SSD árlista kitekintés

Nemrégiben épp az volt a fejtegetés tárgya, hogy mekkora jövője van a merevlemezeknek az SSD-kekkel szemben.
Kicsit korábban pedig azt simertettük, hogy hogyan változtak az SSD árak. No, ideje, hogy ismét megvizsgáljuk ezen adathordozók árát.

A nemzetközi SSD árak alakulása mérvadó a magyar árak alakulásában és objektív képet is ad, de a magyar piacon közbeszól a Forint árfolyama, vagy épp a haza adó alakulása.
És gondolom a magyar vásárlókat – talán legjobban – a helyi torz sajátságok érdeklik, ezért kiválasztottam egy jónevű cég egy olcsóbb termékét és annak az árának az alakulását vizsgáltam az elmúlt évben egy olyan számítástechnikai boltban, melynek széles a termékkínálata és viszonylag gyorsan adoptálja az árváltozásokat.

Először is lássuk, hogy a The TechReport cikke szerint hogyan változtak az SSD árak július 1 és október 1 között.

Látható, hogy a viszonylagos minőség, viszonylagos alacsony kezdőárár és folyamatos fejlesztés növeli a vásárlói aktivitást, ami mint egy róka fogta csuka, csökkenti az árat. Vélhetően ez látható az OCZ termékein.

Az is látható, hogy ez a drasztikus csökkenés leginkább a nagyobb méretű, de drágább termékeket érinti.

Én azonban sokkal jobban kíváncsi voltam egy magyar pénztárcával is megfizethető OCZ termékre – mégpedig a magyar piacon.
Ezért megvizsgáltam az utóbbi időben – úgy látszik – már nem a “legjobban viselkedő” 60 GB-os méretű OCZ Vertex3-at, mely kiváló karakterisztikával rendelkezik és a januári 35 ezer Forint alatti ára sem olyan rossz. Sőt ez az ár megengedi azt is, hogy az ember akár kettőt is vegyen megának, hogy raid-be kötve egyszerre növelhesse a méretet és a sebességet.

Látható, hogy a tendencia itthon is adott, csak talán annyiban térnek el a hazai sajátságok, hogy az árcsökkenés karakterisztikája időben eltolódik. (Bár ebből az egy adatból ezt kijelenteni nem lehet, ugyanakkor a magyar fogyasztási és ártendenciákra statisztikailag jellemző, hogy időkben eltolódnak.)

Nos, akkor térjünk át az ár/érték arányra a tárolókapacitás területén.

Látható, hogy az OCZ itt is jól teljesít, bár a kiemelt termékünkkel a középmezőnytől lejjebb sűllyedtünk. De ez van: szegény ember vízzel főz.
Ugyanakkor kombinálva a hagyományos merevlemezekkel, valamint némi rendszerezéssel, jó ár/érték arányú helyzetet alakíthatunk ki a kevésbé kitömött pénztárcánkkal is.

Vélemény, hozzászólás?