9 bejegyzés megtekintése - 21-29 / 29
  • Szerző
    Bejegyzés
    pateszi
    Felhasználó

Köszönöm Dexter11 a válaszodat.

Elsõ lépésben feltelepítem az nvidia legújabb drájverét, remélem az tartalmazza a GLUT-ot.

dexter11
      Felhasználó

Most látom, hogy a karaktersor hibásan jelenik meg. Másik gépen és Linux alatt ez nem így volt. Valszeg itt a hiba…
        [align=right][snapback]120958[/snapback][/align]

Talán(!!!) az UHU utf-8-as alapbeállítása a baj. Nem tudom pontosan hol kell ezeket átállítani. Az egyik hely lehet a LANG változó. Nézd meg (echo $LANG) ha hu_HU.utf8 az értéke megváltoztadhatod hu_HU-ra (export LANG=hu_HU), remélem ennyi elég. Ez a beállítás csak abban a konzolban érvényes amiben dolgozol és csak addig amíg be nem zárod.

szerk.

Kerestem egy kicsit közben, és találtam náluk két topicot is ami ezzel foglalkozik – biztos van több is – itt és itt is. Ha koreaiul megy akkor menni fog magyarul is. Viszont vannak dolgok amik bele vannak (voltak?) drótozva a celestiaba pl latin nevek, olyan szavak mint distance, vagy temperature.

pateszi
        Felhasználó

Megnéztem, a LANG változó értéke: hu_HU.
          Próbáltam azt is, hogy különbözõ kódolással mentettem az átszerkesztett karaktersort, de uaz a végeredmény.

Igen, én is ezek alapján vettem a bátorságot, hogy belefogjak. Ha sehogy nem megy, megkérdezem a koreai srácot, hogyan csinálta.

Elõbb kipróbálom a másik linknél szereplõ Texfont és Gentex progikat, ott részletesebben lehet paraméterezni a betûk kódolását.

Egyelõre még nem az egész programot szeretném lefordítani, csak a szkriptekhez magyar nyelvû magyarázatokat írnék. Ahhoz elég egyetlen 20-as méretû txf font is.

Más:az nVidia videokari driver telepítése elõtt ajánlott, vagy kötelezõ az nforce 2 lapkakészlet driverének a telepítése?

pateszi
          Felhasználó

Hogy ne feleslegesen kínlódj:
            A progit kiprószáltam, mûködik…most használd az elõzõ hozzászólásomban lévõ segítséget! 😉
            [align=right][snapback]119779[/snapback][/align]

Az UHU 1.1 alá az nVidia meghajtó és a Glut telepítése után már fel tudtam tenni a Celestia 1.3.2 hivatalos változatát. Szépen mûködik, bár a Linux változatban nincs az ablak tetején menüsor, így csak billentyû-parancsokkal kezelhetõ.

dexter11
            Felhasználó

A Celestia az /usr/local/share/Celestia mappába települt, ahol nem tudom a szkripteket (pl.  start.cel) módosítani. Fura…
              [align=right][snapback]122824[/snapback][/align]

Linux alatt a saját könyvtáradon kívül nincs írási jogod a rendszer többi részére, csak mint root módosíthatod azokat a fájlokat.
              Konzolban használhatod a su parancsot. Bekéri a root jelszót és onnantól kezdve mint root dolgozol és az indított programok is root jogokkal futnak.
              Graf. felületen meg indíthatsz egy fájlkezelõt rendszergazdai módban – ha van az UHUnak ilyen menüpontja.

pateszi
              Felhasználó

Végre sikerült az ékezetes betûk elõállítása. 😀

Köszönöm az összes hozzászólónak a segítséget.

Az ékezetes beûk Linux alatt hibátlanul megjelennek, win alatt csak akkor, ha az UTF-8-as kódolást használom. Az ANSI kódolású szkripteknél az ékezetes betûknek megfelelõ egyéb karaktert kell beírnom, hogy helyesen jelenjen meg a Celestiában.

pateszi
                Felhasználó

image001.jpg

MeheMad
                  Felhasználó

Tükörfúrógép nem ütvefúrógép B)

csaba
                    Felhasználó

Kedves Linuxosok!

A Celestia ûrszimulátor programhoz szeretnék magyar nyelvû szöveget tartalmazó szkripteket írni.
                      (Ennek a nagyszerû programnak van Linux változata is, ajánlom mindenkinek.)

A program OpenGL alapú, a 3D-s megjelenítésnél TXF fontokat használ. Sajnos a mellékelt fontok csak ékezet nélküli betûket tartalmaznak.
                      Találtam egy konvertáló programot, ami Linux alatt futtatható, Freetype 2.0 szükséges.

http://www.shatters.net/~claurel/stuff/txfutil.tar.gz

Jó lenne, ha tudna valaki segíteni a program futtatásával és a font elküldésével.

Ha valamelyik Linux disztribúció tartalmaz ékezetes TXF fontot, annak is örülnék.

Elõre is köszönöm!
                      🙂

9 bejegyzés megtekintése - 21-29 / 29
                    • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.