Kezdőlap › Fórumok › Vegyes felvágott ›
- This topic has 95 hozzászólás, 24 résztvevő, and was last updated 21 years, 1 months telt el by
Bbt.
-
SzerzőBejegyzés
-
2004-05-16-15:54 #1942025
Halihó!
Nos, akkor most már én is megszólalok!
Hát lehet, hogy az iraki emberek nem örültek annak a helyzetnek, meg az afganisztániak sem, de ettõl még egy külsõ hatalom nem teheti meg, hogy odamegy és megdönti az uralkodó rendszert, csakazért mert szerinte az nem helyes.
Mit szólnánk, hogyha valaki azt mondván, hogy neki más a véleménye a helyes gyereknevelésrõl, elvenné a gyerekem. Az „állam bácsi” is gyakran megteszi ezt, de én ezzel nem értek egyet.
Ha nekem más a véleményem, akkor erõszakkal nem vehetlek rá arra, hogy te is úgy gondolkodj.
Persze a diktatúrákban ezt megteszik. Saddam is megtette ezt, de etttõl még nem kellene erõszakkal megdönteni az õ rendszerét, mert ez biza’ ugyanaz, mint amit õ tett.
Remélem érthetõ, amit mondok/magyarázok.Két dolog: ópium (Afganisztán), olaj: Irak.
Ha ti mást gondoltok/láttok mögötte, akkor az ok.
Ja még egy: újjáépítés, mely a gazdaságot meglendítheti, ahogy az a nagy gazdasági válság után történt a XX. század 30-as éveiben amerikában.
2004-05-16-16:09 #1942026Halihó!
Ami pedig a valóságShowkat illeti!
Nos az elején még némelyiket néztem is.
Az elsõ, ha jól emlékszem a bár volt. Ez még hagyján mert a szereplõk még csináltak is valamit, de ami most megy az már gyomorforgató. Hányás emberekrõl mondják azt, hogy mekkora jófejek, meg micsoda „személyiségek”.2004-05-16-16:19 #1942027kedves kissipos, ez szép idealista hozzáállás és el is hinném, hogy akár igaz is lehet(ne), de sajna az elmúlt 5 évben taliztam úgy 4-5000 afgán/iraki/iráni/albán stb arccal, akik beszámolója meggyõzött, hogy igenis be kell avatkozni az ilyen országok belügyeibe, hogy miért:
1) az ország fogalma, mint olyan egy légypiszok, egy mesterséges képzõdmény
2) Genf-i Konvenció; mely országok nem tartják be, kivonják magukat az emberi fajhoz tartozás alól
3) ott is emberek élnek, akik igénylik a szabadságjogokat és ha ezt nem adja meg nekik az aktuális rendszer, akkor másnak kell kierõszakolnimeg még valami; miért gondolkodsz szelektíven (meg még néhányan); rendre afganiszán=ópium, irak=olaj és ezzel meg is lenne magyarázva minden, csakhogy volt egy jugoszlávia is, ami dönti ez elképzelést; kérdés: hagyni kellett volna a szerbeket, hogy kiírtsák a boszniai muzulmánokat vagy a koszovói albánokat? a te elképzelésed szerint igen, hagyni kellett volna, hogy 2 millió albánt mészároljonak le, csak nehogymá’ beavatkozzunk…
én meg így gondolom, azaz amíg egy ember igyényli alapvetõ szabadságjogait (szólás-, vallás-, élethez_való_jog-, stb), addig igen is van létalapja a harcnak
zümy
ps. ha lenne más ok, hogy ezek az emberek emberhez méltó életet éljenek, akkor lenne jó, de nem t’ok ilyen, és te?
2004-05-16-16:32 #1942028Hali!
Ok! Igazad van: nem gondoltam végig.
Meg jómagam sem gondolom úgy, hogy nem kell beavatkozni, de az eszközök valahogy nem teszenek nekem, mert beavatkozni lehet máshogy is. Lehet egy országot bojkottálni. Lehet segíteni egy ország forradalmának kirobbanását. Az emebereknek kell segíteni! Az, ami mostanában történik elég messze áll attól, amit én segítségnek, és „normális” beavatkozásnak hívok/nevezek.
Szerinted, ha vaalaely ország/nép elnyomás alatt van, akkor meg kell ölni az elnyomókat?
Szerinted az, ami mostanában történik az nem elnyomás?Még valami:
Ha már Jugoszláviában (koszovó), Afganisztánban, Irakban beavatkoztak (fegyveresen is!!!), akkor miért nem teszik ezt az Izrael-Palesztína elentétben (Jeruzsálem)?Nos ez most mi is?
Az meg lehet, hogy az emberi jogok, meg miegymás, a terrorizmus elleni küzdelem, stb vezette amerikát, meg a briteket, de ha gazdaságilag nem jönne ki belõle jól, akkor nem tenné!
Vagy tévedek?
2004-05-16-16:44 #1942029zumy
Hmm.. Diktatúra és diktatúra között van különbség. Amirõl beszélsz
az a népírtás, (etnikai tisztogatás) kategóriájába tartozik ami sztem a legdurvább dolog a világon.
Amire nincs mentség, ha valahol iyesmi történik a világnak kötelessége
azonnal intézkedni (sajna néhány helyen ez nem történt meg pl. közelmúltban
sem vmiért) az emberi faj érdkében.
Sadam egy kis tetü volt, majdnem egy senki, aki ide-oda pattogott és
a végén jól megszívta (mint Causescu Romániában).
Ha már Románia, a forradalom, (mert Romániában forradalom volt 🙂 után költöztünk át ide MO-ra ( hét éves
voltam akkor) és nem tudtam igazán mi folyik körülöttem, de már voltak
negatív élményeim és nem kívánom senkinek.
BY
ssava2004-05-16-16:51 #1942030üdv, én meg júgóból pattantam meg, mert a „kedves pacifisták” nem akartak „beavatkozni”, én meg tanulhattam szerbül a suliban a fele tárgyat (az egyetem 100% szerb lett volna):-))); egyébként afganisztánban és irakban is népírtás folyt (infó: a haveroktól, akik ott éltek), de teljesen mindegy, hogy mi volt, aszitu ugyanaz: ha kussolsz, életben maradsz (de milyen életben??), ha nem, kinyiffansz…
ps. a diktatúra meg diktatúra, és mint írtam, ha egy ember is akar szabadon élni, azt meg kell neki adni, egyébként….
zümy
2004-05-16-16:52 #1942031de mi köze is van ennek a linuxhoz?
mer’ nem olvastam vissza a 4-5 oldalt, meg nem is fogom:-))
zümy
2004-05-16-16:59 #19420322004-05-16-17:03 #1942033Jah, nálunk is volt szívás az egyetemmel kapcsolatban, a nõvérem
jogot szeretett volna tanulni (hihetetlen koponya:)), de úgy volt,
hogy még magyarul felvételizhetett, ezért mindent magyarul tanult meg.
Felvételin meg jött a meglepetés. Kihoztak vmi rendeletet (persze nem
tudott róla senki), hogy nem lehet csak románul írni. A végeredménye:
idegösszeomlás. Hmm még tudnék mesélni, de már régen volt, és nem
szivesen gondolok vissza.
Amúgy teljesen egyetértek veled.
A téma sztem nem egyszerû, a Linuxtól meg nagyon távol áll.
BY
ssava2004-05-16-18:09 #1942034Azt azért még hozzátenném, hogy az iraki háború teljes mértékig megéri Amerikának.
pl. egy dolog: Amerika rengeteg pénzzel tartozik Európának (több országnak is), természetesen dollárban. Nos nyílván mindenki észrevette, hogy mennyit esett a dollár árfolyama a háború alatt. gyakorlatilag így kevesebbet kell fizetniük. Ugyanannyi dollárt, de az jóval kevesebbet ér. Már ha 1/3-dal is kevesebbet ér a dollár, akkor is gondoljatok bele, mennyire megéri nekik? Majdnem feleannyit kell fizetniük. Nem véletlenül ellenezte annyira pl Németország is a háborút.
na meg persze az olaj, fegyveripar ilyesmi. -
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz