Abraka-Droid

Ebben a cikkben olyan androidos kódokkal, trükkökkel ismertetem meg az olvasót, melyek amilyen hasznosak tudnak lenni olyan kevésbé ismertek. Persze hozzá kell tenni, hogy esetleg nem minden kód/trükk fog működni minden egyes készüléken, esetleg forgalmazó függőek.

Érdekes dolgokat lehet például művelni, ha bizonyos kódokat beírunk a tárcsázóba. Sajnálatos módon ezek a kódok nem működnek, ha kapcsolatként mentjük el, kézzel kell beírnunk. A beírás után a funkció azonnal megjelenik, a tárcsázás gombra már nem kell ráböknünk. Akkor lássunk néhány példát:

*#*#4636#*#* (*#*#INFO#*#*)
Az akkumlátor adatai

1. ábra: Akkumulátor adatai

Ha ezt a kódot beírjuk, akkor egy “Tesztelés” lap jelenik meg a következő menüvel:

  • Telefon adatai
  • Akkumulátor adatai
  • Használati statisztikák
  • Wi-Fi információ

A telefon adatai pontban a telefonunk, hálózatunk adatairól kaphatunk információt, pingelhetünk, megnézhetjük a wi-fi jelerősségét.

Az akkumlátor adatai között szintén hasznos infókhoz juthatunk, az akuumlátor állapotáról: töltés, szint, minőségi állapot, hőmérséklet, típus, feszültség, bootolás óta eltelt idő. Ezt az állapotott szemlélteti az 1. ábra.

A használati statisztikák menüpontban az processzek darabszámáról és használati idejéről kapunk képet.

A wi-fi információkban, az apiról, konfigurációról és státuszról kaphatunk infót és szintén pingelhetünk.

*#*#8255#*#* (*#*#TALK#*#*)

GTalk szervíz monitor, kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott. 🙂

*#*#3424#*#* (*#*#DIAG#*#*)

Diagnosztikai menü.

Ezek a kódok, melyek a legfontosabbak és általában minden készüléken működnek. A fent említett adatokat egyesével is lekérdezhetjük pédául *#06# (IMEI szám). Ezen kívül van számos, telefonfüggő kód is. Itt van például néhány a Galaxy készülékekhez.

De, ha már itt tartunk, akkor készítsünk képernyőmentést is a megjelenített adatokról. Ezt például HTC-ken a Bekapcsológomb hosszú és a home (start) gomb együttes megnyomásával érhetjük el. Sajnálatos módon ez is készülékfüggő, sőt egyes készülékek nem is képesek rá. Ebben az esetben egy segédprogramot is fel kell töltenünk, amihez viszont esetleg rootolt készülék szükséges, mert hozzá kell férnünk a fb eszközhöz, amihez alapértelmezetten olvasási jogunk sem biztos hogy van.

Vélemény, hozzászólás?