A francia csendőrség és a McAfee esete

A francia csendőrség 2008-ban úgy határozott, hogy a munkaállomásain lecseréli a Windows operációs rendszert Ubuntura. Ez mintegy 85 000 gép migrálását jelenti, a tervek szerint évente 10 000 gépet tudnak migrálni, így számításaik szerint 2015-re a munkaállomások 90 %-án már Ubuntu Linux fog futni.

Hogy mennyire komolyan veszi a csendőrség az átállást, mutatja az alábbi kis eset is, amelyről a Numérama számolt be:

2013. februárjában a csendőrség vezetősége levélben fejezte ki a McAfee franciaországi képviseletének annak víruskereső szoftverével kapcsolatos aggályait. A probléma lényege az volt, hogy nem volt világos, hogy ha a víruskereső egy Windows 2008 szerveren fut, amelyhez az Ubuntut futtató kliensek intraneten kapcsolódnak, akkor mi a helyzet a licencekkel (CAL), ugyanis ha a linuxos kliensekre is meg kell venni, akkor az tönkretenné a migrálás értelmét – vélte a csendőrség vezetősége. A McAfee válasza szerint nem érinti a dolog a Client Access Licence-eket, de határozott választ csak a Microsoft adhat. Ezután a csendőrség a Microsoftnak írt, mondván, hogy érdemes lenne tisztázni a helyzetet, mert a probléma nem csak a McAfee kapcsán merülhet fel.

A Microsoft válasza szerint bizony meg kell venni a licenceket minden olyan kliensre, amelyiknek hozzáférése van a Windows szerverhez, a webes hozzáférés csak a kifelé nyújtott szolgáltatások esetén nem licencköteles, az intranetes hozzáférés nem ebbe a kategóriába tartozik.

Mindezek után a belügyminisztérium információs rendszerekért és technológiákért felelős részlegének vezetője levelet írt az információs és kommunikációs rendszerek tárcaközi vezetőjének, egy másolatot küldve minden minisztériumnak, amelyben azt írja: mivel már több év munkája fekszik a migrálásban, amelynek célja éppen az ilyen szoftver- és cégfüggőség kiküszöbölése volt, nem hajlandóak igénybe venni a közbeszerzésen vásárolt McAfee-t, helyette inkább keresnek olyan víruskereső megoldást, amely Linux alól is használható.

1 comment on “A francia csendőrség és a McAfee esete

Vélemény, hozzászólás?