10.2 és az ATi

Kezdőlap Fórumok SuSE Linux SuSE kezdõ 10.2 és az ATi

10 bejegyzés megtekintése - 31-40 / 64
  • Szerző
    Bejegyzés
    Tony Magic
    Felhasználó

SUSE 10.2 ATI 9800PRO kártya. 1280X1024-ben csak 59 hz-et enged frissíteni, holott a kártya simán viszi ebben a felbontásba a 75 hz-et is. Sax2-ben hiába állítom be a frekit 50-75 hz-ig,mindig visszaáll 59hz-re frissítéskor. Van ötletetek ennek a gyógyítására, hogy akár 73Hz-en is tudja frissíteni?

Macskajancsi
      Felhasználó
        Tony Magic wrote:
        SUSE 10.2 ATI 9800PRO kártya. 1280X1024-ben csak 59 hz-et enged frissíteni, holott a kártya simán viszi ebben a felbontásba a 75 hz-et is. Sax2-ben hiába állítom be a frekit 50-75 hz-ig,mindig visszaáll 59hz-re frissítéskor. Van ötletetek ennek a gyógyítására, hogy akár 73Hz-en is tudja frissíteni?

Összekevered a szezont a fazonnal.
        Nem a monitor tulajdonságainál próbáltad a frekvenciát állítani? Gondolom, igen.
        Kérdés:
        1. Ha erre a videokártyára ráteszel egy olyan monitort, ami csak 60Hz-et tud az adott felbontásban, ehhez mi köze a videokártyának?
        2. Ha egy másik videokártyára teszel olyan monitort, ami ebben a felbontásban tud nagyobb frekvenciát, ennek mi köze van a videokártyához?

Tony Magic
        Felhasználó

Mib

Macskajancsi wrote:
          Tony Magic wrote:

Összekevered a szezont a fazonnal.
          Nem a monitor tulajdonságainál próbáltad a frekvenciát állítani? Gondolom, igen.
          Kérdés:
          1. Ha erre a videokártyára ráteszel egy olyan monitort, ami csak 60Hz-et tud az adott felbontásban, ehhez mi köze a videokártyának?
          2. Ha egy másik videokártyára teszel olyan monitort, ami ebben a felbontásban tud nagyobb frekvenciát, ennek mi köze van a videokártyához?

Miből gondolod, hogy a monitorom nem bírja el ebben a felbontásban akár a 73Hz-et? 🙂
          Sztem meg simán elmegy ebben a felbontásban 73Hz-en. Így már csak az elején feltett kérdés marad, hogy miképpen tudom feljebb vinni a frissítési frekvenciát, ha a sax2 nem módosítja?

Macskajancsi
          Felhasználó

[quote author=Tony Magic link=topic=20369.msg229505#msg229505
            Miből gondolod, hogy a monitorom nem bírja el ebben a felbontásban akár a 73Hz-et? 🙂
            Sztem meg simán elmegy ebben a felbontásban 73Hz-en. Így már csak az elején feltett kérdés marad, hogy miképpen tudom feljebb vinni a frissítési frekvenciát, ha a sax2 nem módosítja?

Nem gondoltam semmi ilyesmit, csupán arra próbáltam célozni (sikertelenül), hogy a monitor beállításaihoz nem a videokártya specifikációjára van szükségünk, hanem a monitoréra. Írtad valahol, milyen monitorod van? Nyilván figyelmetlen vagyok, de nem találtam.

Tony Magic
            Felhasználó

hümmm… télleg lemaradt a monitor típusa:-) Acer AL1916-os a monitor,amit név szerint fel is ismer a rendszer, bár a hivatalos listában nem szerepel, gondolom azért nem, mert ezt a tipust alapból kezeli minden oprendszer.

kisbetu
              Felhasználó

Ismerkedj meg a sax2 beállításaival: monitor „típusa”, eltérítési frekik, felbontás, színmélység.

balev
                Felhasználó

VESA-val csak „megerőszakolós” módszerrel fogsz 75Hz-et kapni.
                  Tedd fel az fglrx ATI drivert (vagy használd a gyári ati v. radeon drivert) és az Xorg.conf-ban add meg a monitorodnak megfelelő hsync-vsync párost, a screen section-ben meg az alapértelmezett felbontást.
                  Az X induláskor a megadott felbontáshoz tartozó maximális frissítést fogja használni.

Ha így nem megy, akkor modeline-nal kell beállítani.

Macskajancsi
                  Felhasználó
                    balev wrote:
                    VESA-val csak „megerőszakolós” módszerrel fogsz 75Hz-et kapni.

Hogy jön ide a VESA? Ez egy lcd monitor, a süsü telepítéskor automatikusan beállítja. Ha mégsem, a sax2 beállításait kell átböngészni – de ezekről a beállításokról semmit sem tudunk.

Tony Magic
                    Felhasználó
                      kisbetu wrote:
                      Ismerkedj meg a sax2 beállításaival: monitor „típusa”, eltérítési frekik, felbontás, színmélység.

megtettem, 50-75 Hz-ig van beállítva. Hiába teszem bármilyenre, csakis 59-el hajlandó menni. A suse10.00-ban simán engedte kiválasztani a kívánt képfrissítési frekit. Feltettem az ati legújabb driverét, viszont nem megy a 3D. Most böngészem a hozzászólásokat, hogy mivel tudom optimalizálni a videókártya beállításait. Ha linket tudtok adni, akkor azt elolvasom.

Macskajancsi
                      Felhasználó
                        Tony Magic wrote:
                        megtettem, 50-75 Hz-ig van beállítva. Hiába teszem bármilyenre, csakis 59-el hajlandó menni.

Jó, idáig tudjuk.
                        1. Monitor típusa? Ugye LCD-t jelöltél be?
                        2. Display size: bal oldali a méret, jobb oldalon a képarány.
                        3. Az az ’50-75Hz-ig’: ez az érték szerepel a monitor dokumentációjában?
                        Ezeket ellenőrizd.
                        Ha megtörtént, és minden beállítás helyes, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam.

Más: hogy tetted fel az ati drivert? Az opensuse oldalán található leírás szerint?

10 bejegyzés megtekintése - 31-40 / 64
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.