8 bejegyzés megtekintése - 11-18 / 18
  • Szerző
    Bejegyzés
    Derrick
    Felhasználó
      Gyuszk wrote:
      Nem szükséges ennyiféle „LC_X” -et megadni, elég az LC_ALL (és néhány régebbi progi miatt LC_LANG) beállítása.

Nem én állítottam be ilyen sokat, az Ubuntu (Kubuntu) állítja be alapértelmezésben.  😀

ariszlo
      Felhasználó

Nem a KDE-vel, nem is a betûtípussal van baj, hanem hibás a magyar krecord.mo kódolása.

kelemengabor
        Felhasználó
          ariszlo wrote:
          [*]Attól függõen, hogy milyen Linux-terjesztést használsz, másold be a krecord.mo-t az /opt/kde/share/locale/hu/LC_MESSAGES-be vagy az /usr/share/locale/hu/LC_MESSAGES-be. [/list]

ubuntu alatt ez /usr/share/locale-langpack/hu/LC_MESSAGES lesz. (már ha jól emlékszem és ez tényleg az alap kde része)

Gyuszk
          Felhasználó
            Gyuszk wrote:
            Derrick wrote:
            vizsla wrote:
            (a program, vagy kde nem támogatja az utf-et és ez most azt használ)

LC_ALL=hu_HU.ISO-8859-2 krecord

paranccsal próbáld indítani

Sajnos nem segített, ugyanaz maradt a helyzet az ékezetekkel.

aty wrote:
            Nem inkább csak a betûtípus, amit használni akarsz, nem támogatja a magyar ékezetes betûket?

Próbálkoztam a KDE betûtípusait megváltoztatni, de – azon kívül, hogy a betûtípusok megváltoztak – nem értem el eredményt.

Annyi talán hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Midnight Commander és egyéb konzolos cuccok megjelenítési problémáinak orvoslására az alapértelmezett betûtípusnak az ISO-8859-2-t adtam meg:

Code:
            derrick@kubuntu:~$ locale
            LANG=hu_HU
            LC_CTYPE=”hu_HU”
            LC_NUMERIC=”hu_HU”
            LC_TIME=”hu_HU”
            LC_COLLATE=”hu_HU”
            LC_MONETARY=”hu_HU”
            LC_MESSAGES=”hu_HU”
            LC_PAPER=”hu_HU”
            LC_NAME=”hu_HU”
            LC_ADDRESS=”hu_HU”
            LC_TELEPHONE=”hu_HU”
            LC_MEASUREMENT=”hu_HU”
            LC_IDENTIFICATION=”hu_HU”
            LC_ALL=
            derrick@kubuntu:~$

Ami még érdekes (legalábbis nekem), az ugyanebben a programban a Segítség menüpont tartalma. Csatolom. Az „é” betûk a menüsoron, és az összes menüben rosszak, csak itt jók. Tehát még a hiba sem tökéletes. 🙂

Nem szükséges ennyiféle „LC_X” -et megadni, elég az LC_ALL (és néhány régebbi progi miatt LC_LANG) beállítása.

Javítom magam, mert LC_LANG nincs, csak LC_ALL és LANG!

BARU
            Felhasználó

Látom kicsit régi a téma de én újra felélesztem…

Na szóvall felraktam a Frug 0.4 pre4 el a kde 3.5 öt és mióta upgradeltem sehol se ismeri fel az ékezeteket 🙁 Mi lehet a gond?

pomm
              Felhasználó

Csak a kde vagy a komplett rendszer?

cyberass
                Felhasználó

Detto ez volt debian alatt. Tegyél fel olyan fontkészletet ami kezeli a magyar karakterkódolást és használj olyan fontot alapértelmezettnek. Sans vagy mi az alap az általába nem szereti akármilyen fontcsomag van fent (legalábbis nálam). Nekem veranda-val megy.

Szerk.: ez kicsit összevissza lett megyek is aludni 🙂

csaba
                  Felhasználó

Valahol valaki írta, hogy a dolog többször el lett magyarázva már itt a fórumon, de nem találtam, és amúgy is régen kérdeztem már hülyeséget. 🙂

A problémám a mellékelt képen látható jelenség az ékezet körül. Hogyan lehet kiküszöbölni? Sokhelyütt semmi gáz nincs az ékezetekkel, de 1-2 programnál ilyen jelenséggel találkozom.

Köszi!  :blush:

8 bejegyzés megtekintése - 11-18 / 18
                  • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.