Author Archives: MacBook

Az Internet megjelenítése

Pontosabban az Internet a felhasználás, a forgalmi adatok alapján.

A BBC News oldalán megtekinthető grafikon téglalapok formájában megpróbálja megjeleníteni a net forgalmi adatait a weboldalak felől nézve. Egyfelől az egyes kategóriák egymáshoz viszonyított aránya szembetűnő, majd azon belül az egyes oldalak adatai és a kategórián belül elfoglalt helyük látszanak.
 

Rövid összefoglaló az Open-Source és hasonló licencekről

Sok fejlesztő és designer dolgozik nyílt forrású projektekben. Azt szeretnék, ha munkájuk eredményeit mások is hasznosítani tudnák, be tudnák építeni saját munkájukba. Erről szól tulajdonképpen az OS világa. Nyílt forrású alkalmazással gyakorlatilag bármely területen találkozhatunk. De sokan nem ismerik a licencek jelentését, a közöttük lévő néha apró, néha nagyon is jelentős különbségeket.

Hírek a divat asztaláról

Illetve az asztal divatjáról.

Öt nagyszerű téma a GNOME-hoz. A GNOME a GTK + widget toolkit alapokon lehetővé teszi, hogy a desktop környezet nem csak használható, de ezzel együtt szép is legyen. A GNOME-Look.org oldalon elérhető rengeteg téma közül nehéz kiválasztani azokat, amelyek kellő eleganciával oldják meg a használhatóság vs. esztétikum kérdését. 

Az ars technika segítségével ajánlunk 5 témát a választékból.

A ‘Red Star’ és a nyílt kód a rendszer ellensége?

Egy kellemetlen politikai játszma részese lett a Linux azáltal, hogy Észak Korea összerakott egy saját rendszert, és az IIPA (Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség) szerint az OSS állami használata "kizár több megbízható céget a kormányzati piacról". Szóval akkor a nyílt kód használata nem legitim?

Az IT és az újságírás

Az ország egyik vezető napilapjának weboldalán, a címlapon 4 cikk található, amely szorosan kapcsolódik az informatikához.
Rögtön az első a fő helyen, ez a hordozható merevlemezekkel foglalkozik – egy videó formájában (no comment).
Egy másik hír az Eclipse nevű – informatikai – cégnek a “gyészség” (sic!) által történő vizsgálatáról szól. Alatta a mobilnet megoszthatóságáról – mint technikai újdonságról – számolnak be.