Chromium OS – akár desktopra is

Kisebb teljesítményű netbook gépeken egy örökkélvalóságnak tűnik amire az indítás után valamennyire is használható állapotba kerül az operációs rendszer, főleg ha a telepített Windows Xp (esetleg 7) még egy víruskereső programmal is súlyosbítva van.

Pedig csak a híreket szerettük volna elolvasni, vagy belelesni a levelezésbe… No, itt megy el a legtöbb ember kedve a netbook- használattól.

Talán a Chromium OS segít a gondok egy részén, gondoltam, amikor rátaláltam a http://chromeos.hexxeh.net/lime.php oldalra, ahonnan letöltöttem egy friss build-et. Linux Windows és MaxOS alól is generálhatjuk a bootolható live usb-t. A legújabb összeállítás már viszonylag sok, manapság népszerű hardvert is támogat, példáup Broadcom WiFi – BCM43XX, Ralink WiFi – RT24XX, RT28XX, RT30XX,Realtek WiFi – R8187SE, R8712U, RTL73, RTL8180, RTL8187, RTL8192XX,nVidia GPU – 6 és nagyobb verzió,ATi/AMD GPU – HD2900 és újabb.

A bootolás után bejelentkezhetünk google fiókunkba, és ha van hálózati kapcsolat, máris megkezdődik a google profil szinkronizálása, tehát használhatjuk megszokott böngésző-bővítménbyeinket. A kényelmes internetezés érdekében van HTML5, Flash és Java támogatás is.

Maga a rendszer nem tűnik lassúnak, de úgy gondolom, hogy egy netbook esetében még USB-ről bootolva is hamarabb kapunk böngészésre alkalmas felületet, mintha ugyanazen a gépen mondjuk a merevlemezről indítottunk volna egy Windowst vagy Linuxot grafikus felülettel.

Mondjuk a rendszer még erősen beta állapotú ( a hardvertámogatáson azért még jócskán van mit csiszolni) de mindent egybevetve. úgy gondolom, ígéretes kezdeményezés.

Enhanced by Zemanta

1 comment on “Chromium OS – akár desktopra is

Vélemény, hozzászólás?