A NASA egy “laza” mozdulattal frissíti a Curiosity softverét

Mint már ismeretes több, mint 8 hónap utazás után nemrég landolt a Curiosity a Marson.

A nyolc hónap egy elég hosszú idő és most a Curiosity viszonylagos nyugalomban van, úgyhogy a NASA úgy döntött, hogy, hogy egy “laza” mozdulattal, az elképesztő 350 millió mérföld távolságból frissíti a MER szofverét.

Ez csak látszólag tűnik olyan egyszerűnek, hiszen, ha itt hiba történik, akkor több év sikeres munkája mehet füstbe.

A Curiosity két egymástól teljesen független fedélzeti számítógéppel rendelkezik, melyet “Rover Compute Element” (RCE)-nek neveztek el. Mindkét rendszer 256 kB EEPROM-mal, 256 MB DRAM-mal és 2 GB flash memóriával rendelkezik, melyek ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is. Ezen kívül a gép egy 10,4 millió tranzisztorral rendelkező RAD750 CPU-t is kapott, mellyel jelenleg a Marson a Curiosity lett a “legokosabb” számítógép.

A frissítés előtt természetesen hosszas és teljes rendszerellenőrzésnek kell lefutnia, hogy minden tökéletesen működik és a frissítés alatt is működjön, mert itt hibázni nem lehet, csak egyszer.

Ha a frissítési procedúra egyszer elkezdődött, akkor az ebből az elképesztő távolsából nem kevesebb, mint két napig tart. Ha minden rendben zajlot és zajlik, akkor kezdhető meg a MER biztonsági számítógépének a frissítése, mely szintén két napig tart.

Ráadásul a frissítés nem egy hagyományos folyamat. Nem tartózkodik a Marson ember, hogy tesztelje a rendszert a frissítés előtt, vagy után. Nincs ott ember, akit bármiről meg lehet kérdezni… a Curiosity maga van.
Van viszont a földön 100 programozó, akik ez idő alatt folyamatosan parancsokat küldözgetnek a MER-nek és figyelik a történteket. Tehát azt nem lehet mondani, hogy a Curiosity nem foglalkoztatja az embereket és még a többi NASA taggal és a rajongókkal nem is számoltunk.

Még több információt tudhatunk meg a computerworld cikkéből.

Vélemény, hozzászólás?