Kezdőlap › Fórumok › Ubuntu Linux › 5.10, Breezy Badger
- This topic has 132 hozzászólás, 22 résztvevő, and was last updated 19 years, 7 months telt el by
Bbt.
-
SzerzőBejegyzés
-
2005-10-18-04:22 #2029155
Szia!
Csak néhány kérdésedre tudom így kora reggel a választ:
3. Nyomj egy crtl+c-t amikor keresi a hálózatot. Tudom, hogy ilyenkor ott kell ülni a gép mellett, de ez a megoldás, és ez tutira mûködik.
4. Nos, ez is vagy ctrl+c, bár gyorsnak kell lenni, mert hamar failedet dob, ha nem vagy neten, vagy /etc/init.d/ jegyzékben megkeresed azt a .sh fájl-t ami ezt végi, és sudoval chmod -x ***.sh, ekkor megvonod a futtathatóságát, és boot alatt nem indul el.
5. Ubuntu Kalauzon megtalálod a helyes repo beállításokat, majd :Code:sudo apt-get install flashplayer-mozilla6. Ubuntu Kalauzból vedd fel a repokat, majd
Code:sudo apt-get installvagy megtalálod itt is a csomagot.
2005-10-18-05:58 #20291564-es: valószínüleg az ntpdate, vagy ntpd progi van fent, távolítsd el.
a 3-as sajna problémás. direktbe az nem érdekli, hogy van-e kábel, vag nincs. a „nincs kábel” állapot az olyan, mintha szakítva lenne a net.
Ha akarod, azt megteheted, hogy automatikusan ne legyen net, csak ha te kézzel azt mondod neki.
2005-10-18-08:13 #2029157Halihó!
Hogyan oldhatom meg, hogy a rendszer csak nekem engedje meg, hogy sudo-t használjak? Illetve, csak engem értesítsen a frissítésekrõl, tehát többiek csak használni tudják, de rendszer beállításokat, frissítéseket ne tudjanak végezni? Köszi elõre is
2005-10-18-08:22 #2029158Sianis wrote:Halihó!Hogyan oldhatom meg, hogy a rendszer csak nekem engedje meg, hogy sudo-t használjak? Illetve, csak engem értesítsen a frissítésekrõl, tehát többiek csak használni tudják, de rendszer beállításokat, frissítéseket ne tudjanak végezni? Köszi elõre is
Jobb rendszerekben ezt a /etc/sudoers fájl szerkesztésével érheted el:
aki ebben a fájlban szerepel ( ALL=ALL(ALL) paraméterrel) annakl mindenhez van joga, de felvehetsz júzereket csak egy parancsra is.
Például shutdown-ra meg reboot-ra érdemes engedni másokat is. (vagy esetleg Setuid bit is lehet megoldás eseti dolgokra.)2005-10-18-08:29 #2029159Code:# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the ‘visudo’ command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
## Host alias specification
# User alias specification
# Cmnd alias specification
# Defaults
Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALLNekem ezek a beállításaim, tehát elvileg csak root-nak lenne joga, de ennek ellenére mindenki azt tesz amit akar. Ha elkezdek neveket írni, akkor lesz korlátozás?
tehát pl:
sianis ALL=(ALL) ALL
noijbi REBOOT,SHUTDOWNEzt így kell beállítani vagy hogyan?
2005-10-18-08:35 #2029160nem egészen, hanem a következõ módon:
sanyi ALL=NOPASSWD:/sbin/halt
sanyi ALL=NOPASSWD:/sbin/reboot
sanyi ALL=NOPASSWD:/usr/bin/cdrecordés akkor sanyi sudo halt-ja nem kér jelszót
2005-10-18-08:41 #2029161Nos igen, ezért mondtam a Jobb rendszereket (mielõtt letekernétek a fejem, nem minõségi meghatározás volt, pusztán azt akartam megjegyezni, hogy egy olyan rendszerben, ahol a rendszergazdai jogkört sudo-val oldják meg, máshogy is történhet a dolog.)
A lényeg itt van elásva:
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALLnézd meg ki az admin csoport tagja, és
1. vedd ki belõle aki nem oda való
2. töröld ki ezt a sort, és vegyél fel egy sianis sort ahogy leírtad + amit akarsz.razoli megoldásából kiindulva megoldhatod azt is, hogy létrehozol mondjuk egy luzer groupot, és a neked kellõ parancsokat a csoport tagjai adják ki, majd a neked kellõ -nem adminokat- berakod a csoportba
2005-10-18-08:44 #2029162Sianis wrote:Nekem ezek a beállításaim, tehát elvileg csak root-nak lenne joga, de ennek ellenére mindenki azt tesz amit akar. …Ez esetben nézzd meg, hogy az /etc/group fileban az admin csoportban kik vannak felsorolva. Mert a sudoers fileod szerint csak az admin csoportba tartozók tudnak sudozni, mások nem. (Ez a default az ubuntunál)
2005-10-18-08:47 #2029163Szolgálati közlemény: Hivatkozva a netikettre megkérném, hogy a továbbiakban nyugodtan nyissatok új topikot az új problémátoknak!
(értsd: a nyitott kérdések válaszolódjanak meg itt, de újakat ne ide, mert morcos leszek, és ez komoly fenyegetés amikor tüdõgyulladásom van!)2005-10-18-09:00 #2029164Sikerült kellõ képpen összezavarni… 🙂
Szóval senki nincs az admin csoportban, mindenkinek nevéhez hasonló csoportot ad a rendszer…ennek ellenére a saját jelszavával tud sudozni…kicsit érdekes a probléma, mert eddig csak 1 felhasználós volt a rendszerem, most, hogy több lett égetõen fájdalmas a felhasználó mendedzsment…nincs erre valami kis okos alkalmazás, amivel beálíthatom, hogy milyen csoportok miket tehetnek, mit futtathatnak és mit nem? Nekem az is elég lenne ha a felhasználók nem tudnának sudózni. Nincs erre inkább valami tiltás, semmint engedélyezés?
-
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
legutóbbi hsz