„Segítsen, Obi-Wan Kenobi! Ön az utolsó reményünk!”

Azon gondolkoztam, hogy milyen címet is adhatnék ennek a cikknek… míg végül a Youtube adta meg a választ.

Először valamilyen “3D” címet akartam neki adni, de ez a kifejezés annyira elcsépelt a 3D-nek korántsem nevezhető videók elnevezése révén, hogy valami kifejezőbbet kerestem… és meglett… a fenti cím tökéletesen kifejezi a lényeget: ez egy szinte már sci-fi-be illő 3D képalkotásról szól.

A Délkaliforniai Egyetem kifejlesztett egy alacsony költségvetésű valódi 3 dimenziós megjelenítő rendszert, melyhez nincs szükség szemüvegre, valamint egyszerre többen is nézhetik tetszőleges távolságból.

Az eljárás nagyon egyszerű. Egy nagysebességű projektor képeket vetít egy gyorsan forgó tükörre, mely 360 fokban előállítja a képet. Így a videó teljesen és a döntött tükörnek köszönhetően 180 fokban felülről is félig körüljárható. Így egy olcsó, majdnem tökéletes 3D mozgóképet kaphatunk.

A kutatók nem álltak meg itt, hiszen kifejlesztettek egy olyan berendezést, amivel élő 3 dimenziós videofon kapcsolatot is létre lehet hozni, amely segítségével az illető hölgy 3D-s virtuális képe képes pont arra nézni, akivel éppen beszél.

A technológiáról még többet lehet olvasni itt és itt.

Vélemény, hozzászólás?