Neil Armstrong meghalt

Neil Armstrong, aki – az Apollo programnak hála – az első ember volt a Holdon, ma 82 éves korában meghalt.

Az Apollo 11 parancsnokaként 1969 július 20-án elsőként léphetet a Holdra, az azóta szállóigévé vált mondattal, mely így szólt:

“Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

Közölte a Reuters.

Korábban volt már “bypass” műtéte és akkor úgy tűnt, hogy jól van, azonban komplikációk léptek fel, minek következtében meghalt.

A történetet részletesen kifejti a Huffington Post, ahol több Armstrongról készült képet is láthatunk.

További érdekességek, képek, videok a NASA oldalán.

3 comments on “Neil Armstrong meghalt

  1. gendelider

    Jó fej volt, a “városi legenda” szerint a holdraszállás után volt egy második mondata is… – állítólag így hanzott volt vala:

    Holdraszállás

    Amikor 1969-ben Armstrong a Holdra lépett, ez volt az első mondata:
    – Ez egy kis lépés egy embernek, de egy nagy ugrás az emberiségnek! A második pedig (állítólag) ez volt: “Sok szerencsét Mr. Gorsky!”
    Ennek a mondatnak az értelmét sokáig nem tudta rajta kívül senki. Csak nemrég mesélte el, hogy mi is volt ez a 2. mondat:
    – Amikor gyerek voltam ez a Mr. Gorsky volt a szomszédunk, és meglehetősen mogorva ember volt. Mindig haragudott ránk, ha átpattant a labdánk az ő kertjébe. Nem mertük elkérni tőle, inkább átosontunk hozzá úgy, hogy ne vegye észre. Egy ilyen osonás alkalmával (nyitva volt a ház ablaka) hallom, hogy Mr. Gorsky éppen
    orális szexre akarja rábírni feleségét. Mire az asszony:
    – Tudod mikor veszem én a te farkad a számba? Majd ha a szomszéd gyerek a Holdon ugrál!

    1. pointux Post author

      Amúgy tényleg jópofa kis történet, csak kár hogy néhány humoristán kívül senki sem hallotta egyiket sem.
      A NASA meg tagad… pedig ez “pont!” olyan horderejű dolog, ami miatt érdemes felvételeket meghamisítani. Pláne úgy, hogy a csúnya sexuális tartalomról a “prűd 70-es években” még szó sem volt. (Annak több értelme van, hogy nem léptek a Holdra.)

      A felvételeken, amiket mutogatnak, meg vizsgálgatnak, azon meg a “kis lépés” valamiket mondanak neki, ami nem hallatszik. Közvetlenül utána valami olyasmit, hogy “(I can see a)?… the surface is fine and powdery.”

Vélemény, hozzászólás?