Kezdőlap › Fórumok › Linuxos hírek a nagyvilágból › 200.000 hozzászólás tanulságai
- This topic has 221 hozzászólás, 53 résztvevő, and was last updated 18 years, 8 months telt el by
vettemtegnap2kutyat.
-
SzerzőBejegyzés
-
2006-09-14-16:38 #2071491
Na írok én is, jó sok idő után először. A hírt hogy megszűnne az LF, én a HUP-on olvastam. Én azok közé tartozom, akik hogy úgy mondjam el lettek üldözve innen, bizonyos moderátorok úrhatnám stílusa miatt. Ezek azok, akikre illik a jó német közmondás, hogy
„Er bildet sich ein, ein Herr zu sein, und um zu Herrschen beschaffen zu sein”
– elnézést azoktól akik nem tudnak németül, de most akkor azt érzik amit egy kezdő érez akinek beidéznek esetleg egy jó vaskos angol szöveget, vagy a linket odalökik rá, le sem fordítva, hogy nesze haver itt a válasz a problémádra!Na szóval. A kevésbé fontos rész, hogy a fórummotor úgy ahogy van szar. Nem mondom, talán jobb valamivel mint a drupal, de nem sokkal. Jó lenne tisztázni hogy valami fórum-e vagy adatbázis. Ha Csaba fórumot akar, akkor én a phpBB -re szavazok. Tudom, nagy a veszélye annak, hogy erre mindjárt le leszek ugatva (az az LF-en elég gyakori…) hogy hű de mazsola vagyok szakmailag mert az nem biztonságos meg a farkam tudja mi még. És igazuk is van, tényleg nem tudom. Lehet hogy tényleg feltörhető, fogalmam sincs. Egy biztos, KÉNE hogy legyenek nálam hozzáértőbb linuxosok, akik kellően biztonságossá tudják tenni! Ami a fórumot illeti, az egy könnyen megtanulható, lámáknak is átlátható rendszer, a maga 3 szintjével jól lehet benne a témákat kategorizálni, stb.
Na de ez a kevésbé fontos rész. A lényeg a moderátorok, az „emberi tényező”. A magam bőrén tudom hogy ez nem volt kezdőbarát fórum, még akkor sem, ha néha valóban segítettek egy-egy kezdőnek. Többnyire azonban minősíthetetlen volt a hangnem, s ebben főleg kisbetu volt a ludas, bár kiemelem hogy nem CSAK ő. De ő főleg. Szóval azért a kis segítségért akkora iszonyatos árat kellett itt fizetnie egy kezdőnek, sőt a nem egészen kezdőknek is a maga emberi méltóságának lealázásában, hogy egyszerűen nem érte meg pszichikailag elviselni, ezért is mentem el innen. S nemcsak én.
A moderátoroktól meg kell szabadulni, ez a véleményem. Mindtől, kivéve kelemengabort. Minden bizonnyal akad rajta kívül is néhány talpig derék ember, de a többit nem ismerem annyira, hogy bátran kijelentsek afféle pozitív véleményt, hogy maradhat. Sőt, bevallom, olyan rég nem voltam itt hogy abban sem vagyok biztos, ő egyáltalán moderátor volt-e. De ha nem, akkor is lehetne az.
Mindazonáltal nekem is az a véleményem, hogy moderátorok kellenek. De újak. És a fő cél, hogy a fórum teljesen szakmai legyen. Ha ökörködni akarok, nem ide járok és más se ezért tegye. És induljon ki mindig abból a moderátor, hogy ha a kezdő hülye kérdést tesz is fel, de nem rosszindulatból. Persze akad olyan, akin nem lehet segíteni, olyan hülyén fogalmaz. De én már nem vagyok egészen kezdő, több mint 2 éve használok linuxot, és még így is az esetek többségében olyan stílusban válaszolgattak nekem némelyek, hogy fertelem. És most gondolom amiatt borult ki a bili, mert nem egyedül velem jártak így el. Eszerint a hiba „nem az én készülékemben” kell legyen.
A kezdőknek tény hogy vannak rém hülye kérdései. Magam is láttam olyan kérdéseket hogy olyat 1 napos linuxos koromban sem tettem volna fel. De ezért nekik egy teljesen külön alfórum kell, és egy angyali türelmű moderátor. No és ez a moderátor nem okvetlenül kell, hogy rém magas szintű linuxtudással rendelkezzék. A tök kezdőknek úgyis olyan gondjaik vannak, hogy oda egy egyszerű „power user” linuxtudűsú valakinek a szakmai színvonala bőven elég. A lényeg hogy igazi tündéri türelmű valaki legyen. Tekintve a nem túl magas szakmai színvonalat, aránylag nagy létszámból lehetne kiválasztani az illetőt, azaz biztos lehetne ilyet találni. Különben is igaz az, hogy a moderátornak nem az a dolga, hogy okvetlenül válaszoljon is ő maga! Válaszolni válaszoljon aki akar, a moderátor meg moderáljon ha kell, és ha mégis válaszolni akar, akkor azt csak akkor tegye ha épp normális az elmeállapota és nem teng benne túl az agresszív hormonok szintje, s az egóját sem a kérdező porba döngölésével akarja növelni.
Az RTFM-választ kerülni kell. Vagy ne válaszoljanak, vagy legalább a linket lökjék oda, ahol a válasz megtalálható.
Flame topik nem kell, nem is tudom, hogyan jöhetett létre ilyen hülyeség. Másra sem jó, csak hogy indulatokat gerjesszen, és ez aztán más topikokban is lecsapódjon.
Csaba nagyon rendes ürge, hálával tartozunk neki, szóval leszögezném nem miatta mentem el. Emberismeretből viszont nullás osztályzatot érdemel, mert a moderátorait piszokrosszul választotta ki.
Valaki itt korábban javasolta hogy a moderátorok illetve adminisztrátorok névtelenül végezzék a munkájukat. Maximálisan támogatom az ötletet. Nyugodtan szóljanak hozzá, ha tudnak, de MÁS NÉVEN. Ezt törvénybe kell iktatni. Ne is hasonlítson egyik nickje a másikhoz.
Igazság szerint én abban sem vagyok biztos, hogy macskajancsi nem azonos-e nastjakam -mal. Ugyanis az hogy „nastjakam”, az a „macskajan” anagrammája, csak a „cs” benne „ts”-sel van írva…
Én szívesen olvasgattam itt egykor mindenfélét, és szívesen jártam ide, s ez így lenne ezután is – de CSAK ha lecserélődik mindenki a staff tagjai közül (csabát és kelemengábort leszámítva). És a moderátorok ne csak maguk ne fölényeskedjenek, de a vendégek fölényességét is állítsák le. Ha jön valaki kezdő vagy akárki, az legyen a szabály, hogy hülyének lenni szabad, talán még lustának is, az meg pláne nem bűn, ha nem tud angolul. De pofátlannak, fölényeskedőnek, sértegetőnek lenni nem szabad.
Még akkor sem, ha nem ismeri a man oldalakat. Bármilyen hihetetlen, én is csak sokára fedeztem fel, hogy van olyasmi is a gépemben…
Na most várom, micsoda ledorongolást kapok majd ezért, mert itt ez így szokott lenni…
2006-09-14-16:55 #2071492Csaba!
Tiszteletben tartom, akármit is döntesz. Ha megszűnne a fórum, azt nagyon sajnálnám, mivel itt szerettetétek meg a Linuxot velem (páran elmentek, de sokan itt vannak még).
A moderátoroktól való megszabadulás tényleg nem lenne rossz ötlet. Támogatom.
Amennyiben te lennél „egyeduralkodó”, akkor pedig a gép előtt töltött időm egy részét szívesen fordítom a kezdők segítésére (mint mostanában igyekszek tenni, főként a gentoo részlegben igyekszek aktívkodni). Ha megmarad a fórum, és van kereslet rá, szívesen segíteném cikkekkel (híreket nem tudok, de néha egy-egy cikk, egy problémáról, amivel megszenvedek nem nagy dolog, ha segítek vele). Segíteni tudnám gentoo-specifikus dolgokkal is (pl egy durvább változás a portage környékén… szívesen megírom, és rá akár megoldást is).Violazoli!
Két dologgal kötök bele a phpBB-be: 1.) nem biztonságos, és nem hiányzik, hogy egy hülye exploittal felnyomják az oldalt 2.) 200000 hozzászólásnál ISZONYATOSAN lassú lenne.
Magam részéről még mindig az IPB-t ajánlanám, de az pénzes dolog. A legjobb megoldás egy saját fejlesztés lenne, de az meg kockázatos. Bár én is dolgozok hasonló projekten, nem ajánlom fel, mivel több, mint egy év, mire végzek vele (időhiány), illetve nem hinném, hogy egy instabil, kiforratlan rendszer jó lenne. Szóval IPB, akár még pénzt is lehetne összedobni rá.2006-09-14-17:02 #2071493Mint írtam, a phpBB biztonságához nem értek (bevallom, nem is nagyon tudom mi az az exploit – nyilván valami izé, amivel fel lehet törni, mondjuk egy linket adhatnál róla, ahol le van írva, de csak ha magyarul). Mindenesetre ha saját fejlesztésben gondolkodtok, ajánlom hogy a KEZELŐFELÜLET az lehetőleg NAGYON hasonlytson rá, legalábbis user-oldalról.
Hanem a lényegben úgy látom egyetértünk: a moderátori gárdát (szerintem az admint is, mindenkit Csabán kívül) totál le kell cserélni!
Különben kezdek emlékezni rád: mintha veled nem lettek volna gondjaim, sőt igyekeztél segíteni is. Én javasolnálak moderátornak. (Bár a javaslatom biztos senkit nem érdekel majd).
2006-09-14-17:03 #2071494Ja és rólam sokan példát vehetnének: vállalom a véleményemet, mert a saját nevemen írok!
2006-09-14-17:09 #2071495Nem nagyon szeretnék belemenni a fórummotor vitába de a phpbb az lassú, megbízhatatlan, bugos. Gyakran törik fel valamilyen módon, azonfelül tényleg lassú….
IPB – volt ilyenünk, pénzbe került, nem finanszíroztam tovább….
Az SMF elég gyors, ingyenes.Persze, nem mindegy, hogy az ember milyen fórumot használ, mindegyiknek vannak előnyei és hártányai.
A javaslatokat köszönöm, de a fórummotoron biztosan nem fogok változtatni… Legalábbis egyelőre.2006-09-14-17:15 #2071496csaba wrote:Nem nagyon szeretnék belemenni a fórummotor vitába de a phpbb az lassú, megbízhatatlan, bugos. Gyakran törik fel valamilyen módon, azonfelül tényleg lassú….
IPB – volt ilyenünk, pénzbe került, nem finanszíroztam tovább….
Az SMF elég gyors, ingyenes.Persze, nem mindegy, hogy az ember milyen fórumot használ, mindegyiknek vannak előnyei és hártányai.
A javaslatokat köszönöm, de a fórummotoron biztosan nem fogok változtatni… Legalábbis egyelőre.Menyibe kerül 1 évre a licence a IPB fórumnak?
2006-09-14-17:16 #2071497csaba wrote:A javaslatokat köszönöm, de a fórummotoron biztosan nem fogok változtatni… Legalábbis egyelőre.Nocsak…. Végre valami optimista, jövőbenéző nyilatkozat… 😀
Ez bizakodólag hat………..2006-09-14-17:42 #2071498violazoli wrote:Igazság szerint én abban sem vagyok biztos, hogy macskajancsi nem azonos-e nastjakam -mal. Ugyanis az hogy „nastjakam”, az a „macskajan” anagrammája, csak a „cs” benne „ts”-sel van írva…ROTFL 😀
Zseniális, komolyan mondom, zseniális! Rég nevettem ekkorát, köszönöm az alkalmat :D.Biztosíthatlak, hogy két külön személyről van szó, volt szerencsém élőben látni mindkettőjüket. Fórumtalálkozó-képeket most nem találok, de mindegy is.
A témához csak annyit tennék hozzá, hogy a lehetőségek közül az egyszemélyi diktatúra híve vagyok, kár lenne érte, ha bezárna a bazár. A fórummotor tökmindegy, hogy mi, nem ez határozza meg, hogy mi folyik a topikokban.
2006-09-14-17:53 #2071499klala wrote:dexter11 wrote:Klala vehetsz 500 Ft-os email címet.Köszönöm szépen az 500 FT mail címet de nem élnék vele. Ha neked szükséged van rá, akkor majd felajánlom neked. 🙂 De részemről, nem mail címről szól a történet.
Nos te akartad támogatni a linuxforum.hu-t és ez az egyik legegyszerűbb módja.
violazoli wrote:Valaki itt korábban javasolta hogy a moderátorok illetve adminisztrátorok névtelenül végezzék a munkájukat. Maximálisan támogatom az ötletet. Nyugodtan szóljanak hozzá, ha tudnak, de MÁS NÉVEN. Ezt törvénybe kell iktatni. Ne is hasonlítson egyik nickje a másikhoz.
Én ezt nem értem, ha így lesz akkor mi van? Attól még, hogy más néven ír a jelleme ugyanaz marad mindenkinek.2006-09-14-18:19 #2071500Sziasztok!
Bevallom nem olvastam végig, az immár 4 oldalasra duzzadt eszmecserét, így nem is szeretnék a kérdésben véleményt alkotni.
Csak annyit szeretnék mondani, hogy az elmúlt 6 évben, mióta linuxot használok, nagyon sokszor a linuxforum.hu oldotta meg a problémáimat. Sokat tanultam a kérdéseimre adott válaszaitokból.
Bár nem szoktam kérdéseket böngészni, és válaszolni rájuk, én inkább önző, felhasználónak tartom magam, de ha megengeditek:
ÉN NAGYON HIÁNYOLNÁM a magyar webről a linuxforum.hu-t.Taki
-
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz