Milyen oprendszert tegyek erre???

Kezdőlap Fórumok Ubuntu Linux Milyen oprendszert tegyek erre???

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1890795
  rojo
  Felhasználó

   Sziasztok!Olyan kérdésem lenne h mit ajánlotok erre a gépre, milyen rendszert(lehet ubuntu, linux vagy egyébb változat):Dell Inspiron 6400Dual core 1.7 GHz1 Gb ram (DDR2)integrált alaplapi video(intel 945) és hangkártya120 Gb winyóNemrégiben haldoklott az XP-m(ismételten) és nagyon meguntam így némi keresgélés után javaslatok által felraktam a linux mint 17 Mate változatát de eléggé lassúnak találom a rendszert, főleg netezésnél. Nem játszom a gépen, csak szörfölés, filmnézés, képnézegetés/szerkesztés, irodai alkalmazások és nagyjából ennyi is.Olyan oprendszer kellene ami ilyen hardverekkel idegölő várakozások nélkül tenné a dolgát.Most olvasgattam és sokan a puppy linuxot vagy az ubuntu 10es verzióját illetve a xubuntu 10.04 et ajánlották ennél egy fokkal gyengébb gépre. Nagyon jó lenne már találnom valami használható rendszert és igaz h nemsokára kész lesz az asztali gépem de ezt a laptopot is szeretném még használni.Előre is köszi a segítséget mindenkinek és mindennemű javaslatot illetve ajánlást szivesen fogadok.

   #2207990
   uzsolt
   Felhasználó

    Először is: a géped kb. 10 éves. Csodát ne várj semmilyen mostani oprendszertől (ami inkább a jelenlegi harderekhez igazodik, mint a 10 évvel ezelőtti hardverekhez)!Másodszor: ha lassúnak találod a rendszert netezésnél, akkor rá kell jönni, mi az, ami a lassúságot okozza. Lehetséges, hogy eleve a neted nem túl gyors. Másik lehetőség, hogy hardver-lassúság lesz, pl. processzor, merevlemez.Ha induláskor rettentő lassú, és látszik, hogy tekeri a vinyót, akkor a merevlemezed lesz a szűk keresztmetszet. Ez ellen kb. annyit lehet tenni, hogy gyorstárazol (cache).Érdemes lehet egy "könnyűsúlyú" böngészőt (pl. midori) használni.Ablakkezelőből is érdemes a "szépen kinéző, látványos" ablakkezelőket hanyagolni, és inkább kisebb erőforrás-igényekkel bírót (pl. xfce, lxde) használni - az 1 giga ram az előbbi típusú ablakkezelőknél gyorsan megcsappanhat, és a többi alkalmazás kénytelen lesz a swap-et használni, ami szintén lassabb, mint a memória.Ha van rá kereted, és meg tudod oldani, érdemes egy SSD-t beszerezni, és arra telepíteni a rendszert, sokat jelent.De először is javaslom, hogy próbálj meg egy xfce vagy egy lxde ablakkezőt a mate helyett, vagy esetleg eleve egy Lubuntu-t vagy Xubuntu-t telepíteni.

    #2207991
    rojo
    Felhasználó

     A nettel nincs gond(30 MB) a proci és főleg a memória tudom h kevés, főleg netezésnél(már a net sem a régi:-P)most mint 17 van lxde asztali környezettelnem kell a pipere csak menjenek a cuccok SŐT...régen játszottam zenét képet videót szerkesztettem de mára már csak netezés/filmnézés(online vagy torrent) és képszerkesztés(fotózom) maradt.Eddig ajánlották:Puppy Linux, debian 7 lxde, linux mint 13 mate és valmi Crunchbang openbox+tint2 amiről gőzöm nincs mivel most váltottam xp-ről és a jelenlegi mint 17 lxde -vel is csak ismerkedek

     #2207992
     uzsolt
     Felhasználó

      Szerintem maradj az lxde-nél, ha úgy jobb! Jobb lett LXDE-vel?Aztán ha majd megismered a rendszert, majd finomítasz még. Meg persze ha segítség kell, szólj!

      #2207993
      kisbetu
      Felhasználó
      5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.