60 Hz – mindenképp?

Kezdőlap Fórumok Ubuntu Linux 60 Hz – mindenképp?

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 20
  • Szerző
    Bejegyzés
    kelemengabor
    Felhasználó

Egyébiránt van-e lehetõség, hogy config-fájlban beállítsam, úgymond kierõszakoljam a magasabb frekvenciát?
      [align=right][snapback]127759[/snapback][/align]

Persze hogy. /etc/X11/XF86Config fájlt feltúrod és a megfelelõ helyre beírod a megfelelõ értékeket, nálam így néz ki:
      Section „Monitor”
      Identifier „UHU-Monitor” //ja uhu alatt, de mind1
      HorizSync 30-54 // vízsz. szinkron
      VertRefresh 50-120 //függõleges frissítés – ezeket a monitor dobozáról/könyvébõl tudod
      Option „DPMS” //energiatakarékosak vagyunk
      EndSection

Section „Device”
      Identifier „UHU-Card”
      Driver „nvidia”
      Option „NoLogo” „1”
      Option „CursorShadow” „1”
      Option „RenderAccel” „1”
      EndSection

Section „Screen”
      Identifier „UHU-Screen”
      Device „UHU-Card”
      Monitor „UHU-Monitor”
      DefaultDepth 16 //színmélység- fontos!
      SubSection „Display”
      Depth 16
      Modes „1024×768” „800×600” „640×480” //ide írod a felbontásokat, amit szeretnél látni.
      EndSubSection

GerzSonka
      Felhasználó

Persze hogy. /etc/X11/XF86Config fájlt feltúrod és a megfelelõ helyre beírod a megfelelõ értékeket

Oké, eddig én is eljutottam, csak ugye nem egészen arra gondoltam, hogy az értelmezési tartományt megadjam, hanem egy konkrét frekvencia értéket szeretnék megadni, amit a monitor az aktuális megjelenítésnél használ.

Azaz valahol csak tárol ilyesmit, hogy „ActualResolution”, vagy a fene tudja! Persze ha nem éri meg, akkor hagyom, és netezek 1024-ben, mert elképzelhetõ, hogy ez egy olyan védelmi vonal, amit a win nem vesz észre, és az UHU sem

kelemengabor
        Felhasználó

Oké, eddig én is eljutottam, csak ugye nem egészen arra gondoltam, hogy az értelmezési tartományt megadjam, hanem egy konkrét frekvencia értéket szeretnék megadni, amit a monitor az aktuális megjelenítésnél használ.

Azaz valahol csak tárol ilyesmit, hogy „ActualResolution”, vagy a fene tudja!
          [align=right][snapback]127769[/snapback][/align]

1, Akkor használj valami olyat, aminek a frekvenciaértéket adhatod meg (gnomenak van valami képernyõfelbontásváltója ubuntu alatt, esetleg próbáld meg azt.).
          2, Hol?

3, a kedvedért belekukkantottam az uhu vezérlõpult x-beállító moduljának forrásába. Röhögni fogsz:

Code:
          # informations coming from the heaven…
          # we shall never lose this!
          # heaven is: xc/programs/Xserver/hw/xfree86/xf86config/xorgconfig.c
          # another heaven: gtf (located in x.org package)
          my %hsyncmax = (
          ‘640×480@60′    => ’30’,
          ‘640×480@72′    => ’37’,
          ‘640×480@75′    => ’38’,
          ‘640×480@85′    => ’43’,
          ‘640×480@100′   => ’51’,
                  {nyissz}

ez van benne. Késõbb elõállítanak egy 30-tól a fenti hash megfelelõ eleméig terjedõ értékpárt, (pl. a második sor esetén 30-37) amit jól belenyomnak neked az xorg.confba. A vsyncet pedig még ennél is egyszerûbben határozzák meg. Ennyi a varázslat, ennyi köze van a frissítési frekvenciának meg a monitor képességeinek (hsync, vsync) egymáshoz, a felhasználó oldaláról. Magyarul bõven elég, ha azt csinálod, amit mondtam, végeredményként a legjobb frekvencia be fog állni magától – hiszen az csak a hsync és vsync értéktõl függ.

admin
          Adminisztrátor

en ezt ugy oldottam meg,hogy megneztem win alol,hogy adott felbontasban milyen frekin uzemel a monitor,majd azokat a konkret ertekeket adtam meg debian alatt..
            igy mukodott,viszont ha tartomanyt adtam meg ugy nekem sem akart.

ELaci
            Felhasználó
              GerzSonka
              Felhasználó
                GerzSonka
                Felhasználó

en ezt ugy oldottam meg,hogy megneztem win alol,hogy adott felbontasban milyen frekin uzemel a monitor,majd azokat a konkret ertekeket adtam meg debian alatt..
                  igy mukodott,viszont ha tartomanyt adtam meg ugy nekem sem akart.
                  [align=right][snapback]127797[/snapback][/align]

Tudnál egy példát mutatni, hogyan tudok a configban megadni konkrét freki értéket a felbontáshoz?

dexter11
                  Felhasználó

Mint az egyik bemásolt config fájl részletben olvasható az xorgnak része a gtf nevü progi. Ez egy nagyon egyszerû parancssoros program kb így kell használni:

Code:
                    gtf 1024 768 85

tehát: gtf vízszintesfelbontás függõlegesfelbontás frekvencia (részletekért: man gtf). Ez kidob egy Modeline-t amit az /etc/X11/xorg.conf megfelelõ részébe kell bemásolni.

fellow
                    Felhasználó

a modeline ideje lenne mar elfelejteni, mert 4 ota kiszamolja az x onalloan! ezzel max elcseszed a monitorod;
                      ubuntu alatt is van vmi szabajos modszer az x configjanak szerkesztesere (debianban ‘dpkg-reconfgiure xserver-xfree86’), nezz utanna;

linuxforum
                      Felhasználó

Az én monitoromon 1280×1024 alatt megy a 85Hz, de csak 24 bites színmélységben. 16 bitnél 60Hz! Mi lehet ennek az oka?

Egy másik gond. Savage kártyám van, és a képernyõ jobb oldaláról vagy 10 pixel hiányzik. Próbáltam a monitort állítani, próbáltam az xorgot is, de hiába. Bármennyire összhúzom vagy eltolom a képet, hiányzik. Olyan, mintha azt a részt nem generálná le a monitor számára … Erre valakinek valami ötlete?

(Mellesleg UHU-n ugyanezt csinálta.)

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 20
                      • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.