennek, írja valaki ide pls.). 100 az 1 ellen, hogy megoldható – annak aki ért ehhez. Emlékszem, több éve már egy havert megviccelendő letöltöttem “valami ilyet” (script meg fájlok), ami az akkori gnome felületét úgy szabta át, hogy egy winXP-nel nézett ki, a menük is, a felületes szemlélődő akár hihette is (mert a bal alsó sarokban a “start” helyén mégis egy pingvin pöffeszkedett 🙂 )
    Vagy van ilyen, és nyitott kapukat döngetünk?

  2. Angel

    A blackPanther hegesztése közben sok alternatívát kell tesztelnem. Nem arról van szó, hogy felrakom és ha nem tetszik akkor törlöm. Hanem, felrakom és napokig használom, hogy mikor a felhasználó teszi ugyanezt, tudjam mire számíthat. Vannak szép megoldások, de kb ennyi. Egyszerűen nem azt látom amit a kornak megfelelően elvárnék egy felülettől. Még látványban a KDE4 is csak karcolja az elvárásaim szélét, bár szerintem az a leghasználhatóbb DE. Egyszerűen kényelmesen, minden extra gondolkodás, fájlok társítása, konfigfájlok túrása nélkül használható. És még egy dolgot megemlítenék. A tesztjeim során sokszor a gyerekeimet is gép elé ültetem amikor próbálok valami újat, hogy mondjanak véleményt. Vagy egyszerűen a gépeiken átállítom az asztalt és várom az eredményt mikor bejelentkeznek :D) Hát eddig mindig “fújj” volt a vége amikor nem a KDE4-be léptek be…

    @gendelider Nálam az XP felület végképp nem gyere be. Kb az XP felületet üti a KDE4, de szerintem a W7 meg agyontupírozott és túlkomplikált már.

Vélemény, hozzászólás?