10.0 és a biztonság(Tûzfal, clamav)

Kezdőlap Fórumok SuSE Linux SuSE kezdõ 10.0 és a biztonság(Tûzfal, clamav)

10 bejegyzés megtekintése - 21-30 / 47
  • Szerző
    Bejegyzés
    Bbt
    Felhasználó
      newbienow wrote:
      Tehát biztonság. Néhány kérdésem nekem is lenne. :rolleyes:

Védelem az internet felõl, azaz tûzfal, akkor Firestarter; erre nyilvánvalóan szükség van.

Ha ez kérdés, akkor új topikot neki.

newbienow wrote:
      Virusok ellen kell a Clamav. (Egyébként mennyire komoly fenyegetést jelentenek a virusok linuxos rendszerekre? Pl. ha a windows veszélyeztetettsége 100, mennyi a linuxé?)

0%

De a nálad lévõ vírust még tovább tudod terjeszteni.

newbienow wrote:
      Mi a helyzet a kémprogramokkal? Mit ajánlotok ellenük? Mennyire elterjedtek linux alatt?

Mire is gondolsz?
      (új topik.)

sagit
      Felhasználó

marad a konzol még ilyen sok függõséget ….

newbienow
        Felhasználó

1. Nem kérdés megállapítás. (kérdés -> mondat végén ez van: ? )  :wink1: lazíts
          2. Szóval kell, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
          3. A topik címében benne a „biztonság” szó. A spyware progik elleni védekezés pedig a biztonság része.
          (Szerintem nem veszel komolyan.) No, nézzük a google-t.

Bbt
          Felhasználó

1. igen, a topik cím rosz, át is nevezem. azért nyiss új topikot, mert a kérdéskör megérdemli. (hova lazítsak ennél jobban?)
            2. Igen.
            3. Gondolkozz kicsit, többek közt ezt is az új topikban akartam volnakifejteni:
            A spyware alapvetõen egy futtatható állomány, ami valamilyen rendszerhibát (pl. júzer) kihasználva bejut a gépedre és elindul, ezzel teszi a dolgát.
            Ha olyan oprendszered van, ami nem indít el magától dolgokat, akkor semmi gond.
            Lehet írni könnyen spyware-jellegû scriptet linuxra. semmi gondot nem okozna neked sem, néhány parancs használatát kéne elsajátítani.
            A biztonság abban rejlik hogy ezt a programot nem tudod bejuttatni a gépemre, és ott a megfelelõ jogokkal elindítani.
            Többek közt az is megkönnyítené (jelentõsen) a dolgodat, ha rootként használnám a gépem, hiszen ezzel minden erõforrást a rendelkezésedre bocsátanék. stb.
            Nem mondtam szerintem semmi új információt, inkább csak összefoglaltam a Linuxról ismert dolgokat.
            csak ezzel nem akartam belerondítani egy olyan topikba, melynek jelenlegi témája a clamav-hoz megfelelõ GUI forgatása, valamint egy általános témának nem tudom miért kéne a SuSE topikban lennie.
            Ennyi.

(és tudom, hogy a spyware-t kicsit szabadon értelmeztem, a gondolatmenet könnyen megvariálható tetszõleges kártékonyra.)

sagit:
            fentebb linkeltem egy clamavos URL-t, amin több is van, olyan is amihez van SuSE csomag.

sagit
            Felhasználó

köszi
              néztem én de nem derengett mit is kéne csinálno vele… :blush:
              meg fõleg mi kell NEKEM belõle 😀

newbienow
              Felhasználó

Kösz, bbt, világos.

Közben egy kitünö írást találtam a google-n a spyware/adware/malware témáról, összehasonlítva az MS és GNU/Linux rendszerek gyenge pontjait. (ill. az utobbi esetében nem túl sok negatívum került elö):
                http://kmself.home.netcom.com/Rants/spyware.html.
                Sajnos angol, de aki érti, és kiváncsi a témára, hasznos ha átnézi.

Aztán rátaláltam az

sagit
                Felhasználó

Sziasztok !
                  Lenne még kérdésem ! : futtatom az azureus torrent klienst de azt írja ki hogy a pejövõ TCP port : NAT hiba
                  a 6881 portot nem nyitja meg gondolom én lámaként de mi a ti véleményetek?

Macskajancsi
                  Felhasználó
                    sagit wrote:
                    Sziasztok !
                    Lenne még kérdésem ! : futtatom az azureus torrent klienst de azt írja ki hogy a pejövõ TCP port : NAT hiba
                    a 6881 portot nem nyitja meg gondolom én lámaként de mi a ti véleményetek?

Ez ugyan nem ebbe a topikba való kérdés, de röviden elintézhetõ.
                    Nyisd meg a portot.  😀

Bõvebben (csak azért, mert jó kedvemben találsz  :poketoungeb:):
                    YaST – Biztonság és felhasználók – Tûzfal
                    (Balra felülrõl harmadik) Engedélyezett szolgáltatások
                    (Jobbra lent) Szakértõi
                    TCP portokhoz beírod: 6881
                    Leokézod, megkeresed a „Következõ” feliratú gombot (azért sem mondom meg, hol van)
                    és így tovább…

sagit
                    Felhasználó

1000 köszi :cool1:

zolnagy
                      Felhasználó

Sziasztok!

Suse 10.0-t használok errõl: [url url=http://ftp://ftp.suse.com/pub/projects/clamav/clamav-0.87/]ftp://ftp.suse.com/pub/projects/clamav/clamav-0.87/[/url] az oldalról leszedtem hozzá a 0.87.0-s rpm-verziót, mert itt ez volt a legújabb suse-hez. A legfrissebb persze a 0.87.1-s. Hogyan tudom upgradelni magát a vírusirtót, úgy hogy ne kelljen leszedni a régit?
                        A 0.87.1-nek csak tar.gz-s változata volt, amit, ha felraktam a howto szerint, akkor a clamscan mûködött, de a frissítés(freshclam) nem. Ezzel az rpm-s 0.87.0-val viszont jó.

10 bejegyzés megtekintése - 21-30 / 47
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.