“Böngésző óriások” – végső visszaszámlálás

Sorozatunk – egyelőre – talán utolsó részéhez érkeztünk, ugyanis a Chrome fölénye egyértelművé vált, ugyanis több, mint egy hete tartja az előnyét, bár egyik nap a IE megközelítette egyetlen ezrelékre.

Az IE negatív kilengéseit úgy látszik jó részben a Safari okozza és a Firefox, valamint a Chrome lassú és folyamatos előretörése állandósítja.

Ez időszakban az Államok úgy néz ki, hogy az Explorert kedveli, Közép-Európa pedig a Firefoxot, míg ha egész Európát nézzük, akkor eléggé “liberális” a helyzet. Az oroszok, mivel annyian vannak, mint az oroszok, igen erősen húzhatják fel a Chrome-ot.

Ami viszont számomra meglepő (bár bizonyos értelemben nem), hogy Kínában az IE 68%-on áll, azaz ezen a piacon még van mit liberalizálni. Ami viszont abszolút nem meglepő, hogy az Államokban a Safari nagyjából hozza a Mac szintjét, a korábban ismertetett tanulmány alapján. Azaz nagyjából minden Macen Safari fut… miért is futna más, hisz igen kellemes, kis integrált jó eszköz, sőt Webkittel a Safari testvére a Konqueror is elég jól használható.

Annál inkább érdekesebb az előző tanulmány értelmében, hogy a iPhone csak 39%-on áll az Államokban, fél %-kal megelőzve az Androidot. Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy iPhone darabszáma mellett igen jelentős szerepet játszanak a vele járó szolgáltatások is.

Az Európa “liberális” elrendeződés melletti Android “uralom” számomra nem meglepő, az 50%-os francia iPhone részvétel egy kicsit igen. Az oroszok 63%-os Opera részvétele nyilván megint sokat nyom a mérlegen.

Azaz az érintett időszakban továbbra is az Opera vezet, amíg a második helyért az IPhone és az Android között dúl az ádáz harc.

Annál is inkább rettentő érdekes a helyzet, hisz az elmúlt években az iPhone nem volt soha első, amíg az Android befolyása ugrásszerűen nagyon megnőtt és az utóbbi időkben vetekedett az Operával is. Ezzel szemben az iPhone még vélhetőleg nem érte el az európai csúcspontját, ugyanakkor az Androidos készülékek is igen fejlettek már manapság.

Azért, ha lesz még valamilyen jelentős változás a témában a statcounteren, és észlelem is, akkor újra előveszem a témát. Egyelőre úgy néz ki, hogy már minden érdekes a mobil piacon történik.

Vélemény, hozzászólás?