A Microsoft halott, a Windows lejárt lemez, az Office megszűnik?

A Microsoft tényleg halott lenne?

A Microsoftot már tényleg temetni kell?

Érdekes blogbejegyzés jelent meg a Computerworldben, miszerint összegyűjtöttek néhány tényszerű állításokat felsorakoztató írásokat, melyek alátámasztják, hogy a Microsoft “halott”, a Windows “lejárt lemez”, az Office “megszűnik”.

Mint ismeretes a mobil eszközök terjedése iszonyatos robbanáson megy keresztül jórészt az asztali gépek kárára. Az is ismeretes, hogy a jó öreg Microsoft gyakorlatilag egyeduralkodó az asztali rendszerek esetén, de hadilábon áll a mobil eszközök területén.

Noha egyes vélemények szerint, melyek egy részének előrejelzéseit korábban már ismertettünk, a Microsoft a jövőben jelentős teret fog szerezni a mobil piacon, más vélemények szerint a mobil rendszerek egyszerűen kipusztítják a Microsoft dominanciáját.

A Gartner szerint 2017-re 5 év leforgása alatt nagyjából egy 20%-os zuhanást fog elszenvedni az asztali (beleértve a notebook) gépek piaca. És noha a Windows OS száma még mindig több, mint 1,5-szeresére növekedni fog ezalatt az idő alatt, el fog törpülni az Android 3x-os növekedéséhez képest. E növekedés révén a vizsgált szakasz végén az összes forgalmazott eszköz felén már Android fog futni az előrejelzések szerint. Némileg jobb jövőt jósolnak az Apple Operációs rendszerei számára, mely 2x-es növekedés mellett már majdnem el fogja érni a Windows Operációs rendszerek össz-számát.

A Microsoftnak több, mint 1 milliárdos bevétele származott az iOS és Android platformokra szánt Office verziókból. Nagy gond azonban számára, hogy a rivális mobiláruházak 30%-os marzssal adják tovább a konkurens termékektől már eleve drágább Office programokat. Ugyan a Quickoffice és társai funkcionalitás szempontjából még nem érik el a Microsoft termékeit, de szinte ingyen, vagy ténylegesen ingyen elérhetőek. És talán várható is, hogy az Androidos, esetleg iOS-sel ellátott gépek nagy részén ez is fog menni.

A következtetések nagy része vélelmezhetően túlzás, hisz a Windows törzsfelhasználók messze földön hírhedt rugalmatlansága igaz, hogy nem csak előny, de hátrány is, de előny is. És mivel a Microsoft lépett a jövendőbeli mobil eszközök irányában azzal, hogy – veszély nélkül – egy utált tapigatós mobil rendszert avatott fel deszktopon. Azaz, ha az asztali gépek végleges halála esetén fel tud mutatni egy “mindig” is létező, mindennél “jobb” Windows operációs rendszert, nem kétséges, hogy mit fog a keménymag választani. (Persze az kérdés, hogy mennyire elég is ez.)

Az Office esetében is sem kapkodnék el semmit, ugyanis már régen léteznek – a legtöbb tekintetben megfelelő és legalább annyi részben jobb, mint rosszabb – termékek, mégsem jött el a robbanás. Hiába nem követi el azokat a számítási hibákat az ingyenes program, mint a Microsoft fizetős táblázatkezelője, hiába előzte meg időben több funkcionalitási kérdésben a konkurencia szövegszerkesztője az övét, hiába van az, hogy ma már gyakorlatilag csak mintegy annyi Microsoft kompatibilitási gond van az idegen termékkel kapcsolatban, mint a Microsoft különböző verzióival, mégsem látjuk a nagy elterjedést. Részben ténylegesen létező, de nagyobb részben mondvacsinált okokból a felhasználók nem hajlandóak váltani egy ingyenes, de gyakorlatilag egyenértékű termékre sem, miért is váltanának egy jelen pillanatban még jóval kisebb funkcionalitással rendelkező ingyenes, vagy jóval kevesebbe kerülő termékre? Vagy az a tény, hogy egyes verziókért fizetni is kell felhajtóerő lenne?

Akárhogy is, de ezek az előrejelzések – ha tendenciájában egyértelműek is – várakozásukban talán kissé túlzóknak tűnnek… vagy elég annyi, hogy most már az új multi a Google?

Vélemény, hozzászólás?