10 bejegyzés megtekintése - 41-50 / 57
  • Szerző
    Bejegyzés
    pointux
    Felhasználó

Sokféleképpen meg lehet nézni azt, hogy mennyi helyed van.
      Az egyik leglátványosabb (egyszerre mindent látsz) a kdf (a parancssorba ennyit írsz: kdf).

AZ
      Felhasználó

Hol láttad a pontokat.

Mer, ha pl.: ilyet láttál /.. egy file-kezelõben az azt jelenti, hogy nem vagy a fõkönyvtárban és ha arra kattintasz feljebb tudsz lépni.

Ha pl.: most a /home/nagypisti könyvtárban vagy és azt látod, hogy ../kispisti/x, akkor az a /home/kispisti/x-et jelenti.

Ezeket a pontokat értem.

AZ
        Felhasználó

A root-ként netezéshez visszatérve:

-miért ne? biztonsági okokból?
          -beállítottam, hogy boot során autómatikusan építse fel az ADSL-kapcsolatot. Akkor ez is gáz, ha root-ként jelentkezek be?
          -Egyébként már csak userként (zoltan) vagyok bejelentkeve.

pointux
          Felhasználó

Valóban van már magyarítás. Akkor még nem volt, õszintén nem is érdekelt.

A leírás szerint így kell indítani a firefoxot, hogy mûködjön a magyar nyelv:
            firefox -UILocale hu-HU -contentLocale HU
            Azt írja instabil és csak úgy ajánlatos átváltani a magyar nyelvre, ha forrásból lett telepítve a firefox.

AZ
            Felhasználó

Sokféleképpen meg lehet nézni azt, hogy mennyi helyed van.
              Az egyik leglátványosabb (egyszerre mindent látsz) a kdf (a parancssorba ennyit írsz: kdf).

Hát ez nem túl jó… A 3 gigás vinyómat 2,7-nek látja és azt írja, hogy csak 580MB szabad. Lehet, hogy csak azért mert a swap particiót már eleve levonta? Van egy ext3-as particióm meg egy nemtudjamilyen. Szóval nem sok mindent telepítettem le eddig a 2 gigás instalból ugye? Az a baj, hogy nem tudom mit lehet és mit nem…

pointux
              Felhasználó

Tehát te erre gondoltál pl.: /.configfile. Ami azt jelenti, hogy ezek konfigurációs file-ok vagy könyvtárak. A legtöbb program számára rejtettek, de elérhetõek.
                Ez benne a zsenialitás, mert nem zavar a böngészésben (mert nem látod), de, ha mégis szükséged van rá, kézzel beírod, akkor megtalálja.

AZ
                Felhasználó

Azt írja instabil és csak úgy ajánlatos átváltani a magyar nyelvre, ha forrásból lett telepítve a firefox.

Igen ezt már próbáltam, de nem ment. Utolsó kérdés mára:
                  Hogyan tudom beállítani, amit már írtál, hogy a firefoxot az indíthatók közé tenni? Tehát, hogy tudja, hol keresse, mi az elérési út?

AZ
                  Felhasználó

Igen ezt már próbáltam, de nem jött össze….

Egy utolsó kérdés mára:

Hogy lehet azt megcsinálni amit korábban írtál, hogy a futtathatók közé betenni a firefoxot? Ez gondolom olyan mint mikor dosban az autoexec.bat-ba beírod az elérési utat, hogy tudja hol keresse.

AZ
                    Felhasználó

Tehát te erre gondoltál pl.: /.configfile. Ami azt jelenti, hogy ezek konfigurációs file-ok vagy könyvtárak. A legtöbb program számára rejtettek, de elérhetõek.
                      Ez benne a zsenialitás, mert nem zavar a böngészésben (mert nem látod), de, ha mégis szükséged van rá, kézzel beírod, akkor megtalálja.

Aha… Mondjuk

pointux
                      Felhasználó

Ha rendszergazdaként jelentkezel be, mindenhez hozzáférésed, van.
                        Ami azt jelenti, hogy
                        – önkéntelenül is tönkretehetsz bármit
                        – bárki és bármi, hozzáférhet a rendszerfile-okhoz, a rendszergazdai jelszó megfejtése nélkül

(Ez egy kicsit paranoia is, de gondolj bele jön egy vírus, és az addig szinte sebezhetetlen rendszereden bármit megcsinálhat.)

10 bejegyzés megtekintése - 41-50 / 57
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.