Desktop Android? A több-felhasználós Android már úton van

Az Android egy remek dolog, ha okostelefonon, vagy táblagépen van, de vajon működne desktopon is? Éppenséggel egy kritikus dolog hiányzik a repertoálból, mégpedig a többfelhasználós mód támogatása. De ez sincs sokáig így, mert a támogatás már úton is van.

Az okostelefonod a TE okostelefonod, a táblagéped a TE táblagéped, de mi a helyzet a desktopoddal? A desktopodat akár nagy valószínűséggel megoszthatod a barátaiddal, a családoddal, vagy a munkatársaiddal. Ez lehet talán az egyetlen indoka annak, hogy az Android, noha igen népszerű operációs rendszer, mégsem konkurálhatott a desktopok esetében. A többfelhasználós mód nélkül nem egy leányálom a számítógép megosztása másokkal. Közös lónak túros a háta… ahogy mondani szokás. De most minden megváltozik, hiszen most már ismeretes, hogy a Google készülődik a többfelhasználós Android bemutatására.

Soha nem merült fel eddig a kérdés, hogy az Android többfelhasználós módot támogatna. Kis utánajárással viszont kiderül, hogy a felhasználók 2011 óta ígénybevennék ezt a funkciót Ron Amadeo, az Android Police írója a 4.1-es verzióban felfedezte a többfelhasználós mód támogatásának a nyomait. És valóban… néhány ezek közül már működik is.

Hivatalosan, persze a Google tagadja, hogy ilyesmivel akarnának kijönni. Annak ellenére, hogy tagadják a megjelenést a kód magáért beszél. Azon kívül nem is lehet csodálkozni azon, hogy a teljes megvalósítás előtt (mégha az csak beta állapotú is) nem reklámoznak valamit. Véleményem szerint hatalmas öngól lenne a várakozások felfokozása után a várakoztatás.

Amadeo, azt találta, hogy a funkciókat, mint képernyő zárolása, telepített alkalmazások, futó alkalmazások, alkalmazások adatai, alapértelmezett alkalmazások, saját widgetek, fiókok, szinkronizáció és nyelvi beállítások felkészítették a többfelhasználós módra. És ezek gyakorlatilag már saját különálló könyvtárrendszerben “/data/systems/users” működnek.

Továbbá azt fedezte fel, hogy nagyon úyg tűnik, hogy a fiókok és a szinkronizáció szintén különálló felhasználó alapú.

Azt is észrevette, hogy az alkalmazások, az is amit a terjesztő telepített különálló felhasználói könyvtárban helyezkednek el.

Nem csak Amadeo jutott arra a megállapytásra, hogy a többfelhasználós Android már úton van. Már olyan programozó is van, aki útmutatót is gyártott arra, hogy hogy lehet kihasználni a Jelly Bean ezen képességét.

További jelek, mely szerint előbb-utóbb várható a többfelhasználós módú Android megjelenése, az többek között a ZDNeten olvashatók.

1 comment on “Desktop Android? A több-felhasználós Android már úton van

Vélemény, hozzászólás?