Mobil OS-ek és HW-ek – “Ünnepi” kitekintés

Mivel a mobil trendekben változás állt be a Statcounter szerint, ezért érdemes megvizsgálni az esetleges okozókat – legalább a teljesség ígénye nélkül.

StatCounter-mobile_os-ww-monthly-201203-201302

Az Android lendülete egy nagyobb ugrás után megtört és most úgy látszik stagnálás állt be a részesedés-növekedés területén. Ezzel párhuzamosan az iOS bukó lendülete szintén megtört és új erőre kapott. De az androidnak nem kell félnie, mert így is toronymagasan az első és a második helyen álló iOS gyakorlatban inkább a többiek veszteségéből falatozik, ami viszont édes kevés az elsőség elnyeréséhez.

Lássuk mik is állhatnak a háttérben.

StatCounter-mobile_os-CN-weekly-201303-201312

A hatalmas kínai piacon, azok körében, akik megengedhetnek maguknak egy felsőbb kategóriás amerikai “státusztelefont” jól fogyott az Apple új terméke. De ennél meglepőbb, hogy ezzel párhuzamosan egyik héten nőtt a Symbian részesedése is.

StatCounter-mobile_os-eu-weekly-201303-201312

Miután az amerikai bíróság úgy döntött, hogy nem tiltja be a Samsung termékeit, a Samsung visszavonta azon keresetét, hogy Európában tiltsanak be bizonyos Apple termékeket. A folyamatos “sikersztori” bombázások mellett talán ez is közrejátszhatott, hogy valamelyest jobban fogytak az Apple termékei.

StatCounter-mobile_os-US-weekly-201303-201312

Az Államokban a trendek hamarabb szoktab bekövetkezni, ennek megfelelően a vélhetően év végei reklámok révén kis iOS emelkedést már korábban láthatjuk a görbén, azonban ezt már némi visszaesés követi. Ezt a trendet esetleg követheti az európai piac.

Nos, akkor mi várható a mobil piacon az elkövetkezőkben?

Az Apple állítólag 20 millióért vette meg a WiFiSlam nevű vállalatot, mely azon a technológián dolgozik, mellyel a mobilok helyzete az épületeken belül is követhető. Amennyiben egy ilyet piacra dobnának, nagy előnyt szerezhetnének az Androiddal szemben… különös tekintettek a sok kritikát kapott korábbi térképük árnyékában.

További növekedésre tehet szert az Apple azzal, hogy nyárra az 5S mellett egy “megfizethető” árú olcsóbb telefont is piacra kíván dobni, így azok a rajongók is beszerezhetnek egy iPhone-t, akiknek eddig nem volt pénzük rá és androidos telefonnal próbálták helyettesíteni.

Ezzel szemben a Samsung a legnagyobb androidos mobil gyártó csúcsmobilja a Galaxy S4 technikailag már nemhogy veri, de szinte már le is körözi a legjobb iPhonet. Bár ez nem újdonság, hisz az androidos csúcstelefonok pusztán technikailag jobbára már eddig is jobbak voltak a legtöbb paraméterben, de most az előzetes várakozások szerint a jóval később kijövő iPhone sem lesz erősebb, így az olyan extrákkal kell beérni, mint a készülő ujjlenyomat olvasó. Bár olyan hírek is keringenek, miszerint az Apple a hátrányát Intel chipsettel fogja kompenzálni. Ebben az esetben jöhetnek a folyamatos tesztek, hogy mikor milyen körülmények között mi is a gyorsabb.

Bár az android igazi népszerűsége nem az, hogy erőgépeket gyárt, hanem az, hogy alacsony áron is elérhető. Az új olcsó iPhone, talán változtat ezen.

A szintén androidos HTC-nek viszont rossz hír, hogy a beszállítók késnek az alkatrészekkel. Egész egyszerűen az olyan kulcsfontosságú alkatrészekből, mint a fém védőlapok, vagy a kamera alkatrészei, nincs megfelelő mennyiség, miután a HTC csökkentette tavaly a megrendeléseit. Így a legújabb HTC csúcsmodell értékesítése késik.

Közben itt az Amazon ultra-olcsó szintén Androiddal ellátott Kindle Fire táblagépe, mely egyes becslések szerint – a jövőbeli piacszerzés reményében – egyelőre veszteséges.

A BlackBerry legújabb okostelefonja az amerikai adatok szerint viszont gyenge fogadtatásra talált.

Közben a Google sem tétlenkedik, mert gőzerővel fejleszti a térképprogramját, mely számos platformra elérhető, de itt az “okosszemüvege” is.

Persze a Samsung és az Apple nem csak “okostelefon”, hanem “okosóra” téren is versenyez egymással. Jelen pillanatban a Samsung elérébb tart, de az Apple marketinges kommunikációját sem szabad lebecsülni.

Vélemény, hozzászólás?