25% processzorhasználat, ha nem futtatok semmit akkor is (UHU 2.0), de mért?

Kezdőlap Fórumok UHU Linux Általános UHU problémák, javaslatok 25% processzorhasználat, ha nem futtatok semmit akkor is (UHU 2.0), de mért?

10 bejegyzés megtekintése - 21-30 / 37
  • Szerző
    Bejegyzés
    btami
    Felhasználó

Megnézheted esetleg a gnome-system-monitor programmal is top helyett.

Charybdis
      Felhasználó

Jobb alsó sarokban, ha ráviszem az egeret a system monitor ablakára, akkor 25-31% a használat, azonnal bootolás után, úgy hogy én még semmit sem csináltam. Aztán ha fut pár program, de azok nem csinálnak semmit, akkor is ennyi a használat. De ez így volt már telepítés után egyből, nem hiszem hogy valami feltelepült ami ezt teszi.

valaki456
        Felhasználó
          Charybdis wrote:
          Nem nagyon akar elmúlni magától. Régen még teljesen gyors volt UHU-n Firefox is, de most nagyon belassul, főleg ha más program is megvan nyitva. Ez szerintem azért van, mert 25%-ról indul eleve a processzor használat.

De Linux mindig csinál fura dolgokat, például kb. 30-ból egyszer nem ismeri fel a hálózati kártyát, de újraindítás után megjavul!

Itt a könyvtárban windows van és ugyanez a gond. Csak annyi a különbség, hogy itt 30 alkalomból 30-szor mindíg ez van.
          Két dolog segít, az egyik az újraindítás, a másik az ethernet kábel ki-be dugdosása, cserélgetése…

btami
          Felhasználó
            Charybdis wrote:
            Jobb alsó sarokban, ha ráviszem az egeret a system monitor ablakára, akkor 25-31% a használat, azonnal bootolás után, úgy hogy én még semmit sem csináltam. Aztán ha fut pár program, de azok nem csinálnak semmit, akkor is ennyi a használat. De ez így volt már telepítés után egyből, nem hiszem hogy valami feltelepült ami ezt teszi.

És nincs egy processz sem ami sok proc időt eszik?
            A gnome-system-monitor -ral nézted?

zoltan22
            Felhasználó

op – 13:54:27 up 2 min,  1 user,  load average: 0.54, 0.35, 0.14
              Tasks:  89 total,  1 running,  88 sleeping,  0 stopped,  0 zombie
              Cpu(s):  1.0%us,  7.7%sy,  0.0%ni, 78.3%id,  0.0%wa,  0.3%hi, 12.7%si,  0.0%st
              Mem:    514272k total,  191128k used,  323144k free,    7888k buffers
              Swap:  498004k total,        0k used,  498004k free,    87012k cached

Ahogy en latom, az a  12.7%si a ludas. Azt nem tudom mi, de a terheles >50%-at (100%-78.3%id=21.7%) az produkalaja a kimenet alapjan.
              Remelem valaki tudja, hogy mi az a ‘si’ mezo.

Charybdis
              Felhasználó

Az alapból futó programok össz. max 3%-os használnak, nemtom hogyan jön ki a 25%. Rendszermonitor ennyit ír ki, ha ráviszem az egeret.

Firefoxot nem lehetne valahogy gyorsítani?

activer79
                Felhasználó

Udv!

Miert nem probalsz meg kiloni alkalmazasokat a legnagyobb processzorhasznalok kozul, mint ahogy mar korabban javasoltak? Pl. elsokent a gam_servert. Nyiss egy konzolt, jelentkezz be root-kent, majd add ki:

killall gam_server

Aztan figyeld, valtozik-e a proci hasznalat!

Charybdis
                  Felhasználó

A gam_servert pont próbáltam, nem változott. De amúgy is csak 2-3%-ot használt, a tobbi program meg még 1%-ot se. Azért mondom hogy 25% nem is jön össze. Lehet hogy hülyeséget mutat a rendszerfigyelő? De akkor mitől lassú a gép?

paca5
                    Felhasználó

Anno sok más mellett ezért is dobtam az uhu-t, és tértem át Slackware-re itt ilyen gond nincs.. gkrellm müxik és a proci ha nincs használva akkor meg sem nyekken…

zoltan22
                      Felhasználó

En mar irtam elobb, hogy a top kimenete szerint a ~20%-os processzorhasznalatbol 12.7%-ot egy bizonyos „si” produkal — ezt a top cpu(s) sorabol hamoztam ki. Eszerint nem a futo programok foglaljak le a processzort. A ‘man vmstat’ alapjan a ‘si’ a swappelt memorirara vonatkozik; ahogy latom van memoria boven, ugy hogy erdekes…  ???
                        Mindenesetre nalam a ‘si’ mezo a processzerhasznalatnal stablian 0%, ugyhogy ott lehet a gond.
                        En valamilyen rendszermag / modul gondra tippelek.

10 bejegyzés megtekintése - 21-30 / 37
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.