Most már brutális a Chrome előnye

Kevesebb, mint fél évvel ezelőtt még mindig azon gondolkodhattunnk, hogy meddig tart még a böngészők háborúja.

Azóta már azt könyvelhetjük el – a StatCounter felmérése szerint -, hogy a Chrome olyan hataklmas előnyre tett szert a böngészők részesedésében, mint egy évvel korábban az IE birtokolhatott.

Böngészők részesedésének alakulása az elmúlt évben

Böngészők részesedésének alakulása az elmúlt évben

Lebontva országokra már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Észak-Amerikában és Ausztráliában jelentősen vezet az IE, Kínában viszont kimondhatatlanul nagyon. Ennek ellenére globális szinten már esélye sincs az Explorernek.

Böngészők részesedésének jelenlegi megoszlása országokra lebontva.

Böngészők részesedésének jelenlegi megoszlása országokra lebontva.

Magyarországon 48,17%-kal vezet a Firefox (ami nem okoz meglepetést), 34,65%-on áll a Chrome és mindössze 10,4%-ot birtokol az Explorer.

2 comments on “Most már brutális a Chrome előnye

  1. gendelider

    Két megyjegyzés.

    Az egyik, hogy ebbe az oldalba botlottam: http://netmarketshare.com/ Lehet, hogy a hiba az én angol tudásomban van, – pl nem láttam, milyen területre kapták ezt az eredményt – de itt az IE 50 % feletti, a firefox és a chrome 20 % körül kergetik egymást.

    A másik picit off, az apropó a chrome, illetve a google világ. Szerintem nincs üldözési mániám, de úgy érzem, ez a cég is “túlnőtte magát”. Keresőként az ember jóformán csak azt használja, esetleg DNS szerverként is a 8.8.8.8-at, az okostelefonon android, mailezni gmail. Ele legutóbbival volt negatív tapasztalatom a napokban: fiam kérte, hogy vagy húsz régebbi fényképet küldjek át neki. Kicsinyítettem a képeken, összeraktam egy .tar.gz-be (nem azért, hogy kisebb legyen, hanem hogy “egyben” legyen, és a saját, NEM gmailes fiókomból átküldtem az ő gmailes fiókjába. Postafordultával jött az automatikus hibajelzés:

    SMTP error from remote server after transfer of mail text:
    host: gmail-smtp-in.l.google.com
    5.7.0 Our system detected an illegal attachment on your message. Please
    5.7.0 visit http://support.google.com/mail/bin/answer.py?answer=6590 to
    5.7.0 review our attachment guidelines. x41si11627585eeo.82 – gsmtp

    Tehát a .tgz tiltott, sok egyébbel egyetemben. Csak olyat szabad küldeni valakinek, amit ők is bizonyosan el tudnak olvasni. (Érdemes átfutni az általuk hivatkozott oldalt) Olyan rossz érzésem van, hogy átlépték a microsoftot is. “Big brother is watching you.” !

  2. pointux Post author

    Nincs megbízható mérés, mert pl. a Chrome – elvileg/állítólag – jellemzően több olyan oldalt tölt be a gyorstárba, melyet nem látogatnak meg, de a Google fejlesztők tudják mi jó neked. Ezzel szemben pl. számos oldal meg csak akkor hajlandó működni, hogy ha IE-t lát, azaz kikényszerítik ezt a böngészőazonosítást.
    Ez ilyen dopping harc is, azon kívül meg ki tudja, hogy ki fizet meg kit (habár a legtöbb felmérés szerint már nem áll így az IE – 60%-on?).

    De pl. figyelemreméltó, hogy a netmarketshare szerint 60%-on áll az iOS a 20%-os Androiddal szemben. Hát mondjuk ez elég érdekes, amikor arról viszont sokkal megbíthatóbb számok vannak, hogy mennyire elszaporodtak az androidos készülékek. No, ez az a 60-20, amit valahogy nem tudok elhinni, hogy bármilyen valós statisztika alapján ki tudjon jönni. (Van – ugye – az a mondás, hogy annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam, de ez túlzás.)

    A Google világ meg rég olyan. Sőt, az, hogy eddig pl. egy játékot nem bírtak portolni Linuxra, most meg gomba módra szaporodnak, az háttérmegállapodások eredményei. Sőt, egyszer megérjük, hogy a HD képes beágyazott rendszerek Linux OS-eiből nem veszik ki az pl. ext támogatást valami MS-os keretmegállapodás miatt. 😀

Vélemény, hozzászólás?