Box.net hozzáférés könnyedén WebDAV-val

Image representing Box.net as depicted in Crun...

Image via CrunchBase

Tagadhatatlan, hogy az adatok tárolásának egyre jobban terjedő praktikus módja, a felhő alapú adattárolás. Nem számít, hogy a világ melyik részén kell odaülnünk egy internetre csatlakoztatott számítógép elé, percek alatt hozzáférhetünk a felhőben tárolt információinkhoz.

Jómagam is használom ezeket a szolgáltatásokat, pontosabban közülüd a box.net-et és a dropbox-ot. Mind a kettő nagyon praktikus, például ha az ember “terepen”  (vagyis ügyfélnél) dolgozik, akkor szinte biztos, hogy az a pen drive marad otthon, amelyen a fontos segédprogramok vannak…  Amiért most egy kicsit a Box.net -et fényezem, az az, hogy a napokban kaptam egy értesítést tőkük, hogy az ingyenesen felhasználható tárterületem 50Gigabyte-ra növelték. Átgondoltam az informatikában eltöltött éveimet, és felrémlett előttem az első 28-os számítógép amin dolgoztam a maga 2x 20MB MFM winchesterével… manapság egy rendes optikás internet kapcsolaton gyorsabban hozzáférek az anyagaimhoz, mint anno a helyi gépen ….

Ha már bővítették a tárhelyet, nosza használjuk ki ! A box.net nem kényeztet bennünket különösebben felhasználóbarát felülettel, jelentkezzünk be böngészőn keresztül, és töltögessük a fájlokat…. Van azonban más, kényelmesebb lehetőség is !

Hozzunk létre egy új hálózati kapcsolatot a következőképpen:


Természesen a felhasználói név és jelszó mezőket értelemszerűen töltsük ki, és máris helyi fájlrendszerként használhatjuk a box -nál levő tárhelyünket.

Enhanced by Zemanta

3 comments on “Box.net hozzáférés könnyedén WebDAV-val

  1. Angel

    Úgy rémlik -fix me-, hogy a “box” esetében csak egy felhasználó férhet hozzá a fájlokhoz. Ellentétben a dropbox-nál, ott korlátlan az userek száma, így a megosztás azonos időben több helyről is elérhető. Nem így van? Mert ha a box-ban tárolt fájlok is úgy elérhetőek mint a dropbox-nál, akkor én is váltok, bár elértem én ott is a 30GB-ot már:)

  2. csaba Post author

    “Invite people to your folders. Quickly share content with another Box user by inviting them as a collaborator to a folder, right from your device. Collaborators can view and contribute content to folders you share with them, plus they get updates whenever anything changes. Perfect for working together on projects or for exchanging large files you can’t send over email. Please note that to activate this new feature, you’ll need to grant permission for the app to access your contacts – we only use this data to quickly retrieve email addresses for the invite field, and don’t store any contact information on Box’s servers.”

  3. csablak

    Arra tud valaki megoldást hogyha a disztróban nincs ilyen ablak akkor hogy lehet beállítani a hozzáférést?
    Mageia/KDE-t használok, és nem találok ilyen ablakot.
    Most ott tartok hogy root-ként parancssorból fel tudom csatolni a box.com-os fiókomat, és látom is annak tartalmát, tudom használni.
    Userként viszont nem. Hiába van megadva az fstabban az user,noauto opció.
    A Mageia vezérlő központjában van lehetőség beállítani a webdavot, de az is a az fstabot szerkeszti, illetve az /etc/davfs2 két fájlját.
    Userként ez van:
    $ mount Box/
    /sbin/mount.davfs2: different file system type in /etc/fstab

    Az fstabban meg ez:
    # box.com elérés
    https://www.box.com/dav /mnt/Box davfs2 user,noauto 0 0

    Az /etc/davfs2/davfs2.conf fájlban van egy csomó lehetőség.
    De pld. ha innen kiveszem a kommentet, akkor hibát közöl hogy ismeretlen opció.
    # secrets ~/.davfs2/secrets # user config file only

    Az user tagja a davfs2 csoportnak.

    A neten található leírások alapján próbálkoztam, de sehogy nem tudom userként felcsatolni a box fiókomat.

Vélemény, hozzászólás?