Kezdőlap › Fórumok › Linuxos hírek a nagyvilágból › 200.000 hozzászólás tanulságai
- This topic has 221 hozzászólás, 53 résztvevő, and was last updated 18 years, 9 months telt el by
vettemtegnap2kutyat.
-
SzerzőBejegyzés
-
2006-09-14-23:40 #2071511
Nemcsak kisbetűről van szó. Mások is gyakran modortalanok (pld vizsla, de még macskajancsi is, de rajtuk kívül is akadnak). Kisbetű csak a legfeltűnőbb közöttük. Viszont a szakmai színvonalukban nem kételkedem. Valahogy úgy kéne felosztani a fórumot, hogy lennének az 1. erősen szakmai kérdések, a nagyon jól megfogalmazott, konkrétak, aztán a 2. kissé beszélgetősebb jellegűek (tipikusan: milyen linuxot válasszak/tegyek régi gépre/stb), és a tök láma kérdések (segítség, nem találom a command.com-ot…) és a hozzájuk hasonló idegesebb emberkék csak az első csoportban moderátorkodhatnának, és csak oda írhatnának, mert máshol náluk „kiborul a bili”. Onnan viszont talán kár is volna elüldözni őket, mert szakmailag tényleg okék.
2006-09-15-05:35 #2071512Csak egyet emelnék ki:
pdx wrote:Én mikor először igénybevettem a fórumban az Új téma létrehozása funkciót (elég régen volt) és egyben elkezdtem linuxos pályafutásomat egy elképesztően hülye és inzultáló kérdésre [red]megérdemelten[/red] mély kritikai és szemrehányó választ kaptam…Valaki megsértődik, valaki elismeri, hogy…
2006-09-15-05:51 #2071513Nem tudom, uzsolt, miből vontad le azt a meglepő következtetést, hogy a kérdésem/témafelvetésem inzultáló lett volna. Nem jellemző rám az olyasmi. Megsérteni meg lehet ártatlan embereket is.
Ha mész az utcán, megkérded merre van XY utca, s erre orron vág akit kérdeztél, mert épp olyan hangulatban van, akkor gondolom minimum megsértődöl – de ebből nem következik, hogy te inzultáltad őt. Épp fordítva.
De szerintem hagyjuk. Asszem húzok innen mert kezd ennek is flame hangulata lenni. Mindenesetre az itteni reakciók megerősítik a véleményemet, hogy moderátorcsere kell, vagy vége lesz a fórumnak. Legjobb esetben megmarad a régi moderátori banda privát virtuális játszóteréül.
2006-09-15-06:00 #2071514pdx wrote:Azonban nehezemre esik elképzelni, azt, hogy a fórum megszünhet… igyekszek derülátó lenni, és reménykedem abban, hogy ez a valami ami most következik egy reform lesz a fórum életében és nem egy nagy R.I.P.ui: A Linux rögös utat tett meg mire eljutott idáig… nincs ez másképp ezzel a fórummal sem: a célja az volt/és per pill mindig az, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a Linux tábor népszerüsége növekedjen, járta/járja a maga kis útját, és néha elkövetett hibákat. Erre azt kérdezem NA ÉS? A hibák szükséges rossz dolgok… azért van hogy tanuljunk belőle… Én kérem csabát, hogy a történtek ellenére ne hagyja ennyiben a dolgot, hiszen az emberek többsége is ezen a véleményen van.. és biztos vagyok benne, hogy ha a fórum kap még egy esélyt, akkor kilép az árnyékából, túlszárnyalja majd régi önmagát.
Szintén zenész….én is így gondolom. Kár lenne becsukni a kapukat.
2006-09-15-06:30 #2071515Ez azért igen vékony jég! Néha elmosódik a különbség a „kezdő vagyok, nincs netem, nyomom nagyon, de egyedül nem megy” és a „lusta vagyok beírni a fórum vagy gúglí keresőjébe, írjátok nekem ide miért nem megy, de rögtön” tipusú júzerek között!
Lehet, hogy nagyon off, de a mai kezdők emlékeztetnek engem a mai kisiskolásoknak arra a fajtájára, aki kiröhögi a tanárt és a „gyere üss meg, feljelentelek” ( ez amúgy megtörtént ) mert joga van hozzá, pedig mi sem haltunk bele egy pofonba vagy fenékbe billentésbe, sőt néha valóban elkelt…de változnak az oktatási rendszerek jogok..stb… kisbetu stílusa – anno – nekem is bántó volt, de 99%-ban a helyes irányba terelt. Vizsla pedig kifejezetten türelmes!!!Igaz nekem sem írta le senki, amikor megkérdeztem, hogy miért nem megy a fordítás, mert a make-re azt kapom, hogy command not found, mit kéne tennem. Annyit kaptam, hogy korai még forgatni…igazuk volt…akkor még korai volt. Én nem kezdtem el offtopicokban szidni a válaszadókat, hanem nekiálltam utána keresni a dolgoknak ( nem volt akkor még netem se, netcafécból kínlódtam floppyra le a süsü megfelelő csomagjait…miután napokig gúglíztam és cetliztem… )ja igaz, fél év után nem tettem fel olyan kérdéseket, mit itt sokan egy év után is feltesznek…
nos ez idegesíthet sok moderátort és ezért írtam, hogy ez vékony jég, mert – sajnos – sokan kaptak lecseszést, akik azért nem ennyire voltak „lusták”… Igaz ez nem annyira a fent említett moderátoroktól jött, hanem azoktól, akik erre a posztra kevésbé voltak alkalmasak mégsem emelte ki őket violazoli.2006-09-15-07:17 #2071516violazoli wrote:Nem tudom, uzsolt, miből vontad le azt a meglepő következtetést, hogy a kérdésem/témafelvetésem inzultáló lett volna.Nem tudom, violazoli, miből vontad le azt a meglepő következtetést, hogy a te sértődésedre gondoltam. Én is emlékszem arra a topikra, de az a téma egyáltalán nem érdekelt, mindig egy „Megjelölés olvasottnak”-ot nyomtam. Később, amikor (szerintem valamennyire jogos) felháborodásodat leírtad valami flame-jellegű topikban, akkor olvastam csak el. Meg azért nézz már utána, ki volt az, aki segíteni akart neked egy LFS építésében/fordításában!
Az előző postomban az „idézetet” csak azért jegyeztem meg/emeltem ki, mert valaki, amikor azt mondják neki, hogy ott van a man-ban, olvasd el (esetleg röviden RTFM-et írnak neki), akkor megsértődik, és neki áll feljebb, hogy miért nem írja le neki senki, hogy pl. az mplayer-ben a -fs a teljes képernyős mód (nem tudom, pont ilyen volt-e, de ilyenekhez hasonló). Háromszor up-ol, négyszer „Senki?”-zik, pedig egy man mplayer után egy „/” mögé beírva, hogy „fullscreen” (ha angol man-ja van) sokkal rövidebb megoldás lenne. Valaki meg azt mondja, igen, igazatok van, ez tényleg benne van, én voltam a hülye, hogy nem bírtam (talán nem is akartam) elolvasni.
Én is adtam magamnak egyszer-kétszer utólag „leb@szást”, mert amit akartam, a man-ban tényleg benne volt…De ha emiatt „húzol innen”, akkor lelked rajta… Akinek nem inge, nem veszi magára…
2006-09-15-07:44 #2071517Szerintem egy alapvető dolog, hogy aki linuxot akar használni az tanuljon meg angolul.
Persze én sem tudok angolul, de legalább elkezdtem tanulni. Később még jól fog ez jönni…
Szóval a kezdő linuxosoknak csak annyit javaslok, hogy hozzám hasonlóan kezdjenek el angolul tanulni és akkor talán nem kell annyit idegeskedni és kérdezgetni…
2006-09-15-07:57 #2071518Nézd uzsolt, talán azért véltem úgy, hogy a beírásod rám vonatkozott, mert itt már nagyon felpaprikázódott a hangulat, és a vita mindinkább arra hegyeződik ki, hogy nekem volt-e igazam abban a régi dologban.
Ha mégsem nekem szántad, bocs, elnézésedet kérem! Mindenesetre az azért tűnjön fel neked kérlek, hogy téged soha még nem emeltelek ki semmiféle értelemben sem negatív példaként.
Amit pedig arról írtál, hogy vannak akiket nem emeltem ki (megintcsak negatív példaként) de tkp bántóbbak lennének mint az említettek, lehet hogy abban igazad van, de mert sokat nem voltam itt a fórumon, lehet hogy egyszerűen mázlim volt és nem akadtam össze velük. Az biztos, hogy nem én vagyok a hivatott arra, hogy mindenkit megítéljek külön-külön. Egy biztos: a fórum hangulata úgy ahogyan van, kritikán aluli! És ez nem vet ám jó fényt a Linuxra…
Ja, és topikokat moderátorokat szídni én sosem nyitottam.
Érdekes különben, hogy a vita az én egykori felvetésemre hegyeződik ki. Ennek oka nyilván, hogy én ezt egyáltalán felhoztam, holott csak egyetlen konkrét példát óhajtottam adni arra, hogy itt hogyan mennek a dolgok, és ez egészen kézenfekvő volt, mert úgy véltem még a vaknak is kiszúrja a szemét hogy hibás döntés született. Hiszen mi lehetne fényesebb bizonyíték arra, hogy akkor igazam volt, mint az, hogy mások igenis megcsinálták?! Még ha bele lehetne is kötni abba, hogy felvethettem volna szakszerűbben is a kérdést (bár nem tudom hogyan), de tény ami tény, nem a lényegre figyeltek akkor egyesek. Még a legenyhébb amit kaptam az volt, hogy ha már sokat megírtam belőle, akkor talán beszállnak majd valakik a fejlesztésbe. Na de ez így nem megy, mert még ha vállalom is hogy nekikezdek programozni belőle egyes részeket, előbb a koncepciót kell konkretizálni, természetesen hozzáértőkkel, s ha a linuxfórum úgy véli, ide nem hozzáértők járnak, akkor nagy a baj. Számomra evidens volt, hogy legvalószínűbben itt lelek olyan bandát, akikkel értelmesen el lehet dumálni egy linuxos fejlesztés tervezetéről. Hát tévedtem.
Máig nem értem, miért volt az, hogy beleszóltak, s modortalanul, és lehurrogva, és stb, olyanok is, akiket abszolúte nem érdekelt az ügy! Mert TE tetted bölcsen uzsolt: nem érdekelt a téma, hát oda se bagóztál rá! EZ A HELYES VISELKEDÉS, példaértékű mindenki számára! Sosem sértődtem meg még arra, aki egyszerűen semmit sem ír nekem. A világ népességének jelentős hányadával még nem kommunikáltam, és nincs is okom hogy sértődgessek rájuk.
Na de most nem is rólam kéne hogy szó legyen,szomorú, ha erre szűkül le a kérdés. Én kizárólag illusztrációként említettem a témát, mint olyat, ahol úgy véltem nyilvánvaló a szakmai félrenyúlás. A probléma ennél általánosabb. Azt ugyanis hogy igazam volt, az is bizonyítja, hogy régóta nem jártam már ide, mégis kirobbant a botrány – tehát NEM MIATTAM! Nem mondható hogy én volnék mittudomén túlérzékeny. Hiába bizonygatjátok hogy de igenis nekem nem volt igazam, mert egyrészt úgysem fogom elhinni, másrészt azzal sem oldódna meg a helyzet, ha elhinném. Ugyanis ezzel a gonddal nem vagyok egyedül!
Nézzétek, én amikor megismerkedtem a Linuxszal, mindenfelé azt olvastam hogy ez egy összetartó közösség, szívesen segítenek az újoncnak, stb. Most itt ezen a fórumon nem ezt látom. Holott szeretném hinni hogy ez alapjában így van, csak néhány nagyképű vagy az átlagnál idegesebb alak elrontja az összképet. Nézzétek: ha valakinek van egy hordó bora, s abba beleönt fél liter szennyvizet, az eredmény egy hordó szennyvíz lesz. Azaz a kis rohadt folt is megbetegíti a különben szép gyümölcsöt.
Az teljesen igaz, hogy néha vannak nagyon idióta kérdések. Épp emiatt írtam, hogy az ilyenekhez kell egy angyali türelmű valaki, a többiek meg leghelyesebb ha nem is olvasgatják a nem nagyon szakmai topikokat, kivéve ha úgy érzik épp nagyon türelmes hangulatban vannak, eltelve a világ és különösen a kezdők iránti szeretettel, s akkor is úgy tegyék hogy a szeretetről szóló buddhista mantrákat mormolnak magukban, s legyenek biztosak abban hogy nemcsak kognitív, de disztinkciós képességeiknek is teljes birtokában vannak, azaz meg tudják különböztetni egymástól a szimpla hülyét, a lustát és a provokátort. Aki erre nem képes, az ne menjen oda. És ez elvárható igény, mert senki nem kényszerít senkit egy topik elolvasására.
De még a lustának és provokátornak sem kell okvetlenül durván beszólni, akad számos más módszer is a helyzet kezelésére. egyik pld a nem válaszolás, de ezen felül is vannak módszerek, csak ez a legkézenfekvőbb.Nem tudom, miért olyan nagy követelmény ez. Itt egyesek úgy viselkednek, mintha egy szerencsétlenkedő újonc a beírásával szentségtörést követne el, olyasmit mintha lehugyozná az oltáriszentséget, vagy minimum birtokháborítás lenne a kérdésfeltevése, mert hogy mert ő beírni abba a topikba, amikor az egész fórum a MODERÁTOROKÉ?!
Pedig ez nem igaz, mert ez egyrészt közösségi intézmény, másrészt ha egyáltalán egyvalakié, akkor Csabáé.
A moderátor úgy kell tekintse hogy ő nem úr, hanem szolga. A válaszoló is szolgának kell tekintse magát: a Tudás és a Linux szolgájának. Ehhez önzetlen, altruista jellem kell. Aki nem ilyen, az ne próbálkozzék vele. Nem való oda. Lehet ettől nagyon jó szakember, de ez más feladat.
Ehhez képest teljesen másodlagos szempont az, hogy bizony néha nagyon hülyén kérdeznek egyesek, én is elismerem. Néha még kisbetűnek is igaza volt szerintem is.
Pld a helyesírásban. Bizony! Épp csak a hangneme volt nagyon bántó, még akkor is amikor igaza volt, hát még amikor nem volt igaza… Na de vegyétek már észre kérlek benneteket, hogy mindent meg lehet fogalmazni sokféleképp: vérig sértve a másikat, s úgy is hogy a letolást is szinte dicséretnek érezze! S e két kategória közt igen széles az intervallum. Aki csak bunkó módra vagy maró szarkazmussal képes kioktatni a másikat, az nem segíteni akar itt hanem az egóját növelni, s arra nincs szükség.Nekem ez a véleményem, köszönöm hogy elolvasta valaki.
2006-09-15-08:02 #2071519Kedves HMiki, ez az ötleted szerintem nem kellően végiggondolt. Az angoltudás persze jó dolog, de szerintem amit írtál csak azokra jogos, akik kifejezetten a Linux fejlesztésébe óhajtanak beszállni, s hozzá a legmagasabb szinten, pld a kernel fejlesztésébe. Ne is haragudj de ha a jó angoltudás követelménye lenne a linux puszta HASZNÁLATÁNAK is, akkor egészen egyszerűen soha nem válhatna alternatívává a w$ mellett vagy a MacOS mellett. Különben is, ha ez így volna ahogy mondod, akkor miért ne használjon mindenki csak angol billentyűzetet, stb… Meg aztán arra nem gondolsz, hogy ez jogtalan előny az angol anyanyelvűeknek, hm?
Angolul tudni jó. De hátha valakit maga a Linux és a számítógép érdekel, s nem az angol nyelv… Lehet hogy emiatt nem fér hozzá a legújabb információkhoz, de hátha ez nem is érdekli őt, pld mert nincs is azon a színvonalon, s még az alap- illetve középszintet óhajtja elsajátítani!
2006-09-15-09:54 #2071520Teszem fel a kérdést: Ki akarja itt tökéletes alternatívának?
A Win egy buta oprenszer, ahhoz nem kell tanulni. A linux ellenben sokkal értelmesebb, magyarán több mindenre fel tudod használni.
Még a legfelhasználóbarátabb linuxok (BlackPanther, Uhu, Suse) is igényelnek legalább egy kis minimális tudást.
Szóval aki nem hajlandó tanulni, az linuxon előbb-utóbb elvérzik. Az ilyen embereknek nem javaslom a használatát.
Alap szint linuxon? Szerintem azért már elvárható egy alapszintü angol tudás is… Legalább a man oldalakat tudja elolvasni szegény user…
Egyébként is ezt ma már úgy nevezik, hogy alapfokú műveltség…
Az angol az elfogadott világnyelv, tehát illik legalább kicsit beszélni. Még akkor is, ha nem tetszik nekünk.
Képzeljük csak el mekkora hátrányban volt például a római birodalom idején az az ember, aki nem beszélt latinul. Max.rabszolga lehetett, több nem…
Napjainkban sincs ez másképp. Előre is boccs a dúrva hasonlatért, de hírtelen ez jutott eszembe róla 🙂Egyébként meg:
Számítástechnika = Unix | Linux, programozás, 1 kis matek + sok-sok tanulás…
Ha valakit ezek egyike nem érdekel, akkor azt nem is érdekli igazán a számítástechnika és maga a számítógép sem…
Tanulság:
Számítógép != Nintendó
-
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz