Kezdőlap › Fórumok › SuSE Linux › SuSE kezdõ › 10.0 és a biztonság(Tûzfal, clamav)
- This topic has 46 hozzászólás, 14 résztvevő, and was last updated 19 years, 6 months telt el by
mati.
-
SzerzőBejegyzés
-
2005-11-08-16:56 #2035471newbienow wrote:Tehát biztonság. Néhány kérdésem nekem is lenne. :rolleyes:
Védelem az internet felõl, azaz tûzfal, akkor Firestarter; erre nyilvánvalóan szükség van.
Ha ez kérdés, akkor új topikot neki.
newbienow wrote:Virusok ellen kell a Clamav. (Egyébként mennyire komoly fenyegetést jelentenek a virusok linuxos rendszerekre? Pl. ha a windows veszélyeztetettsége 100, mennyi a linuxé?)0%
De a nálad lévõ vírust még tovább tudod terjeszteni.
newbienow wrote:Mi a helyzet a kémprogramokkal? Mit ajánlotok ellenük? Mennyire elterjedtek linux alatt?Mire is gondolsz?
(új topik.)2005-11-08-17:08 #2035472marad a konzol még ilyen sok függõséget ….
2005-11-08-17:15 #20354731. Nem kérdés megállapítás. (kérdés -> mondat végén ez van: ? ) :wink1: lazíts
2. Szóval kell, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
3. A topik címében benne a „biztonság” szó. A spyware progik elleni védekezés pedig a biztonság része.
(Szerintem nem veszel komolyan.) No, nézzük a google-t.2005-11-08-17:34 #20354741. igen, a topik cím rosz, át is nevezem. azért nyiss új topikot, mert a kérdéskör megérdemli. (hova lazítsak ennél jobban?)
2. Igen.
3. Gondolkozz kicsit, többek közt ezt is az új topikban akartam volnakifejteni:
A spyware alapvetõen egy futtatható állomány, ami valamilyen rendszerhibát (pl. júzer) kihasználva bejut a gépedre és elindul, ezzel teszi a dolgát.
Ha olyan oprendszered van, ami nem indít el magától dolgokat, akkor semmi gond.
Lehet írni könnyen spyware-jellegû scriptet linuxra. semmi gondot nem okozna neked sem, néhány parancs használatát kéne elsajátítani.
A biztonság abban rejlik hogy ezt a programot nem tudod bejuttatni a gépemre, és ott a megfelelõ jogokkal elindítani.
Többek közt az is megkönnyítené (jelentõsen) a dolgodat, ha rootként használnám a gépem, hiszen ezzel minden erõforrást a rendelkezésedre bocsátanék. stb.
Nem mondtam szerintem semmi új információt, inkább csak összefoglaltam a Linuxról ismert dolgokat.
csak ezzel nem akartam belerondítani egy olyan topikba, melynek jelenlegi témája a clamav-hoz megfelelõ GUI forgatása, valamint egy általános témának nem tudom miért kéne a SuSE topikban lennie.
Ennyi.(és tudom, hogy a spyware-t kicsit szabadon értelmeztem, a gondolatmenet könnyen megvariálható tetszõleges kártékonyra.)
sagit:
fentebb linkeltem egy clamavos URL-t, amin több is van, olyan is amihez van SuSE csomag.2005-11-08-17:55 #2035475köszi
néztem én de nem derengett mit is kéne csinálno vele… :blush:
meg fõleg mi kell NEKEM belõle 😀2005-11-08-19:36 #2035476Kösz, bbt, világos.
Közben egy kitünö írást találtam a google-n a spyware/adware/malware témáról, összehasonlítva az MS és GNU/Linux rendszerek gyenge pontjait. (ill. az utobbi esetében nem túl sok negatívum került elö):
http://kmself.home.netcom.com/Rants/spyware.html.
Sajnos angol, de aki érti, és kiváncsi a témára, hasznos ha átnézi.Aztán rátaláltam az
2005-11-11-13:38 #2035477Sziasztok !
Lenne még kérdésem ! : futtatom az azureus torrent klienst de azt írja ki hogy a pejövõ TCP port : NAT hiba
a 6881 portot nem nyitja meg gondolom én lámaként de mi a ti véleményetek?2005-11-11-14:03 #2035478sagit wrote:Sziasztok !
Lenne még kérdésem ! : futtatom az azureus torrent klienst de azt írja ki hogy a pejövõ TCP port : NAT hiba
a 6881 portot nem nyitja meg gondolom én lámaként de mi a ti véleményetek?Ez ugyan nem ebbe a topikba való kérdés, de röviden elintézhetõ.
Nyisd meg a portot. 😀Bõvebben (csak azért, mert jó kedvemben találsz :poketoungeb:):
YaST – Biztonság és felhasználók – Tûzfal
(Balra felülrõl harmadik) Engedélyezett szolgáltatások
(Jobbra lent) Szakértõi
TCP portokhoz beírod: 6881
Leokézod, megkeresed a „Következõ” feliratú gombot (azért sem mondom meg, hol van)
és így tovább…2005-11-11-15:45 #20354791000 köszi :cool1:
2005-11-13-08:57 #2035480Sziasztok!
Suse 10.0-t használok errõl: [url url=http://ftp://ftp.suse.com/pub/projects/clamav/clamav-0.87/]ftp://ftp.suse.com/pub/projects/clamav/clamav-0.87/[/url] az oldalról leszedtem hozzá a 0.87.0-s rpm-verziót, mert itt ez volt a legújabb suse-hez. A legfrissebb persze a 0.87.1-s. Hogyan tudom upgradelni magát a vírusirtót, úgy hogy ne kelljen leszedni a régit?
A 0.87.1-nek csak tar.gz-s változata volt, amit, ha felraktam a howto szerint, akkor a clamscan mûködött, de a frissítés(freshclam) nem. Ezzel az rpm-s 0.87.0-val viszont jó. -
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz