Kezdőlap › Fórumok › Vegyes felvágott ›
- This topic has 17 hozzászólás, 11 résztvevő, and was last updated 19 years, 3 months telt el by
cyberass.
-
SzerzőBejegyzés
-
2005-11-27-09:00 #2038461Gyuszk wrote:Nem szükséges ennyiféle „LC_X” -et megadni, elég az LC_ALL (és néhány régebbi progi miatt LC_LANG) beállítása.
Nem én állítottam be ilyen sokat, az Ubuntu (Kubuntu) állítja be alapértelmezésben. 😀
2005-12-04-00:39 #2038462Nem a KDE-vel, nem is a betûtípussal van baj, hanem hibás a magyar krecord.mo kódolása.
2005-12-04-09:06 #2038463ariszlo wrote:[*]Attól függõen, hogy milyen Linux-terjesztést használsz, másold be a krecord.mo-t az /opt/kde/share/locale/hu/LC_MESSAGES-be vagy az /usr/share/locale/hu/LC_MESSAGES-be. [/list]ubuntu alatt ez /usr/share/locale-langpack/hu/LC_MESSAGES lesz. (már ha jól emlékszem és ez tényleg az alap kde része)
2005-12-05-14:06 #2038464Gyuszk wrote:Derrick wrote:vizsla wrote:(a program, vagy kde nem támogatja az utf-et és ez most azt használ)LC_ALL=hu_HU.ISO-8859-2 krecord
paranccsal próbáld indítani
Sajnos nem segített, ugyanaz maradt a helyzet az ékezetekkel.
aty wrote:Nem inkább csak a betûtípus, amit használni akarsz, nem támogatja a magyar ékezetes betûket?Próbálkoztam a KDE betûtípusait megváltoztatni, de – azon kívül, hogy a betûtípusok megváltoztak – nem értem el eredményt.
Annyi talán hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Midnight Commander és egyéb konzolos cuccok megjelenítési problémáinak orvoslására az alapértelmezett betûtípusnak az ISO-8859-2-t adtam meg:
Code:derrick@kubuntu:~$ locale
LANG=hu_HU
LC_CTYPE=”hu_HU”
LC_NUMERIC=”hu_HU”
LC_TIME=”hu_HU”
LC_COLLATE=”hu_HU”
LC_MONETARY=”hu_HU”
LC_MESSAGES=”hu_HU”
LC_PAPER=”hu_HU”
LC_NAME=”hu_HU”
LC_ADDRESS=”hu_HU”
LC_TELEPHONE=”hu_HU”
LC_MEASUREMENT=”hu_HU”
LC_IDENTIFICATION=”hu_HU”
LC_ALL=
derrick@kubuntu:~$Ami még érdekes (legalábbis nekem), az ugyanebben a programban a Segítség menüpont tartalma. Csatolom. Az „é” betûk a menüsoron, és az összes menüben rosszak, csak itt jók. Tehát még a hiba sem tökéletes. 🙂
Nem szükséges ennyiféle „LC_X” -et megadni, elég az LC_ALL (és néhány régebbi progi miatt LC_LANG) beállítása.
Javítom magam, mert LC_LANG nincs, csak LC_ALL és LANG!
2006-03-04-09:55 #2038465Látom kicsit régi a téma de én újra felélesztem…
Na szóvall felraktam a Frug 0.4 pre4 el a kde 3.5 öt és mióta upgradeltem sehol se ismeri fel az ékezeteket 🙁 Mi lehet a gond?
2006-03-09-06:29 #2038466Csak a kde vagy a komplett rendszer?
2006-03-09-06:46 #2038467Detto ez volt debian alatt. Tegyél fel olyan fontkészletet ami kezeli a magyar karakterkódolást és használj olyan fontot alapértelmezettnek. Sans vagy mi az alap az általába nem szereti akármilyen fontcsomag van fent (legalábbis nálam). Nekem veranda-val megy.
Szerk.: ez kicsit összevissza lett megyek is aludni 🙂
2009-12-04-19:57 #1881466Valahol valaki írta, hogy a dolog többször el lett magyarázva már itt a fórumon, de nem találtam, és amúgy is régen kérdeztem már hülyeséget. 🙂
A problémám a mellékelt képen látható jelenség az ékezet körül. Hogyan lehet kiküszöbölni? Sokhelyütt semmi gáz nincs az ékezetekkel, de 1-2 programnál ilyen jelenséggel találkozom.
Köszi! :blush:
-
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz