Linux kernel 3.5: sok kis fejlesztés

Több külföldi lap is foglalkozott már a 3.5-ös kernel újdonságaival, egy kettőt mi is kiemeltünk, ext4, grafikus teljesítmény növekedés itt és itt, változások a kvm esetében, nagy azure dudák eltávolítása. Most a hwsw tett egy átfogó összefoglalót. Némi ízelítő a cikkből:

Újdonságok a mag mélyéről
“Több évig tartó fejlesztés és néhány újrakezdés után bekerült a mainline kernelbe a uprobes (userspace probes), amely lehetővé teszi felhasználói környezetben (“user space”) futó programok teljesítményének monitorozását.”
“Az ext4 fájlrendszer a metaadatok integritását ellenőrzőösszeggel védi mostantól. Fontos megjegyezni, hogy itt nem a fájlrendszerben tárolt adatok épségének ellenőrzéséről van szó, csak a fájlrendszer belső metaadatainak ellenőrzéséről.”

Hálózat
“A hálózati stack is bővül néhány kisebb-nagyobb fejlesztéssel. A rendszermag 3.5-ös verziójába bekerült a “CoDel” és a “Fair Queue Codel AQM” csomagidőzítő, mindkettő célja a hálózati pufferek “eltömődésének” a kiküszöbölése, ami lehetetlenné teszi azok elsődleges feladatának ellátását, vagyis a hirtelen megnövekedő forgalom kezelését.”
“A hálózatkezelés kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy az új rendszermag már támogatja a SCSI eszközök használatát FireWire vagy USB felületen is – a képesség hasonló a Mac gépeken már elérhető “FireWire Target Disk” funkcióhoz. A Linux kernel 3.3-ban bemutatkozott Ethernet teaming driver, amely több hálózati interfészt képes összekapcsolni, mostantól terheléselosztás funkcióval is rendelkezik.”

Közeledik a mainline Linux és az Android
“Hosszas vita után megjelent a kernelben az Android “suspend blockers” képességéhez hasonló funkció is, amely közelíti egymáshoz a mainline Linux rendszermagot és az Androidot. A mobil eszközök esetén rendkívül fontos az energiahatékonyság, ennek érdekében az Android bevezette a “suspended blocker” (androidos terminológiában wakelock) képességet, amely a gyakorlatban azt takarja, hogy az operációs rendszer minden körülmények között igyekszik alvó állapotba kerülni (…).”

Grafika
“Már megszokhattuk, hogy nincs új Linux kernel nagyobb horderejű grafikus fejlesztések nélkül. A 3.5-ös magban említésre érdemes a Prime keretrendszer támogatása, amely lehetővé teszi a futásidőben hozzáadható grafikus eszközök, például külső DisplayLink monitorok vagy ki-be kapcsolható videovezérlők kezelését.”

Vélemény, hozzászólás?