Lehet olcsóbb a napenargia felhasználása, mint a szén?

Egyes kutatások szerint a válasz egyértelműen igen.

Ma már olyan olcsóvá vált e technológia, hogy bizonyos konstrukció hibák kiküszöbölése esetén akár olcsóbb is lehet a napenergia felhasználása, mint a szén.v3solar-lcoe

A napenergia felhasználása igen kívánatos lenne, hisz habár nem a legtisztább, de mindenesetben korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás. Kívánatos álom, az olyan szén-kazán-országok esetében, – mint az Egyesült Államok, – ahol egyes helyeken a napsütéses órák száma magas, hogy a környezetkímélőnek nem nevezhető szenet le lehessen váltani valamilyen napenergiával működő berendezésekre.

Úgy tudom, eddig a legsikeresebb próbálkozás a víz – a sivatagban történő – közvetlen melegítése, mellyel éjszakára akár el is lehet tárolni az energiát, ugyanis az elektromos áram legnagyobb problémája, hogy egyelőre nem létezik olyan mód, amivel hatékonyan lehetne tárolni. Erre ez az új technológia sem ad megoldást, viszont növeli a hatásfokot, mégpedig – állítólag – olyan mértékben, hogy az energia-termelés olcsóbb lesz, mintha szenet használnának.

Az alap koncepció a cellák összessége alakjának a megváltoztatása, ugyanis – e tanulmány szerint – a hagyományos “lap”-cellákat a nap minden szakaszában elkerüli a napfény egy jelentős része. Ha ezt az elrendezést megváltoztatják, akkor egyidőbben több napfényt lehet befogni, mellyel a számítások szerint már olcsóbbá válik ez a technológia, mint a szenes. Ez hatalmas előrelépés lenne, hisz az alternatív erőforrásokról eddig azt hallottuk, hogy – esetleges több más hátránya/hibája mellett – drágábbak, mint a hagyományosak. Márpedig “egypénz” mindenek felett a világ mozgatórúgója. Így, ha ilyen projektek megvalósulnának, akkor automatikusan megtörténne a váltás az anyagi haszon érdekében.

A témáról bővebben is olvashatunk ebben a cikkben.

Vélemény, hozzászólás?