A Microsoft bocsánatot kért a “nagy dudákért”

A Microsoft újra bocsánatkérésre kényszerült az újabb izléstelen poénjáért.
Mint ahogy az írtam, korábban a “nem péniszre vonatkozó apró (micro) és puha (soft)” dalocskáért, most pedig a Linux kernelben lévő hexadecimális “nagy dudákért” (0xB16B00B5 = “big boobs”).

Újságírói megkeresésre a Microsoft szinte azonnali bocsánatkéréssel reagált és biztosítótta a sajtót arról, hogy a jövőben a kernel mentesül a kérdéses kódtól egy elfogadott foltnak köszönhetően. A folt vélhetőleg Matthew Garrett megsemmisítő (0x0DEFACED = defaced) kódja lehet. Matthew Garrett blogjából kiderül, hogy korábban a “nagy dudák”, kis “cicik” (0x0B00B135 = boobies) társaságában szerepelt a kernelben, de az a Xen támogatás kódjával már korábban eltávolításra került.

Ötlet: Dave Jonesszal készült interjú és e botrányból kiindulva lehetne csinálni olyan programot, mely értelmes (lehetséges) “0x” szavakat keres egy kódban. Még hasznosnak is tekinthető egy ilyen program, mert egyszerre szűrné ki az összes ilyen kifejezést és nem egyenként bukkannának fel botrányos körülmények között, fenntartva a “negatív” érdeklődést.

Szerk.: a sajtóhírek tükrében valószerűtlenül gyorsan haladtak a dolgok és mint, ahogy azt előzetesen várni lehetett sokkal bonyolultabb a helyzet.
A Microsoft “Vendor ID”, “OS ID”, “Major Version”, “Minor Version”, “Service Version”, “Build Number” alapon azonosítja a vendég oprendszereket.
Ebből 0xB16B a Linux mindenhová beégetett azonosítója, Az OS ID – úgy látszik – a szokásos nagyképűséggel az operációs rendszerek, azaz különböző Windows verziók azonosítására szolgálnak, a többi meg többi, azaz 0 = nem definiált. Azaz egyelőre a 0xB16B00 kötöttnek tűnik.
Greg KH szerint lehetne használni a kernel build number-jét is, mire Srinivasan néhány napos türelmet kért a megbeszélések lefolytatására.

ilyennek látta Matthew Garrett a nagy hírt a BBC oldalán

Vélemény, hozzászólás?