A Linuxfórum új ruhája

Kérem indíccsa újra!

Kérem indíccsa újra!

Hosszú álmatlan éjszakák után végre elkészült a Linuxfórum új ruhája.

Miért is volt szükség erre? A válasz egyszerű: oly sok egyedi kód és stílus van már a fórumon, hogy praktikusan lehetetlenné vált a sablon frissítése. Különösen azért, mert a használt sablon igen dinamikusan vátozott – teljesen más lett -, valamint – számunkra – szükségtelenül bonyolult igen komplikált lett volna az újbóli átírás.

Megfelelő sablont nem találtam, de írtam egy olyat, aminek a felépítése viszonylag egyszerű és tartalmazza a számunkra szükséges elemeket… némely területen sokkal többet, mint bármelyik sablon. Így lesznek olyan meglepetések, melyek könnyebbé teszik majd a fórum használatát amellett, hogy a linusfórum látványosabbá vált, mint bármikor is volt.

A fórumot teszteltem néhány böngészővel (firefox, opera, chrome, konqueror, dolphin stb.), de nem árt további tesztelés… úgyhogy, ha valaki felfedez valami rendellenességet a többi böngészőhöz képest, akkor szóljon bátran.

Mivel túl vagyunk a legújabb 3. évezredi világvégén, igyekeztem modern kódot építeni. Bár a fórumot hasonló színvilágúra építettem, mint az smf alapértelmezett témáját (csak egy kicsit színesebbre), igyekeztem kerülni bitképeket és az egyszínű dolgokat kerülni. Így a fórum modern, dinamikusan változó dolgokat tartalmaz jórészt, valamint átmeneti színeket. Ennek persze az a hátránya, hogy nem árt egy izmosabb mobil cucc. Például egy ARMv7 600MHz-el a ránagyított kép frissítése akadozik. Nem mintha bármikor is kényelmes lett volna a mobil böngészése az ilyen oldalaknak, de egy ilyen “gagyi” géptől már több kell. Persze van a dolognak előnye is, mint a látványosabb hátterek, dinamikusan változó dolgok.

Több dolog modernebb és jobb lett. A frissülésnek – többek között – az is előnye, hogy chrome alatt is megfelelően működik az óra. Persze még mindig html5 és canvas támogatás kell hozzá, úgyhogy csak az “újjabb” böngészőkkel működik, de minden ismert nagyobb böngésző támogatja.

Akkor ennyit bevezetőként és lássuk a részleteket.

Színvilág, ikonok:

  • Ígyekeztem egy kékes, smf témánk beütésével rendelkező, de színesebb témát összehozni. Azt hiszem sikerült.
  • Első körben cseréltem a wordpress randa barna admin barját kékre.
  • A háttér olyan, mint az smf-é, csak itt nem bitképből generált, hanem színátmenettel.
  • A wordpress játszik az ikonjai telítettségével az egérkurzorral való fölékerülés esetén. Ez ötletet adott és ilyen lettek többségében az ikonjaink. Más ikonjaink pedig más trükköt tudnak.
  • A linkek egységesítésre kerültek. Eddig nagyjából nem tudtuk mire lehet rákattintani. Most a linkek a legtöbb esetben kéket és többségében aláhúzottak. Kivételt képeznek – praktikussági okokból – a tisztek, vagy – esztétikai szempontból – a fórum neve és a leírása.

Fórum fejléc:

  • Az egyedi stíluslapnak köszönhetően a főoldal és a fórumbeli kép gyakorlatilag azonos lett.
  • Új arcot kapott az óra. Az óralap látványosabb, a mutatók árnyékot vetnek és, ha az óralapra visszük az egeret átlátszóak lesznek és az alatta lévő kép viszont veszít az átlátszóságából.
  • Persze megjelenik a már szokásos neves nap kijelző ablak is. De itt is történtek fejlesztések. A gombok látványosabbak. Ezentúl a névnapok is linkeket rejtenek. (A linkek a wikipédiára mutatnak, de automatikusan generálódnak, így egyes ritkább esetben lehet, hogy nem léteznek, vagy egyértelműsítő lapra mutatnak.)
  • A fórum neve továbbra is önmagára, a leírás az smf fórumra mutat. További ilyen és ehhez hasonló praktikus elemet vezettem be. (Majd később szó lesz róla.)
  • Időjárás. Az egyik kedvencen. Az ikonra mutatva elugranak a felhők a nap elől. És természetesen megjelenik az időjárás ablak, az animált képekkel. (Most jutott eszembe, hogy esetleg az rss-t is behelyezem ide.)
  • A jobb oldal tájékán is vannak változások. Az új üzeneted van figyelmeztetéshez hasonló látványossággal arra is figyelmeztet a fórum, ha nem vagy véletlenül bejelentkezve. Kisbetu örömére ;)- bár ő ezt már ritkán láthatja – a “0 üzeneted van és nincsen új” felirat “nincsen üzeneted”-re változott. Új ikonok vannak a jelenlévő velhasználók ablakban, de a legfontosabb változás az, hogy most már nem 1-1 színes bitkép jelzi az idő múlását, hanem másodperc alapú automatikus színgenerálás történik – pirosból folyamatosan változik ciánkékké a 15 perc alatt.

Menü:

  • A menü bővült, logikusabb lett és egy kissé más színűvé vált. Új ikonok is megjelentek. A színösszeállítás miatt könnyű megállapítani, hogy melyik szöveg link (azaz melyikre lehet rákattintani) és a nyilak miatt pedig azt látni könnyedén, hogy melyik menüpontnak van almenüje.
  • További érdekesség, hogy a bejelntkezett felhasználóknak – alapértelmezetten – pingvin jelenik meg a profil menüjében, akinek pedig van avatarja az smf-ben, annak már az. Ilyen eddig még nem volt. (A wordpress gravatar “elavulttá” vált, törölni fogom.)
  • A kijelentkezés ezentúl session var és id alapján történik, így nem kell a wordpressből és smf-ből is külön-külön kijelentkezni. (Remélem működni fog a fórumon is… még nem teszteltem.)

Legutóbbi témák:

  • Itt gyakorlatilag nem történt változás, bár új formátumot kapott a táblázat.

Keresés, listázás:

  • Egyelőre itt sincs a gomb kinézetén kívül változás.

Lapozó linkek:

  • A cikkek tetején és alján lapozó linkek jelennek meg, mellyel előre, hátra lehet lapozni, sőt a kezdőlapra (főoldalra) is lehet navigálni. Ezentúl, ha a lap tetején vagyunk, akkor is könnyű dolgunk van, de, ha vissza akarunk térni a kezdőlapra, akkor sem kell messzire mennünk.

Cikkek infósávja:

  • Itt található a szerző neve, melyre rákattintva a szerző cikkeit tudjuk böngészni. A dátum, amivel az aznapi cikkeket.
  • Fontos változás, hogy a szerző nevére rámutatva egy jelen lévő felhasználókhoz hasonló ablak jelenik meg. Ebben nem szerepel a szerző online állapota viszont szerepel helyette az, hogy hány cikket írt. Ezen kívül a többi paraméter megegyezik és nyilván a linkekre itt is rá lehet kattintani.
  • A szerző neve mellett az avatarja jelenik meg. Sajnálatos módon az smf és a wordpress (a linuxfórumon) más azonosítót használ a felhasználók esetében így trükk kell az smf információk megjelenítéséhez, mely ez esetben nyilván nem 100%-os, de remélem minden esetben működni fog azért. (De, ha valami nem jól jelenik meg, akkor szóljatok.)
  • Jobb oldalt található a szerkesztés link (nyilván a saját cikkeidnél, vagy amihez jogod van). Így már nem kell belelépni a cikkbe, hogy szerkeszteni tudjad… megteheted közvetlenül.
  • És végül a hozzászólások, amiről még lesz szó.
  • A cikk végén pedig a kategóriák és cimkék linkjei találhatóak.

Hozzászólások:

  • A fórumunkon nem szeretik a felhasználók a beágyazott hozzászólásokat sem a visszafelé listázást, így ezt kerültem. Van helyette viszont előzmény. (A hozzászólások azonosító számai fórumon belőli időreniséget mutatnak és nem cikken belülit.)
  • Az üzenődobozva írva előzmény nélküli választ küldhetünk be.
  • Az egyik válaszra kattintva az üzenődoboz a két hozzászólás közé ugrik. Az üzenet, melyre válaszolunk az üzenődobozba beágyazva alul jelenik meg, hogy segítse a hozzászólást. Ekkor az előzmény az lesz, amire rákattintottunk.
  • Az üzenődobozban a következő gombok vannak: félkövér, dőlt, aláhúzott, áthúzott alsó és felső index, valamint link. Ha valamit kijelöltünk, akkor a kijelölés köré rendeződik a html kód. Így a link kivételével minden gyakorlatilag automatikus, ha nem is vizivig (amit egyelőre nem tervezek). Link esetében a hivatkozást még be kell írni a href tag közé. (Majd egyszer lesz hozzá dialógusablak.)
  • A gombok, természetesen itt is az új uniformizált gombok.

Oldalsáv:

  • Az oldalsáv funkcionalitását tekintve egy lehetséges hibaüzenet kivételével nem változott. De szebb lett, ill. technikai szempontból jobb lett (de ez nem fontos).
  • A linuxforum.hu twitter linket kihagytam, mert nem történik rajta semmi.

404:

  • Poén is van. A linuxfórumnak új 404-es képe van… egy kernel pánik, újraindító gombbal, ami a kezdőlapra mutat.

 

 

7 comments on “A Linuxfórum új ruhája

  1. pointux Post author

    A kijelentkezés nem működik, úgyhogy kivettem. (Persze miért is működne a linuxfórumon, amikor pl. még egy css sem úgy működik, ugyanazon oprendszerrel és böngészővel a saját szerveremen, mint a fórumon… nem is beszélve a sok egyéb apróságról.)

    Ezen felül a felugró felhasználói infó ablakokban akinek nincs avatara – ezentúl – alapértelmezett avatar jelenik meg az “űr” helyett.

    Másik változás, hogy akinek nincs csoportja (admin, moderátor stb.), annak a postjai számán alapuló csoportja (kezdő, törzsvendég stb.) jelenik meg az “űr” helyett az infó ablakban.

  2. pointux Post author

    Újabb változás, ami esetleg kényelmesebb… vagy nem.
    A felbukkanó infó ablakokban egyre több információ van, ezért esetleg idegesítő, hogy, ha valaki véletlenül leviszi az egeret az ablakról, akkor automatikusan bezáródik.
    Ennek kiküszöbölésére egy “ablakkeretet” és egy bezáró gombot (x) raktam rá. A továbbiakban ezzel lehet bezárni. És ebben a sávban az ablaknak néha címe is van pl. a logóváltó esetén, vagy az időjárás esetén.

  3. pointux Post author

    No, akkor mostantól nem alapértelmezett az infó ablakok megjelenése az egérkrzor felévitelekor, de ettől a funkciók ugyanúgy elérhetőek kattintásra.

    Tehát azn infóablakok az elemekre (óra, felhő, felhasználó név) való kattintásra jelennek meg és újabb kattintásra (vagy a bezáró gombra való klikkelésre) tünnek el.

    Az óra mélyülése és elsötétülése, a felhő szétugrása jelzi az ablak nyitva maradását. Rámutatáskor azért az óra mutatói áttetszővé válnak, a kép veszít az átlátszóságából, a felhó színnel telik meg, a felhasználó név árnyékölódik. Ugyanez történik akkor, ha az elem megnyitott ablakára visszük a kurzort.

    Mostantól ezen elemeknél, gomboknál a mutató kurzor az alapértelmezett (már amelyik os/téma/böngésző támogatja).

Vélemény, hozzászólás?