5.10, Breezy Badger

Kezdőlap Fórumok Ubuntu Linux 5.10, Breezy Badger

10 bejegyzés megtekintése - 111-120 / 133
  • Szerző
    Bejegyzés
    Sianis
    Felhasználó

Szia!

Csak néhány kérdésedre tudom így kora reggel a választ:

3. Nyomj egy crtl+c-t amikor keresi a hálózatot. Tudom, hogy ilyenkor ott kell ülni a gép mellett, de ez a megoldás, és ez tutira mûködik.
      4. Nos, ez is vagy ctrl+c, bár gyorsnak kell lenni, mert hamar failedet dob, ha nem vagy neten, vagy /etc/init.d/ jegyzékben megkeresed azt a .sh fájl-t ami ezt végi, és sudoval chmod -x ***.sh, ekkor megvonod a futtathatóságát, és boot alatt nem indul el.
      5. Ubuntu Kalauzon megtalálod a helyes repo beállításokat, majd :

Code:
      sudo apt-get install flashplayer-mozilla

6. Ubuntu Kalauzból vedd fel a repokat, majd

Code:
      sudo apt-get install

vagy megtalálod itt is a csomagot.

Bbt
      Felhasználó

4-es: valószínüleg az ntpdate, vagy ntpd progi van fent, távolítsd el.

a 3-as sajna problémás. direktbe az nem érdekli, hogy van-e kábel, vag nincs. a „nincs kábel” állapot az olyan, mintha szakítva lenne a net.

Ha akarod, azt megteheted, hogy automatikusan ne legyen net, csak ha te kézzel azt mondod neki.

Sianis
        Felhasználó

Halihó!

Hogyan oldhatom meg, hogy a rendszer csak nekem engedje meg, hogy sudo-t használjak? Illetve, csak engem értesítsen a frissítésekrõl, tehát többiek csak használni tudják, de rendszer beállításokat, frissítéseket ne tudjanak végezni? Köszi elõre is

Bbt
          Felhasználó
            Sianis wrote:
            Halihó!

Hogyan oldhatom meg, hogy a rendszer csak nekem engedje meg, hogy sudo-t használjak? Illetve, csak engem értesítsen a frissítésekrõl, tehát többiek csak használni tudják, de rendszer beállításokat, frissítéseket ne tudjanak végezni? Köszi elõre is

Jobb rendszerekben ezt a /etc/sudoers fájl szerkesztésével érheted el:
            aki ebben a fájlban szerepel ( ALL=ALL(ALL) paraméterrel) annakl mindenhez van joga, de felvehetsz júzereket csak egy parancsra is.
            Például shutdown-ra meg reboot-ra érdemes engedni másokat is. (vagy esetleg Setuid bit is lehet megoldás eseti dolgokra.)

Sianis
            Felhasználó
              Code:
              # /etc/sudoers
              #
              # This file MUST be edited with the ‘visudo’ command as root.
              #
              # See the man page for details on how to write a sudoers file.
              #

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# Defaults

Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn

# User privilege specification
              root ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
              %admin ALL=(ALL) ALL

Nekem ezek a beállításaim, tehát elvileg csak root-nak lenne joga, de ennek ellenére mindenki azt tesz amit akar. Ha elkezdek neveket írni, akkor lesz korlátozás?

tehát pl:

sianis    ALL=(ALL) ALL
              noijbi REBOOT,SHUTDOWN

Ezt így kell beállítani vagy hogyan?

razoli
              Felhasználó

nem egészen, hanem a következõ módon:

sanyi  ALL=NOPASSWD:/sbin/halt
                sanyi  ALL=NOPASSWD:/sbin/reboot
                sanyi  ALL=NOPASSWD:/usr/bin/cdrecord

és akkor sanyi sudo halt-ja nem kér jelszót

Bbt
                Felhasználó

Nos igen, ezért mondtam a Jobb rendszereket (mielõtt letekernétek a fejem, nem minõségi meghatározás volt, pusztán azt akartam megjegyezni, hogy egy olyan rendszerben, ahol a rendszergazdai jogkört sudo-val oldják meg, máshogy is történhet a dolog.)

A lényeg itt van elásva:

# User privilege specification
                  root ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
                  %admin ALL=(ALL) ALL

nézd meg ki az admin csoport tagja, és
                  1. vedd ki belõle aki nem oda való
                  2. töröld ki ezt a sort, és vegyél fel egy sianis sort ahogy leírtad + amit akarsz.

razoli megoldásából kiindulva megoldhatod azt is, hogy létrehozol mondjuk egy luzer groupot, és a neked kellõ parancsokat a csoport tagjai adják ki, majd a neked kellõ -nem adminokat- berakod a csoportba

pihex
                  Felhasználó
                    Sianis wrote:
                    Nekem ezek a beállításaim, tehát elvileg csak root-nak lenne joga, de ennek ellenére mindenki azt tesz amit akar. …

Ez esetben nézzd meg, hogy az /etc/group fileban az admin csoportban kik vannak felsorolva. Mert a sudoers fileod szerint csak az admin csoportba tartozók tudnak sudozni, mások nem. (Ez a default az ubuntunál)

Bbt
                    Felhasználó

Szolgálati közlemény: Hivatkozva a netikettre megkérném, hogy a továbbiakban nyugodtan nyissatok új topikot az új problémátoknak!
                      (értsd: a nyitott kérdések válaszolódjanak meg itt, de újakat ne ide, mert morcos leszek, és ez komoly fenyegetés amikor tüdõgyulladásom van!)

Sianis
                      Felhasználó

Sikerült kellõ képpen összezavarni… 🙂

Szóval senki nincs az admin csoportban, mindenkinek nevéhez hasonló csoportot ad a rendszer…ennek ellenére a saját jelszavával tud sudozni…kicsit érdekes a probléma, mert eddig csak 1 felhasználós volt a rendszerem, most, hogy több lett égetõen fájdalmas a felhasználó mendedzsment…nincs erre valami kis okos alkalmazás, amivel beálíthatom, hogy milyen csoportok miket tehetnek, mit futtathatnak és mit nem? Nekem az is elég lenne ha a felhasználók nem tudnának sudózni. Nincs erre inkább valami tiltás, semmint engedélyezés?

10 bejegyzés megtekintése - 111-120 / 133
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.