XiiaLive – a mindenttudó internetes zenelejátszó

A XiiaLive főoldala

1. ábra: a XiiaLive lejátszó főoldala

XiiaLive egy olyan magyarul beszélő internetes zenelejátszó, mely a Twitter4j és FFMpeg nyílt forráskódú projekteket használja a SHOUTcast, vagy egyéb streamek megszólaltatásához.

Az alkalmazás kezelőfelülete roppant egyszerű, de hatékony.

Az 1. ábrán látható főoldalon (otthon) kiválaszthatjuk a shoutcast toplistát, böngészhetünk műfaj szerint, kereshetünk karakterláncok szerint, vagy vállogathatunk azok között, melyeket korábban kedvenceknek jelöltük meg, de a szimpla előzmények között is böngészhetünk. Ezen felül természetesen eljuthatunk a lejátszó, illetve a beállító felületekhez is.

Praktikus, hogy, ha nem a főoldalon vagyunk, akkor a főoldal menüje az ablak tetején jelenik meg, melyek közül jobbra, vagy balra csúsztatva választhatunk. Így a menü használata viszonylag kényelmes, átlátható és ami fő: nagy mérete miatt kellemesen látható még egy kisebb kijelzőn is.

A 2. ábrán szemléltetett lejátszó ablakban minden fontos információt megkaphatunk két (szintén csúsztatható) lapon. Ezek az információk a következők: adó neve, sugárzott szám címe (amennyiben elérhető), a stream technikai paraméterei és elérési útvonala.

A XiiaLive lejátszó ablaka

2. ábra: a XiiaLive lejátszó ablaka

A lejátszóablak további érdekessége, hogy a szokásos Android menü középre került, melyben (jobbról balra) elérhető egy belső hangerő szabályozó egy (gyakorlatilag minden ígényt kielégítő) hangszínszabályozó, valamint helyett kapott itt egy elalvás-időzítő is.

Az android menütől közvetlenül jobbra egy olyan gombot találhatunk mellyel azonnal tájékoztathatjuk ismerőseinket a Twitteren, vagy a Facebookon arról, hogy mit hallgatunk. De, ha ez nem lenne elég, akkor választhatjuk az egyéb lehetőségeket is, melyben SMS, levél, és bluetoothon való küldésen kívül G+-on át Dropboxig minden megtalálható. Aki szerint mindenfélét közölni magáról, annak ezáltal aranyélete lesz. 😉

E gombtól jobbra dalt adhatunk a cimkékhez (vagy épp eltávolíthatjuk azt), majd ismét jobbra a kedvenceinket bővíthetjük az állomás hozzáadásával, vagy tetszőlegesen el is távolíthatjuk azt.

A lejátszási kezelhetőségek szintén praktikusan egyszerűek és lényegretörőek. Jobb- és baloldalt választhatunk a korábbi kedvenceink között. Középen bal oldalt egy leállító jobb oldalt pedig egy lejátszási/szünet gombot találhatunk.

Ettől lejjebb már csak a stream állapotárol találhatunk információt. Egy folyamatábrát, mely a puffer minőségét mutatja, majd az alsó infóbarban az éppen aktuális tevékenységekről kaphatunk informatív szöveges tájékoztatást.

A telefon home/start gombjának funkciója kettős. Ha nem hallgatunk semmit, akkor a program leáll, ha hallgatunk, akkor minimalizálódik. Ez szintén rettentő praktikus, hisz nem kell azzal foglalkoznunk, hogy most zenehallgatás közben véletlenül leállítjuk-e a programot, vagy zenehallgatás után hogyanis állítsuk le végre. Csak egy gombot kell ismernünk és a program automatikusan azt csinálja, amit az állapota szerint kell.

A top-listáról, műfaj szerinti böngészésről, keresésről, kedvencekről, vagy épp az előzményekről nincs mit mondani, hisz annyira egyértelműek.

3. ábra: XiiaLive a Pocket Change Store-ban

3. ábra: XiiaLive a Pocket Change Store-ban

A beállítási lehetőségek között viszont temérdek funkció található.

  • ébresztések: hangerő, felkeverési időtartam, szundi időtartama is beállítható.
  • általános: animáció, teljes képernyős mód, értesítések némítása, képernyőkikapcsolás, felület- és nyelvválasztási lehetőségeink vannak.
  • hangok: lehetőség van egy belső hangerőszabályzó aktiválására. Ez akkor peraktikus, ha több alkalmazást használunk és össze akarjuk hangolni a hangerőket, egyébként érdemes kikapcsolni. A lejátszó ugyanakkor képes megakadályozni azt is, hogy más megszólaljon miközben zenét hallgatunk. Ha háttérzenés játék közben zenét hallgatunk, akkor ezt a funkciót érdemes lehet aktiválni. Természetesen hangtémát is választhatunk és a hengerőket is beállíthatjuk.
  • alkalmazás-vezérlés: a legfontosabb paraméterek a headset kihúzásának kezelésa, vagy a képernyőzár, de számos más beállítási lehetőségeink is vannak.
  • stream: a legfontosabbak a korlátlan újrapróbálkozás, a lista előretöltési lehetőségei (böngészés offline módban), intelligens helyreállítási mód, gyorstár méretének beállítási lehetősége.
  • fiókok: itt beállíthatjuk a Twitter és Facebook fiókjainkat.
  • biztonsági mentés: kedvencekről és cimkékről készíthetünk biztonsági mentést, melyet XML fájlba tárolhatunk és ebből, vagy az eredeti db fájlból vissza is állíthatjuk.
  • névjegy: itt információt kaphatunk a forgalmunkról, vagy a programról.
  • adatvédelem: a felhasználói adatokat, valamint a helyzetünk meghatározásának lehetőségét állíthatjuk be.
  • Pocket Change Store (3. ábra): ezzel lehetőséget kapunk arra, hogy pénzt keressünk a zenehallgatásunkkal. Igen, ezzel pénzt is lehet keresni. 😉 Az olyan tevékenységekkel, mint a napi zenehallgatás, legalább 6 perc zenehallgatás, vagy kedvenc megjelölése naponta egyszer akár 10 centet is kereshetünk, melyet levásárolhatunk, de erről majd később.

 

1 comment on “XiiaLive – a mindenttudó internetes zenelejátszó

Vélemény, hozzászólás?