Videovágás Avidemux segítségével

Nemrégiben találtam magam szembe a feladattal, hogy egy meglehetősen hosszú video elejéből és végéből egy kicsit le kellett vágni, hogy fel lehessen tölteni a Youtube-ra. Windows hívő/használó kollégáim már kajánul mosolyogtak, mer egyrészt tisztában voltak vele, hogy teljesen amatőr vagyok a videovágás terén, másrészt meg azért, mert biztosak voltak benne, hogy ezt a faladatot nem lehet egyszerűen megoldani Linux alatt.

Amikor már  én is hajlamos voltam elhinni, hogy nem fog menni a dolog, akkor megkértem egy kollégámat, hogy segítsen egy kicsit nekem. Windowsos gépén elkezdte a műveletet… Amíg a gép dolgozott, megittunk egy kávét. Nagyon bántott a dolog, hogy nem tudom megoldani ezt a viszonylag egyszerű feladatot, úgyhogy miután a csésze aljáról kikanalaztam az utolsó csepp cukrot is, odaültem a gép elé, és elkezdtem keresgélni. Nem is tartott sokáig…

Az Avidemux egy grafikus eszköz videoszerkesztéshez. Kezeli az AVI openDML, MPEG, Nuppelvideo, and BMP fájlokat, támogatja a leggyakrabban használt kodekeket,  (M-JPEG, MPEG, DivX, Xvid, huffyuv, WMA, stb.) a libavcodec-nek és a   libmpeg2-nek köszönhetően. Lehet vele videot szerkszteni, vágni, összefűzni, átméretezni, kivágni, zajtalanítani, újrakódolni  AVI (MPEG4/MJPEG) vagy MPEG 1/2 -be.

A program a legtöbb disztribúcióra elérhető (Suse, Ubuntu, Fedora), és könnyedén telepíthető a csomagkezelő segíségével.

Telepítés után már csak annyi volt a teendőm, hogy kijelöljem a kivágandó rész elejét és végét, és kiválasszam a “Mentés” opciót… Mire a kollégám gépe végzett az átméretezéssel, addigra a két video már fel is került a Youtube-ra…

Ennyit a “használhatatlan” Linuxról …

Forrás: How to Cut/Split Video using Avidemux | Linux Poison.

Vélemény, hozzászólás?